CE prelungește sprijinul acordat Cehiei pentru construcția terminalelor de transport combinat

Comisia Europeană (CE) a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, continuarea sprijininului financiar acordat Cehiei pentru construcția și modernizarea terminalelor de transport combinat.transport combinat

Schema de ajutor anterioară, aprobată de Comisie în august 2015, a acoperit perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2015 și 31 decembrie 2020, cu un buget total maxim de aproximativ 93 de milioane euro. Cehia a notificat reintroducerea schemei până la 31 decembrie 2027, astfel că bugetul schemei se va ridica la 68,7 milioane euro, reprezentând fondurile neutilizate din schema anterioară.

”Măsura este necesară și proporțională pentru atingerea obiectivului urmărit, și anume extinderea capacității terminalelor de transport combinat, în special în scopul transportului combinat continental, facilitând astfel trecerea transportului de mărfuri de la rutier la feroviar și, după caz, la transportul pe căi navigabile interioare, în Cehia”, arată Comisia Europeană.

Potrivit Executivului comunitar, măsura va continua să fie benefică atât pentru mediu, cât și pentru mobilitate, deoarece sprijină transportul feroviar și pe căile navigabile interioare, care sunt mai puțin poluante decât transportul rutier, reducând în același timp congestionarea rutieră. În plus, ajutorul are un „efect de stimulare”, deoarece beneficiarii nu ar realiza investițiile în absența sprijinului public.

Prin urmare, Comisia a concluzionat că măsura va contribui la coordonarea transporturilor și va facilita trecerea transportului de mărfuri către un transport mai ecologic, în conformitate cu obiectivele politicii UE, inclusiv cele stabilite în Green Deal, fără a denatura în mod nejustificat concurența pe piața unică. Pe această bază, Comisia a aprobat măsura, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

 

CITEȘTE ȘI:

O serie de transportatori și de terminale din portul Rotterdam refuză containere cu destinația Rusia

Trei canale de impact ale războiului din Ucraina. Analiză Euler Hermes

 

Adaugati comentariu