Ce oraşe din România vor să-şi reducă drastic emisiile de CO2

Cinci oraşe s-au angajat să ia măsuri pentru reducerea emisiilor de CO2 cu procente cuprinse între 20 şi 40%, până în anul 2030, prin intermediul proiectului "Oraşe Verzi - Regiuni Verzi".orase-verzi

Potrivit organizaţiei Terre Mileniul III, care implementează acest program, oraşele Alba Iulia, Roman, Focşani şi Făgăraş şi-au asumat ţinta de reducere a GES (Gaze cu Efect de Seră, n.r.) până în anul 2020, în timp ce Roşiorii de Vede, până în 2030.

Printre măsurile propuse se numără şi îmbunătăţirea şi modernizarea flotei auto, lucrări de infrastructură pentru fluidizarea traficului, achiziţia de mijloace de transport cu consumuri reduse de carburanţi sau creşterea spaţiilor verzi.

Municipiile care semnează Convenţia Primarilor începând din 2015 trebuie să urmeze o procedură extinsă, în condiţiile în care acest document a fost completat şi cu cerinţe de adaptare la schimbările climatice. Astfel, noua Convenţie a Primarilor privind Clima şi Energia presupune un angajament voluntar de reducere a emisiilor GES cu cel puţin 40%, până în 2030 şi integrarea aspectelor privind adaptarea la efectele schimbărilor climatice.

Cele 5 municipii au beneficiat de asistenţă în elaborarea documentaţiei necesare pentru aderarea la Convenţia Primarilor prin proiectul „Oraşe Verzi — Regiuni Verzi (Green Cities — Green Regions), co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă şi implementat de Fundaţia Terra Mileniul III în parteneriat cu organizaţia R 20 — Regions of Climate Action din Elveţia şi Asociaţia Municipiilor din România.

„Oraşe Verzi — Regiuni Verzi (Green Cities — Green Regions) a debutat în luna aprilie 2015 şi se desfăşoară la nivel naţional pe o perioadă de 24 de luni, iar valoarea totală a proiectului se ridică la 277.565 de franci elveţieni, din care 28.116 franci elveţieni reprezintă contribuţie proprie a partenerilor.

 

Adaugati comentariu