Advertisement

vehicule furate
Home Piaţa auto Câte vehicule furate din străinătate ajung în România

Câte vehicule furate din străinătate ajung în România

În primele 11 luni ale anului trecut, poliţiştii de frontieră au descoperit 239 autovehicule furate. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost depistate 138 de autovehicule, în 2018 s-a constatat o creştere de peste 70%.

Dintre cele 230 de vehicule furate, 196 erau autoturisme, 27 microbuze, 4 motociclete, 8 camioane şi 4 remorci.

Cele mai multe autovehicule au fost descoperite la frontiera cu Ungaria, la P.T.F. Petea (judeţul Satu Mare), P.T.F. Nădlac II (judeţul Arad) şi P.T.F. Borş (judeţul Bihor). Cazuri semnificative s-au înregistrat şi la frontiera cu Republica Moldova, în P.T.F. Albiţa şi P.T.F. Sculeni, precum şi la graniţa cu Bulgaria.

De asemenea, în perioada ianuarie – noiembrie 2018 au fost constatate 266 de infracţiuni, persoanele implicate fiind atât cetăţeni români, cât şi albanezi, austrieci, belgieni, bulgari, danezi, francezi, germani, greci, irakieni, iranieni, italieni, moldoveni, polonezi, sârbi, sloveni, spanioli şi ucraineni.

„Pentru identificarea şi indisponibilizarea autoturismelor semnalate ca fiind căutate de autorităţi sau reclamate ca fiind furate în străinătate, sub supravegherea directă a unităţilor de parchet competente, poliţiştii de frontieră au colaborat cu structurile similare din statele membre UE, realizând un schimb operativ de date şi informaţii, prin intermediul Centrului de Contact de la Oradea şi a punctelor comune de contact”, au explicat reprezentanţii Poliţiei de Frontieră..

Potrivit surselor citate, în majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul maşinilor respective au declarat, pe timpul cercetărilor, că nu ştiau că autoturismele se află în atenţia autorităţilor ca fiind furate, ei fiind doar „cumpărători de bună credinţă”. Alţii au susţinut că au primit o sumă de bani (în general, de până la 500 euro) pentru a transporta maşina în România şi, la fel, nu cunoşteau că aceasta e furată.

În toate situaţiile, conform legislaţiei, pe numele celor implicaţi în traficul cu maşini furate, au fost întocmite dosare penale, iar autovehiculele în cauză au fost indisponibilizate la sediile structurilor teritoriale ale Poliâiei de Frontieră.

„Din analizele efectuate rezultă că traficul cu autoturisme furate este o activitate ilicită ce aduce beneficii financiare substanţiale persoanelor care au ca preocupări acest tip de fapte infracţionale, acestea fiind bine organizate la nivelul mai multor state. Rutele folosite sunt, în general, orientate dinspre ţările vest europene cu finalitate în ţările est-europene. De asemenea, cazuistica înregistrată arată că cele mai multe maşini indisponibilizate de Poliţia de Frontieră sunt din gama celor de lux”, spun poliţiştii.

Printre cele mai scumpe maşini furate se numără un autoturism marca Land Rover, în valoare de peste 58.800 euro, ce fusese declarat ca fiind furat din Marea Britanie; un autoturism marca BMW, model X6, în valoare de aproximativ 50.000 euro, condus de un cetăţean român, ce figura ca fiind furat din Marea Britanie; un autoturism marca Audi Q7, în valoare de peste 60.200 de euro, care figura ca fiind căutat de autorităţile din Polonia.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

AutoturismePiaţa auto

Noul Fiat 600 este disponibil în România

FIAT revine în segmentul B cu noul Fiat 600. Supranumit fratele mai...

Volkswagen California
Piaţa auto

Volkswagen California. O nouă generație pentru legendă

California este furgoneta-camper iconică. După ce a construit peste 280.000 de unități...

Înmatriculările de autoturisme noi
Piaţa auto

Înmatriculările de autoturisme noi în UE au urcat cu 4,6%. România, pe locul 14

În primele 5 luni din 2024,  înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea...

Piaţa auto

Colaborare IVECO – Foton în domeniul vehiculelor comerciale

IVECO și Foton, unul dintre cei mai importanți producători de vehicule comerciale...