Advertisement

ue
Home Transporturi Comisia Europeană: Restricţiile de călătorie ar trebui prelungite până la 15 iunie

Comisia Europeană: Restricţiile de călătorie ar trebui prelungite până la 15 iunie

Comisia Europeană a invitat statele membre ale spaţiului Schengen şi statele asociate spaţiului Schengen să prelungească cu încă 30 de zile, până la 15 iunie, restricţiile temporare privind călătoriile neesenţiale către UE.

Potrivit Executivului comunitar, deşi unele state membre ale UE şi unele state asociate spaţiului Schengen fac paşi preliminari în direcţia relaxării măsurilor de combatere a răspândirii pandemiei, situaţia rămâne fragilă, atât în Europa, cât şi la nivel mondial.

„Prin urmare, trebuie să menţinem măsurile ce vizează frontierele externe pentru a reduce riscul de răspândire a bolii prin intermediul călătoriilor în UE”, arată Comisia Europeană.

Potrivit sursei citate, eliminarea restricţiilor de călătorie trebuie să se facă eşalonat: după cum se subliniază în Foaia de parcurs europeană comună în ceea ce priveşte ridicarea măsurilor de izolare, controalele la frontierele interne vor trebui să înceapă să fie eliminate treptat şi într-un mod coordonat, şi apoi, într-o a doua etapă, să fie relaxate restricţiile la frontierele externe.

„Este necesară o abordare coordonată şi etapizată. Restabilirea funcţionării normale a spaţiului Schengen de liberă circulaţie reprezintă primul nostru obiectiv, de îndată ce situaţia sanitară va permite acest lucru. Restricţiile asupra liberei circulaţii şi controalele la frontierele interne vor trebui ridicate gradual, urmând ca într-o etapă ulterioară să eliminăm restricţiile la frontierele externe şi să permitem accesul în UE a cetăţenilor din afara UE pentru călătorii neesenţiale”, a precizat Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Restricţia de călătorie, precum şi invitaţia de a o prelungi, se aplică „zonei UE+”, care include toate statele membre ale spaţiului Schengen (inclusiv Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România) şi cele 4 state asociate spaţiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia) – în total, 30 de ţări.

Executivul comunitar recomandă continuarea abordării coordonate în ceea ce priveşte prelungirea, deoarece acţiunea la frontierele externe poate fi eficace numai dacă este pusă în aplicare de toate statele membre ale UE şi ale spaţiului Schengen la toate frontierele, cu aceeaşi dată de încetare şi în mod uniform.

„Comisia va continua să sprijine statele membre în punerea în aplicare a restricţiei privind călătoriile neesenţiale către UE, inclusiv prin organizarea de reuniuni prin videoconferinţă cu miniştrii afacerilor interne. Orice nouă prelungire a restricţiei de călătorie după data de 15 iunie 2020 ar trebui să fie evaluată din nou, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice”, arată instituţia.

La 16 martie 2020, Comisia Europeană a invitat şefii de stat sau de guvern să introducă o restricţie temporară privind călătoriile neesenţiale către UE, pentru o perioadă iniţială de 30 de zile. La 8 aprilie, Comisia a solicitat prelungirea restricţiei de călătorie până la 15 mai. Ulterior, toate statele membre ale UE (cu excepţia Irlandei) şi ţările din afara UE care fac parte din spaţiul Schengen au luat decizii naţionale de punere în aplicare şi de prelungire a acestei restricţii de călătorie.

Pentru a sprijini statele membre, Comisia a prezentat, la 30 martie 2020, îndrumări privind modul de punere în aplicare a restricţiei temporare de călătorie, privind facilitarea repatrierilor din întreaga lume şi privind gestionarea situaţiei persoanelor care, din cauza restricţiilor de călătorie, sunt nevoite să rămână în UE mai mult timp decât sunt autorizate.

Cetăţenii UE, cetăţenii ţărilor din afara UE care fac parte din spaţiul Schengen şi membrii de familie ai acestora, precum şi resortisanţii ţărilor terţe care sunt rezidenţi pe termen lung în UE sunt exceptaţi de la aplicarea restricţiei de călătorie în scopul întoarcerii lor acasă.

În plus, pentru a limita la minimum impactul restricţiei asupra funcţionării societăţilor noastre, statele membre nu ar trebui să aplice restricţiile anumitor categorii de călători care au o funcţie sau o necesitate esenţială.

Personalul esenţial, cum ar fi medicii, asistenţii medicali, lucrătorii din domeniul asistenţei medicale, cercetătorii şi experţii care contribuie la combaterea coronavirusului, precum şi persoanele care transportă mărfuri, lucrătorii transfrontalieri şi lucrătorii sezonieri din sectorul agricol ar trebui, de asemenea, să aibă în continuare dreptul de a intra în UE.

 

CITEŞTE ŞI:

Carlos Ghosn: Turcia acuză şapte persoane în dosarul privind fuga din Japonia

FIAT 500 electric: drumul spre nemurire

Modificări la emiterea Certificatelor de Situaţie de Urgenţă

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

afacerile din transporturi
Transporturi

Afacerile din transporturi au scăzut cu 4,6% în primele 5 luni din 2024

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a...

motorină
CarburanţiTransporturi

Pentru transportatori, subvenția destinată accizei la motorină crește la 20 de bani/litru

În ședința de Executivului de miercuri, a fost aprobată Hotărârea de Guvern...

Arabia Saudită
Transporturi

România a semnat cu Arabia Saudită un Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea transportului intermodal

România a semnat, luni, un Memorandum de Înţelegere cu Arabia Saudită pentru...

AEO
FinanciarTransporturi

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de grație pentru aplicarea de...