Advertisement
accidente rutiere
Home Administrare flote Asigurări Cel puțin 6 autovehicule din 100 înmatriculate produc anual accidente rutiere. Analiză UNSAR

Cel puțin 6 autovehicule din 100 înmatriculate produc anual accidente rutiere. Analiză UNSAR

Cel puțin 6 autovehicule din 100 înmatriculate în România produc anual accidente rutiere, soldate cu pagube materiale sau vătămări corporale și decese, arată o analiză realizată de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR) în rândul mai multor asociații naționale ale asigurătorilor din Europa.

Practic, în România, frecvența accidentelor rutiere despăgubite în baza polițelor RCA este, în medie, de peste 6%, față de circa 4% în Bulgaria, 3.2% în Polonia, 2.8% în Cehia, 2.3% în Ungaria și 1.65% în Croația. Cu alte cuvinte, mai puțin de 2 mașini din 100 înmatriculate în Croația produc accidente, de aproape patru ori mai puțin decât în țara noastră.

Potrivit analizei, chiar dacă în România frecvența medie a accidentelor este de circa 6%, în cazul autovehiculelor de transport marfă frecvența este și mai mare, de 20.4%, iar în cazul autovehiculelor destinate transportului de călători frecvența este de 18.9%. Nu în ultimul rând, UNSAR menționează, citând cifrele publicate de ASF, că frecvența atinge valori duble față de medie (12.7%) în cazul tinerilor de până în 30 de ani care conduc autovehicule cu motoare de peste 2.500 cm3. ”Toți acești factori, și nu numai, se regăsesc și în nivelul primelor de asigurare RCA”, precizează organizația.

Potrivit acesteia, la fel de îngrijorător este și faptul că în ceea ce privește dauna medie, adică despăgubirile plătite în cazul fiecărui accident în baza polițelor RCA, România se situează în top. Concret, pentru fiecare accident, asigurătorii din România plătesc în baza polițelor RCA despăgubiri de circa 2.160 euro, față de 1.690 euro în Polonia, 2.020 euro în Slovacia sau 2.060euro în Cehia.

În plus, UNSAR spune că România înregistrează și o severitate ridicată a accidentelor, cu o rată de două ori mai mare decât media europeană în ceea ce privește decesele provocate de accidentele în trafic. Astfel, conform Eurostat, datele statistice arată că rata deceselor cauzate de accidente rutiere înregistrată în România este de 86 la un milion de locuitori, comparativ cu media UE de 46 la un milion de locuitori – deși eforturile autorităților au dus la o scădere a acestui indicator. Toate acestea în contextul în care anul 2022 a fost considerat cel mai sigur an din punct de vedere rutier în România.

”Aceste statistici sumbre au inclusiv o dimensiune economică, frecvența și severitatea ridicate ale accidentelor regăsindu-se în despăgubirile plătite de companiile de asigurări în baza polițelor RCA și, prin urmare, și în nivelul primelor de asigurare RCA. Contextul descris, dublat și de neajunsurile legislației în domeniu – care nu permite asigurătorului un control al costurilor cu despăgubirile, conduc la dezechilibre în funcționarea normală a pieței de asigurări bazată pe competitivitate, profitabilitate și prudențialitate – și pot fi considerate cauze pentru numărul scăzut de asigurători care activează pe zona RCA”, subliniează UNSAR. Spre exemplu, în acest moment, în România sunt active 8 astfel de companii, în comparație cu 21 în Polonia, 16 în Bulgaria, 12 în Cehia și Ungaria și 11 în Croația.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Piaţa de leasing operaţional a urcat la 80.000 de vehicule în administrare

Licitație pentru finalizarea tronsonului I din Drumul Expres Craiova-Piteşti

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

UNSAR
Asigurări

UNSAR: Cele mai mari 50 de daune plătite companiilor au însumat 24 mil. euro în 2022

Cele mai mari 50 de despăgubiri achitate anul trecut de asiguratorii membri...

FGA
Asigurări

FGA a plătit peste 663 milioane de lei în primele 10 luni, în urma falimentelor a 5 asigurători

Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a soluționat 72.688 cereri de plată,...

plafonarea tarifelor RCA
Asigurări

Consiliul Concurenței: Dezechilibrul pieței RCA se va menține și în anul 2024

Până la sfârșitul anului 2023, ca urmare a falimentului Euroins, un număr...

brokeri de asigurare
Asigurări

10 brokeri de asigurare au fost sancționați de ASF în luna septembrie

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a adoptat, în luna septembrie a anului...