Advertisement

importurile de vehicule electrice
Home Administrare flote Fiscalitate Comisia Europeană introduce, din 5 iulie, taxele provizorii la importurile de vehicule electrice cu baterii din China. Când devin definitive?

Comisia Europeană introduce, din 5 iulie, taxele provizorii la importurile de vehicule electrice cu baterii din China. Când devin definitive?

La nouă luni de la inițierea unei investigații antisubvenție din oficiu, Comisia Europeană a impus taxe compensatorii provizorii la importurile de vehicule electrice cu baterie (BEV) din China. Pe baza anchetei, Comisia a concluzionat că lanțul valoric al mașinilor electrice pe baterie (BEV) din China beneficiază de subvenții neloiale, ceea ce ar putea prejudicia economic producătorii de BEV din UE. Ancheta a examinat, de asemenea, consecințele și impactul probabil al acestor măsuri asupra importatorilor, utilizatorilor și consumatorilor de BEV din UE.

Potrivit Comisiei Europene, consultările cu guvernul chinez s-au intensificat în ultimele săptămâni, în urma unui schimb de opinii între vicepreședintele executiv Valdis Dombrovskis și ministrul chinez al comerțului Wang Wentao. Contactele continuă la nivel tehnic în vederea ajungerii la o soluție compatibilă cu Organizația Mondială a Comerțului, care să răspundă în mod adecvat preocupărilor exprimate de Uniunea Europeană. ”Orice rezultat negociat al investigației trebuie să fie eficient în abordarea formelor dăunătoare de subvenționare identificate”, a transmis Executivul european.

Taxele individuale care se aplică celor trei producători chinezi incluși în eșantion sunt:

  • BYD: 17,4%;
  • Geely: 19,9%;
  • SAIC: 37,6%.

Alți producători de mașini electrice pe baterie din China, care au cooperat la anchetă, dar nu au fost incluși în eșantion, sunt supuși unei taxe medii ponderate de 20,8 %. Taxa pentru alte companii necooperante este de 37,6%.

În comparație cu ratele prezentate în prealabil la 12 iunie 2024, taxele provizorii au fost ajustate ușor în scădere pe baza comentariilor privind acuratețea calculelor prezentate de părțile interesate. Toate constatările detaliate ale anchetei sunt reflectate în regulamentul de punere în aplicare, care este acum publicat în Jurnalul Oficial.

Aceste taxe provizorii se vor aplica începând cu 5 iulie 2024, pentru o durată maximă de patru luni. În acest interval de timp, trebuie luată o decizie finală cu privire la valorile definitive, printr-un vot al statelor membre ale UE. Atunci când va fi adoptată, această decizie ar face ca taxele să se aplice pentru o perioadă de cinci ani.

Procedura și pașii următori

La 4 octombrie 2023, Comisia a inițiat oficial o anchetă antisubvenție din oficiu privind importurile de vehicule electrice cu baterie pentru pasagerii originare din China. O astfel de investigație trebuie încheiată în maximum 13 luni de la deschidere. Măsurile definitive trebuie impuse în cel mult 4 luni de la instituirea taxelor provizorii. Taxele compensatorii provizorii sunt garantate printr-o garanție (în forma care urmează să fie decisă de vama din fiecare stat membru) și pot fi colectate în anumite circumstanțe numai atunci când a fost luată o decizie de impunere a taxelor definitive.

În urma procedurii obișnuite de apărare comercială, statele membre vor vota acum măsurile provizorii, prin procedură scrisă și cu majoritate simplă, în cel mult 14 zile de la publicarea măsurilor provizorii în Jurnalul Oficial. Acest vot va urma așa-numita procedură consultativă, conform regulilor de comitologie (fără efect juridic obligatoriu).

Părțile interesate au, de asemenea, posibilitatea de a solicita audieri Comisiei în termen de 5 zile de la intrarea în vigoare a măsurilor provizorii și de a prezenta observații în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare. După aceea, ținând cont de observațiile părților interesate, Comisia va prezenta propunerea sa de măsuri definitive, dacă este cazul, și va acorda părților interesate un timp adecvat (10 zile) pentru a-și prezenta observațiile.

Comisia va prezenta apoi decizia finală statelor membre, care vor vota în conformitate cu procedura de examinare conform normelor de comitologie (propunerea Comisiei este adoptată, cu excepția cazului în care există o majoritate calificată împotriva acesteia). Acest vot va avea efect obligatoriu. Orice măsuri potențiale vor fi în vigoare pe o perioadă de 5 ani, putând fi prelungite la cerere fundamentată și revizuire ulterioară.

În urma unei cereri fundamentate, un producător de mașini electrice din China – Tesla – poate primi o rată a taxei calculată individual în etapa definitivă. Orice altă societate care produce în China, nu este selectată în eșantionul final și dorește să se investigheze situația sa particulară poate solicita o reexaminare accelerată, în conformitate cu regulamentul de bază antisubvenție, imediat după instituirea măsurilor definitive. Termenul limită pentru încheierea unei astfel de revizuiri este de 9 luni de la solicitarea acesteia.

Ancheta a fost anunțată de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, la 13 septembrie 2023, în timpul discursului său privind starea Uniunii Europene . Această decizie s-a bazat pe preocupările din ce în ce mai mari, bazate pe dovezi, cu privire la creșterea recentă și rapidă a exporturilor de vehicule electrice la prețuri reduse care vin din China către UE. Comisia urmează proceduri legale stricte în conformitate cu normele UE și OMC, permițând tuturor părților implicate, inclusiv guvernului chinez și companiilor/exportatorilor, să își prezinte observațiile, dovezile și argumentele.

 

 

CITEȘTE ȘI:

 

Volkswagen California. O nouă generație pentru legendă

 

Ayvens intră în parteneriat cu BYD pentru a livra vehicule electrice în Europa

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

acciza
CarburanţiFiscalitate

Ministerul Finanțelor propune creșterea subvenției la acciza pentru combustibil pentru transportatori și distribuitori

Ministerul Finanțelor a publicat în transparență un proiect de act normativ prin...

Mini
Fiscalitate

Mini, în centrul negocierilor dintre BMW și Comisia Europeană privind suprataxele vamale

Mini, marca britanică BMW își prezintă argumentele în fața Comisiei Europene pentru...

Decontul precompletat de TVA
Fiscalitate

Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA. Opinie EY România

Decontul precompletat RO e-TVA a generat multă efervescență în spațiul public, așa...

RO e-Transport
FiscalitateTransporturi

RO e-Transport la 1 iulie 2024: câteva clarificări utile pentru agenții economici

1 iulie 2024 a fost data anunțată de autoritățile fiscale ca aducând...