CE recomandă statelor membre restricționarea oricăror călătorii neesenţiale

Comisia Europeană a recomandat, luni, tuturor statelor membre ale UE să aplice controale mai stricte la frontiere și, în principal, încetarea oricăror călătorii neesenţiale. În cazul transportatorilor și a lucrătorilor transfrontalieri, CE recomandă teste antigen, mai rapide şi mai ieftine.Rata de incidenţă

„Este nevoie de reducerea urgentă a riscului de infectări legate de călătorii, pentru a reduce încărcarea sistemelor sanitare suprasolicitate”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, referindu-se la ratele ridicate de infectare în multe state membre.

Cerinţa testării ar putea fi însoţită de carantina obligatorie de maximum două săptămâni şi ar trebui să fie obligatorie în acelaşi timp completarea unor formulare cu informaţii despre deplasările şi contactele celor care călătoresc.

Recomandarea Comisiei – o încercare de a limita transmiterea în interiorul UE a noilor versiuni ale coronavirusului – nu are caracter obligatoriu. Dacă va fi urmată de cele 27 de state membre ale Uniunii, li s-ar solicita teste negative inclusiv celor care intră pe teritoriul european din motive „esenţiale”, însă cetăţenii UE s-ar putea testa la sosire, iar pentru transportatori şi lucrătorii transfrontalieri s-ar accepta teste antigen, mai rapide şi mai ieftine.

Comisia doreşte impunerea unor reguli mai stricte şi în interiorul Uniunii Europene, în principal încetarea oricăror călătorii neesenţiale.

Deoarece aproape întregul continent este considerat acum „zonă roşie” conform codului de culori al UE, Comisia Europeană a propus introducerea unei noi categorii, „roşu închis”, unde să se aplice restricţii mai severe. Încadrarea în această categorie s-ar face dacă rata de infectare cu coronavirus în ultimele 14 zile depăşeşte 500 la 100.000 de locuitori, constatată deja în unele regiuni din Franţa şi Portugalia.

 

CITEȘTE ȘI:

Prima anvelopă cu noul indice de sarcină HL

Cod galben de vânt puternic în majoritatea regiunilor

Deficitul de cipuri afectează tot mai mulţi constructori auto şi producători de componente

 

 

 

Adaugati comentariu