Advertisement

risc epidemiologic
Home Administrare flote Juridic Covid-19. Marea Britanie începe imunizarea în masă cu vaccinul Pfizer/BioNTech

Covid-19. Marea Britanie începe imunizarea în masă cu vaccinul Pfizer/BioNTech

Marea Britanie a devenit prima țară din lume care a autorizat un vaccin împotriva Covid-19, cel dezvoltat de Pfizer/BioNTech, deschizând calea imunizării în masă. Vaccinul va administrat de săptămâna viitoare persoanelor cele mai expuse riscului, relatează publicația britanică The Guardian.

Vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech a fost autorizat pentru utilizare în regim de urgență de către Autoritatea de reglementare a medicamentelor și produselor medicale (MHRA), înainte de deciziile SUA și ale Uniunii Europene. MHRA a primit puterea decizională pentru aprobarea vaccinul de la Guvern, în baza unor reglementări speciale înainte de 1 ianuarie, dată când va deveni pe deplin responsabilă pentru autorizarea medicamentelor în Marea Britanie, în contextul Brexit-ului.

Primele 800.000 de doze de vaccin vor ajunge în zilele următoare. Marea Britanie a cumpărat 40 de milioane de doze de vaccin, suficiente pentru ca 20 de milioane de oameni să fie vaccinaţi (în câte două tranşe la distanță de 21 de zile).

În studiile finale s-a dovedit că vaccinul Pfizer/BioNTech are o eficacitate de 95%.

Noul tip de vaccin , numit mRNA, foloseşte o mic fragment din codul genetic al coronavirusului pentru a învăţa organismul cum să lupte împotriva Covid-19 şi să îşi construiască imunitatea.

Un vaccin mRNA nu a mai fost aprobat până acum pentru utilizarea pe oameni, deşi au fost efectuate teste clinice.

Secretarul de stat pentru Sănătate, Matt Hancock, a anunțat că grupurile prioritare pentru vaccinare sunt lucrătorii din sistemul medical, personalul de îngrijire la domiciliu, persoanele în vârstă și persoanele extrem de vulnerabile din punct de vedere clinic.

Acesta a recunoscut, însă, că lansarea vaccinului Pfizer/BioNTech în Marea Britanie este „dificilă”, deoarece accesta trebuie păstrat la o temperatură de -70C. În acest moment, pe întreg teritoriul țării, o rețea de 50 de spitale este pregătită pentru începerea vaccinării, alte centre de vaccinare specializate fiind deja înființate.

Matt Hancock a mai arătat că, începând cu Paștele de anul viitor, țara ar putea reveni la o anumită normalitate și a estimat că nu vor mai fi necesare restricții în vara anului 2021.

„Autorizația de utilizare de urgență din Marea Britanie marchează un moment istoric în lupta împotriva Covid-19. Această autorizare este un obiectiv la care lucrăm de când am declarat pentru prima dată că știința va câștiga și aplaudăm MHRA pentru capacitatea lor de a efectua o evaluare atentă și de a lua măsuri în timp util pentru a proteja populația din Marea Britanie”, a transmis Albert Bourla, președintele și directorul executiv al Pfizer.

Deși vaccinul trebuie păstrat la -70°C, companiile Pfizer și BioNTech spun că vaccinul poate fi ținut până la cinci zile la frigider, la 2-8°C.

Datele studiului au arătat că vaccinul a avut o eficacitate egală în rândul voluntarilor mai tineri și a celor cu vârsta peste 65 de ani, care prezintă cel mai mare risc de Covid. Sexul, rasa și etnia nu au făcut nici o diferență.

Pfizer și BioNTech afirmă că rețeaua lor de producție combinată are potențialul de a furniza la nivel global până la 50 milioane de doze de vaccin în 2020 și până la 1,3 miliarde de doze până la sfârșitul anului 2021.

SUA, care a comandat 100 milioane de doze și Uniunea Europeană, care a cumpărat 200 milioane de doze, sunt de așteptat să aprobe vaccinul în câteva săptămâni.

În curând, ar putea fi aprobate şi alte vaccinuri dezvoltate de companii ca Moderna şi AstraZeneca/Oxford.

Cel dezvoltat de Moderna foloseşte aceeaşi abordare ca a vaccinului Pfizer şi oferă protecţie similară.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford foloseşte un virus inofensiv, modificat să arate similar celui care cauzează Covid-19.

Rusia dezvoltă un altul, Sputnik, iar armata chineză a aprobat un vaccin dezvoltat de CanSino Biologics. Ambele funcţionează similar celui dezvoltat de Oxford.

 

CITEȘTE ȘI:

Finanţări pentru instalarea a 1.000 de puncte de încărcare pentru maşini electrice

Noile tendinţe în finanţarea şi administrarea flotelor în leasing operaţional

Lucian Bode: Anul acesta am reuşit să reabilităm aproape 1.300 km de drumuri naționale

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

salariul minim european
Juridic

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind salariul minim european

Guvernul a aprobat, vineri, proiectul de lege privind salariul minim european, prin...

Înverzirea flotelor corporative
Flotă verdeJuridic

Înverzirea flotelor corporative. Consultarea europeană se apropie de final

Deschisă în februarie 2023, consultarea publică a Comisiei Europene privind ecologizarea flotelor...

permisul de conducere
Juridic

Emiterea duplicatului permisului de conducere este disponibilă și online

Începând cu luna iunie, șoferii care și-au pierdut permisul de conducere sau...

permis auto
Juridic

Când poate conduce un minor cu permis auto categoriile B şi BE. Proiect

Un minor în vârstă de 17 ani care deţine permis auto categoriile...