Circuit pentru testarea autovehiculelor autonome la Cluj. De unde vin banii

Cu o valoare de peste 53 de milioane de euro, proiectul "Centru de Inovare, Testare şi Promovare Cluj (CITPC)" depus de Consiliul Judeţean Cluj pentru finanţare europeană a trecut cu brio de etapa de preselecţie, primind în urma evaluării 94,75 de puncte din maximul posibil de 100. Unic în ţară, proiectul asigură componenta de testare şi promovare a tehnologiilor avansate privind autovehiculele autonome.
autonome

Printre cei care şi-au manifestat deja interesul şi susţinerea pentru această iniţiativă se numără o serie de entităţi clujene ce activează în domeniul cercetării precum Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Robert Bosch şi Porsche Engineering România.

„Dincolo de faptul că proiectul reprezintă o premieră absolută pentru România, marele merit al acestuia e legat de faptul că va consolida şi mai mult profilul Clujului de pol de creştere şi dezvoltare în domeniul înaltelor tehnologii, asigurând şi componenta de testare a rezultatelor cercetării. El va aduce beneficii semnificative în domeniul cercetării, al inovării, al atragerii de noi investiţii generatoare de locuri de muncă înalt calificate şi bine plătite. În final, întreaga economie a Clujului va avea enorm de câştigat”, a menţionat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Centrul de Inovare, Testare şi Promovare Cluj (CITPC) va fi înfiinţat sub forma unui sistem integrat, care va oferi o serie de facilităţi precum laboratoare specializate pentru dezvoltarea de tehnologii şi sisteme, circuit cu diverse componente care să asigure testarea în condiţii de siguranţă a sistemelor şi tehnologiilor, fiind, în acelaşi timp, şi un sistem de promovare prin infrastructura multifuncţională dedicată antreprenoriatului. Mai mult decât atât, Centrul va fi şi un liant între mediul universitar, de cercetare/dezvoltare, mediul privat şi cel public, care să conducă la dezvoltare în regiune.

Necesitatea acestei investiţii derivă şi din faptul că, la nivel regional şi chiar naţional infrastructura de testare pentru sisteme şi tehnologii destinate autovehiculelor autonome este inexistentă. Cu toate că la nivelul regiunii există companii şi universităţi care lucrează la dezvoltarea unor asemenea soluţii, acestea nu au posibilitatea de a testa soluţiile în condiţii reale.

Beneficiarii direcţi ai proiectului, a cărui componentă principală, de testare, este propusă a fi amplasată în vecinătatea Parcului Industrial Tetarom III, vor fi entităţile care dezvoltă soluţii şi tehnologii în domeniul maşinilor autonome, 5G, smart city, prezente sau interesate de astfel de infrastructuri. Totodată, alţi beneficiari direcţi vor fi start-up-urile şi spin-off-urile care vor fi găzduite în cadrul Centrului, dar şi cele care vor dori să utilizeze laboratoarele specializate pentru activităţile de inovare amintite.

Proiectul urmăreşte trei obiective:

  • realizarea unei infrastructuri de testare a sistemelor şi tehnologiilor dezvoltate pentru vehicule autonome, respectiv smart city, tehnologie 5G;
  • realizarea unei infrastructuri care să ajute stimularea cercetării şi dezvoltării prin oferirea unei infrastructuri – dotări şi echipamente – sub forma unor laboratoare de dezvoltare şi testare;
  • crearea infrastructurii şi a ecosistemului necesare pentru facilitarea promovării, comunicării, diseminării şi inovaţiei deschise, printr-o componentă multifuncţională dedicată care să găzduiască diverse prezentări, conferinţe, seminarii şi alte activităţi asemănătoare.

 

CITEȘTE ȘI:

Credit-punte de la BERD pentru autostrăzile Sibiu-Piteşti şi Ploieşti-Braşov

Investiţie de 30 milioane de dolari la fabrica Ford din Craiova

Sistemul Bosch ESP® împlinește 25 de ani. Progres pentru siguranța rutieră

 

 

Adaugati comentariu