Rabla Clasic, cel mai longeviv program al Administraţiei Fondului pentru Mediu, are şi în acest an o componentă pentru persoane juridice.
Începând de marţi, 17 martie, şi până în data de 30 septembrie, persoanele juridice pot depune dosare de acceptare la AFM în vederea accesării. „Ne-am gândit să alocăm o perioadă mare de timp pentru ca persoanele juridice să aibă timp suficient pentru obţinerea documentelor”, au menţionat reprezentanţii instituţiei.
Per total, bugetul Rabla Clasic 2020 are o valoare de 405 milioane lei, buget ce va permite eliminarea din circulaţie a aproximativ 60.000 autovehicule uzate.
Prima de casare pentru autovehicule îşi va păstra valoarea de 6.500 lei, iar începând de anul acesta, ca noutate, am introdus prima de casare în valoare de 3.500 lei acordată pentru achiziţionarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat.
Cea mai importantă noutate este faptul că a fost introdusă posibilitatea de a achiziţiona motociclete noi.
Citeşte şi:
Paşii pentru înscrierea în programul Rabla Clasic. Persoane fizice şi companii
Pentru a beneficia de prima de casare, autovehiculul nou trebuie să genereze maximum 120 g CO2/km (maximum 140 g CO2/km conform standardului WLTP), iar motocicletele maximum 125 g CO2/km.
O altă noutate a Programului Rabla Clasic o reprezintă valoarea ecobonusurilor acordate pentru stimularea achiziţionării autoturismelor cât mai puţin poluante, în funcţie de tehnologia folosită.
Ecobonusul oferit poate fi de 1.000 lei pentru un autovehicul echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96 g CO2/km (maximum 105 g CO2/km conform standardului WLTP) sau echipat cu motorizare GPL/GNC sau în valoare de 2.500 lei pentru un autovehicul hibrid.
Citeşte şi:
Astăzi începe Rabla Clasic 2020. AFM pregăteşte proceduri online
Ecobonusurile se pot cumula în cazul în care maşina nouă îndeplineşte ambele condiţii, ajungându-se astfel la o reducere de 10.000 lei din preţul total al autovehiculului nou.
Încă o noutate introdusă anul acesta vizează simplificarea procedurii de decontare; s-a eliminat obligativitatea depunerii de către producători a certificatului de conformitate al autovehiculului nou, verificarea informaţiilor cuprinse în acesta fiind efectuată electronic din baza de date a Registrului Auto Român.
Comentați?