Interviu cu Okan Yurtsever, Director General Garanti Leasing
Care sunt segmentele care au atras, de la Garanti Leasing, cele mai multe finanţări noi în 2018?
În prima parte a acestui an, finanţările auto au înregistrat un avans considerabil în portofoliul nostru, finanţarea autovehiculelor înregistrând o creştere de 24,86 % faţă de anul trecut.
Ce oportunităţi de creştere vedeţiîn acest an pentru compania pe care o conduceţi?
Ne dorim şi urmărim o creştere organică a portofoliului şi în 2018, asigurând în continuare, atât calitatea serviciilor pentru clienţii existenţi, cât şi o profitabilitate constantă. Garanti Leasing va menţine un portofoliu echilibrat pentru toate segmentele pentru care oferă soluţii de finanţare.
Segmentul imobiliar a avansat, pe fondul creşterii cererii de credite primite de la dezvoltatori. Acest lucru se datorează extinderii continue a acestui segment, fapt determinat de creşterea cererii de spaţii logistice, construcţii comerciale şi rezidenţiale. 2017 a fost un an bun pentru piaţa imobiliară, pe fondul interesului investitorilor străini în achiziţionarea de bunuri imobiliare în România.
În acelasi timp, anticipăm că 2018 va aduce creşteri ale portofoliului de autovehicule, permiţându-ne astfel să ne menţinem portofoliul echilibrat.
Pe fondul creşterii economice, sesizaţi un interes crescut din partea companiilor pentru reînnoirea flotelor?
Piaţa de leasing a înregistrat o creştere de 20 de procente în 2017, tendinţă care se regăseşte şi în cifrele industriei la nivelul primului trimestru din 2018. Astfel, anticipăm că procentul de creştere va rămâne constant până la finalul acestui an, pe considerentul cifrelor menţionate şi luând în calcul potenţialul de creştere, încă neexploatat, al industriei. Ca şi tendinţe, observăm că valoarea finanţărilor acordate în sectorul autovehiculelor este cu mult mai mare faţă de cea pentru echipamente, această discrepanţă apărând pe fondul invesţiţiilor realizate de companii. Aşa cum menţionam anterior, la nivelul întregii economii, creşterea a fost susţinută de către consum şi nu de industrie, investiţiile minime în industrie conducând la un număr mic de solicitări de finanţări pentru echipamente. De asemenea, companiile au un apetit ridicat pentru reînnoirea flotelor auto pe fondul parcurilor auto învechite.
Cum apreciaţi apetitul IMM-urilor pentru finanţările în leasing financiar? Care sunt domeniile sustenabile din care provin cele mai multe cereri?
Leasingul financiar este produsul preferat de IMM-uri pentru finanţarea, atât a vehiculelor, cât şi a echipamentelor. Cele mai multe solicitări sunt din domeniul transporturilor, construcţiilor şi agriculturii.
Ce monedă preferă clienţii Garanti Leasing pentru finanţare?
În cadrul Garanti Leasing, portofoliul total al finanţăriilor este majoritar în euro. Faptul că acest tip de finanţare predomină în portofoliul nostru este strâns corelat cu faptul că preţurile de achiziţie ale activelor finanţate sunt exprimate în euro.
Într-un context european de reducere a emisiilor de CO2 şi NOx, aveţi clienţi care sunt interesaţi de achiziţia, prin leasing financiar, a vehiculelor „verzi“, precum cele electrice sau hibride?
În portofoliul Garanti Leasing, nu am observat o predilecţie spre un anumit tip de vehicule în detrimentul
altora, fiecare companie alegânduşi vehiculele după propriile criterii şi necesităţi. Astfel, flotele de autovehicule
ale companiilor sunt mai degrabă alese pe considerente de eficienţă în consum, dar depind şi de apariţia de noi tehnologii. În ultimul timp, însă, am observat că există un anumit interes pentru achiziţia de maşini electrice sau hibride.
Suntem încrezători că, pe măsură ce producătorii auto îşi vor dezvolta mai puternic oferta de vehicule electrice şi hibride, concomitent cu dezvoltarea infrastructurii necesare pentru a susţine o astfel de reţea de automobile, şi companiile vor urma acest pas logic înspre sustenabilitate, crescând astfel cererea, precum şi flotele de acest fel.
Există un portret robot al companiei care preferă achiziţia de autovehicule prin leasing financiar? Credeţi că societăţile mari preferă leasingul operaţional, iar cele de dimensiuni mai mici, pe cel financiar?
Leasingul operaţional este solicitat în principal de companiile cu flote mari, care rulează un număr mare de vehicule. Creşterea pieţei pe acest segment reiterează apetitul companiilor pentru externalizarea proprietăţii şi a gestionării maşinilor.
În acest moment, majoritatea IMM-urilor preferă în continuare leasingul financiar. Cu toate acestea, în ultimii ani, a existat o creştere a apetitului IMM-urilor, pentru leasing operaţional, –– pentru autoturisme, cât şi pentru vehicule comerciale sau echipament logistic.
Care sunt principalele vulnerabilităti ale companilor care doresc să-şi finanţeze autoturismele prin leasing financiar, dar nu se califică pentru primirea finanţării?
În analizarea dosarelor de leasing financiar, luăm în calcul toţi factorii care ar putea impacta, pe termen lung, buna derulare a contractelor. Principala vulnerabilitate a clienţilor care nu se califică pentru finanţări este generată de impredictibilitatea cash-flow-ului.
Care ar fi un top al oraşelor unde se concentrează cele mai multe finanţări de vehicule acordate de Garanti Leasing?
În mod evident, finanţările Garanti Leasing se concentrează în jurul marilor centre industriale ale României,
acolo unde companiile investesc, în principal, în dezvoltarea afacerilor proprii, în flotele auto şi în echipamente.
Astfel, în topul finanţărilor acordate de către Garanti Leasing, poziţia fruntaşă este ocupată de Municipul Bucureşti şi judeţul Ilfov, urmate îndeaproape de Timişoara, Iaşi şi Cluj-Napoca.
(Articol publicat în revista Flote Auto, iunie 2018)
Comentați?