Ce trebuie să verifici înainte să pleci cu mașina în vacanța de Crăciun?

vacanță cu mașina

Vacanța de Crăciun se apropie cu pași repezi și cu siguranță ai planificat o călătorie alături de familie într-un loc de poveste, cu tradiții, multă zăpadă și bucate pe alese. Și cum mașina reprezintă cea mai potrivită alegere atunci când vine vorba de călătoriile cu familia, fiind un mijloc de transport mult mai comod, mai rapid și sigur decât trenul sau microbuzul, trebuie să o verifici atent și mai ales să o echipezi corespunzător drumului pe care îl faci.

Anvelopele – verificate atent înainte de călătorie
Anvelopele de iarnă nu trebuie să lipsească din dotarea mașinii tale, fiind o perioadă rece și cu multe zăpezi. Dacă deja ai făcut opțiunea și ai ales anvelopele all season din motive financiare, trebuie să alegi cu grijă traseul pe care urmează să îl parcurgi. Acestea nu sunt potrivite pentru drumurile cu zăpezi foarte mari sau pentru carosabilul înghețat, la fel cum nici nu este indicat să le folosești pentru traseele off road. Anvelopele trebuiesc verificate cu multă atenție întrucât acestea te-ar putea salva atunci când întâmpini zone cu un strat de zăpadă mai mare.

Și atunci când anvelopele sunt cumpărate mai demult trebuie să acorzi multă atenție stării acestora, fiind nevoie ca ele să fie de cea mai bună calitate și mai ales să nu prezinte urme de uzură vizibile care v-ar putea afecta călătoria. Presiunea pneurilor se va face în service-urile autorizate, specialiștii de aici verificând atent starea cauciucurilor.

Uleiul de motor
Iată un alt aspect ce trebuie verificat mai ales atunci când parcurgi un drum foarte lung. Deși computerul de bord al mașinii te anunță atunci când ai un deficit de ulei de motor sau atunci când trebuie să ajungi la service, este bine ca mai înainte de călătorie să verifici starea uleiului. Dacă va prezenta o culoare mult prea închisă, neagră sau atunci când uleiul de motor va avea o textură nisipoasă trebuie să încerci să îl înlocuiești. La fel, este bine să înlocuiești uleiul de motor și atunci când ai parcurs deja un număr mare de kilometri, conform recomandărilor mecanicilor auto este nevoie ca uleiul de motor să fie înlocuit la un număr de 10.000 de kilometri parcurși sau conform recomandărilor oferite de producător. Trebuie să știi că uleiul de motor este foarte important pentru mașina ta, astfel că este nevoie să acorzi multă atenție acestuia, evitând supraîncălzirea pieselor componente ale motorului și în cele din urmă griparea.

Bateria
Iarna, temperaturile sunt foarte scăzute, așa că ar fi bine să ai în vedere verificarea din punct de vedere tehnic a bateriei. Este nevoie ca aceasta să funcționeze corect, să nu dea urme de uzură. Dacă observi că mașina dă rateuri sau mai grav, nu pornește, ar fi bine să încerci să o înlocuiești. O baterie auto nouă vă va fi de folos. Este indicat ca bateria auto să fie înlocuită după 4-5 ani sau cel puțin ar fi bine să ai una de rezervă, la fel de bună care să te ajute să previi astfel de episoade. Bateria mașinii este foarte importantă, lipsa de energie a acesteia face ca mașina să nu mai pornească.

Și tot pentru siguranța ta și a mașinii tale, ar trebui ca în timpul călătoriilor cu mașina din timpul iernii să ai la tine un sac de nisip, lanțuri antiderapante, o lopată, haine groase și pături și să nu pornești la drum atunci când afară se anunță viscol sau ninsori foarte puternice.

Adaugati comentariu