Economia europeană
Home Miscellanea Macroeconomie CFA România a modificat în scădere prognoza de creştere economică pentru 2022, la 3,5%

CFA România a modificat în scădere prognoza de creştere economică pentru 2022, la 3,5%

CFA România a modificat în scădere prognoza de creştere economică pentru acest an cu aproape un punct procentual, la 3,5%, iar pe fondul războiului declanşat de Rusia în Ucraina indicatorul de încredere macroeconomică a înregistrat în luna februarie o diminuare semnificativă.

„Pe fondul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, indicatorul de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România a înregistrat în luna februarie o scădere semnificativă. De asemenea, şi anticipaţiile de creştere economică s-au redus cu aproape un punct procentual faţă de exerciţiul anterior. În ceea ce priveşte evoluţia ratelor de dobândă, participanţii la sondaj anticipează o majorare a ratei de dobândă de către Banca Naţională de cel puţin 125 puncte de bază în următoarele 12 luni, faţă de nivelul actual”, a declarat Adrian Codirlaşu, CFA – vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut la valoarea de 45,2 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a scăzut cu 10,5 puncte. Această situaţie a fost cauzată de evoluţia componentei de anticipaţii a indicatorului. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 7,28%, fiind cea mai mare valoare înregistrată de la iniţierea sondajului.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, aproximativ 95% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0240 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1029 lei pentru un euro.

Conform CFA Romania, este de remarcat reducerea ponderii participanţilor la sondaj care cred ca preţurile proprietăţilor imobiliare rezidenţiale din marile oraşe vor creşte în următoarele 12 luni (14,3%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participanţilor care consideră ca preţul va scădea (38,1%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020).

Pentru deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022, valoarea medie a anticipaţiilor este 6,2%. Evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2022 este estimată la 3,5%.

 

CITEȘTE ȘI:

VW Vehicule comerciale pregătește mai multe modele electrice

Noile tramvaie Imperio vor circula în Capitală din luna august

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Rata anuală a inflației
Macroeconomie

Rata anuală a inflației în luna august a rămas la 9,4%, ca în iulie

Deși Guvernul a plafonat adaosul comercial la unele alimente de bază de...

Claudiu Cazacu
Macroeconomie

Claudiu Cazacu, XTB România: Se anunţă o toamnă volatilă pentru economia europeană

Se adună indicii numeroase că toamna va fi una dificilă în Europa,...

CFA România
Macroeconomie

CFA România: Încrederea în evoluţia economiei continuă să se reducă. Anticipațiile privind inflația și cursul leu/euro

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut marginal în...

CFA România
Macroeconomie

CFA România: Încrederea în economie s-a redus, iar anticipaţiile inflaţioniste revin

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut, în luna...