second hand
Home Piaţa auto Auto rulate CE sancționează Grecia pentru descurajarea importurilor de vehicule second-hand

CE sancționează Grecia pentru descurajarea importurilor de vehicule second-hand

Comisia Europeană (CE) a decis să sancționeze Grecia, printr-o scrisoare de punere în întârziere, pentru neaplicarea corespunzătoare a normelor UE privind vehiculele second hand achiziționate în alte state membre ale UE.

Potrivit CE, procedura națională de înregistrare fiscală descurajează punerea în circulație în Grecia a vehiculelor de ocazie în favoarea vânzării de produse similare disponibile pe piața internă. În plus, Grecia interzice înmatricularea unor categorii specifice de vehicule second hand achiziționate în alte state membre ale UE.

”Prin urmare, Grecia nu și-a îndeplinit obligațiile legate de libera circulație a mărfurilor și de interdicția de a introduce un tratament fiscal discriminatoriu pentru produse (articolele 34, 36 și 110 din TFUE)”, a transmis Comisia Europeană.

Grecia are la dispoziție două luni pentru a răspunde la scrisoarea de punere în întârziere. În cazul în care Guvernul de la Atena nu ia măsuri în acest sens în următoarele două luni, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

Procedura de infringement

Scrisoarea de punere in întârziere este prima etapă din procedura de infringement, ce este declanşată de către Comisie împotriva statelor ce nu îşi respectă obligaţiile comunitare.
Declanşarea procedurii poate avea loc în trei cazuri:

a) Omiterea notificarii actelor normative nationale care transpun si implementeaza directivele – statele membre au obligatia de a notifica legislatia de transpunere si pe cea care asigura implementarea;

b) Neconformarea legislatiei nationale la cerintele normelor comunitare – aceasta inseamna ca legislatia interna trebuie sa se afle in deplina concordanta cu cerintele Uniunii;

c) Aplicarea necorespunzatoare a actelor normative comunitare – statele membre au, de asemenea, obligatia de a asigura aplicarea dispozitiilor comunitare.

În prima etapă a declanșării procedurii, Comisia redactează o “scrisoare de punere în întârziere“ pe care o transmite statului respectiv și în care sunt precizate încălcările legislației comunitare.

Urmatoareă etapă o reprezintă “Avizul motivat”, adică ultima avertizare a Comisiei înaintea sesizării Curții de Justiție a UE, avertizare ce vine în lipsa observațiilor statului membru sau în cazul în care acestea sunt considerate nesatisfăcătoare.

 

CITEȘTE ȘI:

Utilitare pentru transportul de mărfuri prin IMM Leasing 2021

Cine va livra flota de 100 de autoturisme pentru Registrul Auto Român

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

fiscal
Fiscalitate

Cele mai importante propuneri de modificare a Codului Fiscal explicate de consultanții de la Deloitte. Când intră în vigoare

Proiectul de Lege publicat în data de 19 septembrie 2023 privind unele...

impozit special
Fiscalitate

Noile măsuri fiscale. Impozit special pe autoturismele cu o valoare de achiziție individuală de peste 375.000 lei

Persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în...

fiscal
Fiscalitate

ACAROM: Noile măsurile fiscale vor avea un impact negativ asupra sectorului auto național

Asociația Constructorilor de Automobile din România – ACAROM a anunțat, joi, că...

e-Factura
Fiscalitate

E-Factura – următorul pas spre digitalizarea fiscală în România

La finele lunii iulie 2023, Consiliul UE a aprobat derogarea privind adoptarea...