Acasă, pe drum, la serviciu, la spital sau chiar pe orbită, Bosch îmbunătățește viața de zi cu zi a oamenilor din toate categoriile sociale cu soluții inteligente și conectate. În același timp, compania accesează noi domenii de activitate prin software, servicii și licențe.
„Ne digitalizăm în mod sistematic activitatea de bază pentru a spori avantajele clienților noștri. În viitor, ne propunem să transformăm vânzarea fiecărui produs digital în venituri bazate pe servicii”, declară Tanja Rückert, directorul digital al Grupului Bosch, în cadrul CES din Las Vegas.
Pentru a atinge acest obiectiv, Bosch se concentrează pe conexiunea IoT cu IA – cu alte cuvinte, conectează Internetul lucrurilor (IoT) cu inteligența artificială (IA).
Acest lucru creează un lanț de efecte pozitive în care produsele conectate furnizează informații care, la rândul lor, sunt procesate prin intermediul IA și încorporate în actualizările software pentru aceste produse. La baza acestei abordări se află avantajele pentru clienți, deoarece permite utilizatorilor să fie parte integrantă a procesului de dezvoltare și facilitează adaptarea soluțiilor în funcție de nevoile lor. În plus, nici dezvoltarea, nici crearea de valoare nu se încheie cu vânzarea produselor.
„Observăm că o astfel de combinație între inteligența artificială și IoT reprezintă cheia pentru a obține cele mai multe avantaje ale utilizatorilor prin ambele tehnologii”, spune Rückert. „Pe lângă faptul că ne permite să dezvoltăm noi modele de afaceri, această abordare ne ajută să oferim produse și soluții mai bune, care oferă valoare adăugată reală pentru indivizi și societate în ansamblu”.
Extinderea expertizei în materie de software: Bosch modelează deja viitorul
Bosch a pus bazele acestui lucru cu mult timp în urmă. Începând cu noul an, toate clasele de produse electronice vor putea fi conectate. Vânzările de scule electrice conectate, aparate de uz casnic și sisteme de încălzire au crescut cu 50 de procente în decurs de un an – de la patru milioane de unități în 2020 la peste șase milioane în 2021. Datorită Centrului Bosch pentru Inteligență Artificială (BCAI), compania a creat o unitate puternică în domeniul IA, care a contribuit deja cu aproximativ 300 de milioane de euro la rezultat.
Citiți articolul integral pe www.autoexpertindustry.ro
TE-AR MAI PUTEA INTERESA ȘI:
România a sesizat CJUE privind suspendarea aplicării unei dispoziţii din Pachetul Mobilitate I
Michelin: De ce o presiune de umflare corectă este esențială pentru o performanță optimă?
Comentați?