Cod galben de viscol pentru 7 judeţe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare meteorologică de cod galben pentru judeţele Buzău, Vrancea, Galaţi, Vaslui, Bacău, Neamţ şi Iaşi, fenomenele vizate fiind cele de viscol şi depunerea unui strat consistent de zăpadă.

Intervalul pentru care a fost emisă această atenţionare meteorologică de cod galben este 10 ianuarie, ora 22:00 – 11 ianuarie, ora 12:00.

Totodată, potrivit ANM, de joi de la ora 16.00 şi până vineri, la ora 12.00, aria precipitaţiilor se va extinde dinspre sud-vest şi va cuprinde treptat sudul, estul şi centrul ţării. În Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei şi a Moldovei vor fi perioade cu ninsori, în general moderate cantitativ, care vor depune strat nou de zăpadă, local mai consistent. În Dobrogea şi în extremitatea de est a Munteniei vor fi precipitaţii mixte, favorizând pe spaţii mici formarea poleiului.

De asemenea, vor fi intensificări temporare ale vântului în estul teritoriului şi în zona montană înaltă, cu rafale în medie de 50…60 km/h, viscolind sau spulberând zăpada. În prima parte a zilei de vineri, vântul se va intensifica şi în sudul Olteniei, unde va determina transport de zăpadă, precum şi în Dobrogea.

În acest context, Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că structurile din subordine – pompieri, poliţie şi jandarmerie – sunt pregătite să intervină rapid în teren, în cazul producerii unor situaţii de urgenţă cu efecte negative asupra comunităţilor.

De asemenea, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor prognozate, vor fi activate grupele operative şi suplimentate efectivele, pentru asigurarea intervenţiei imediate la solicitările cetăţenilor.

La rândul ei, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere face apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire la condiţiile de trafic din zonele tranzitate.

 

Adaugati comentariu