Moneda euro a sărbătorit cea de-a 20-a aniversare

La începutul anului, moneda comună a Europei, euro, a împlinit 20 de ani. La 1 ianuarie 1999, 11 state membre ale UE lansau o monedă comună, euro, şi instituiau o politică monetară comună sub supravegherea Băncii Centrale Europene.
DN 1

Acel moment istoric a fost un eveniment marcant într-un proces animat de ambiţia de a asigura stabilitatea şi prosperitatea în Europa. Astăzi, deşi încă tânără, moneda euro este deja moneda a 340 de milioane de europeni din 19 state membre.

Aproximativ 60 de ţări din întreaga lume îşi leagă, într-un fel sau altul, monedele lor de moneda unică europeană, dar putem să facem şi chiar facem mai mult pentru ca euro să îşi joace pe deplin rolul pe scena internaţională. Se aşteaptă ca şi alte state membre ale UE să adere la zona euro după ce vor fi îndeplinit criteriile.

Pentru a marca această aniversare, cei cinci preşedinţi ai instituţiilor şi organismelor UE direct responsabili pentru moneda euro, Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European, Banca Centrală Europeană şi Eurogrupul, au comentat pe marginea celor 20 de ani ai monedei unice şi a viitorului acesteia.

„Fiind unul dintre puţinii semnatari ai Tratatului de la Maastricht încă activ pe scena politică actuală, îmi amintesc negocierile dificile şi capitale care au dus la lansarea uniunii economice şi monetare. Mai mult decât orice, îmi amintesc că eram animaţi de o profundă convingere că deschidem un nou capitol în istoria noastră comună, un capitol care urma să contureze rolul Europei în lume şi viitorul tuturor cetăţenilor săi. Acum, 20 ani mai târziu, sunt convins că a fost cea mai importantă semnătură din cariera mea. Moneda euro a devenit un simbol al unităţii, suveranităţii şi stabilităţii. Ea a adus cetăţenilor noştri prosperitate şi protecţie şi este de datoria noastră să ne asigurăm că va continua să o facă. Acesta este motivul pentru care lucrăm intens la finalizarea uniunii economice şi monetare şi la consolidarea rolului monedei euro pe scena internaţională”, a declarat Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

„Moneda euro este astăzi mai populară ca oricând: trei din patru cetăţeni consideră că este benefică pentru economia noastră. Pentru ca cetăţenii europeni să poată beneficia pe deplin de locurile de muncă, de creşterea economică şi de solidaritatea pe care ar trebui să le aducă moneda unică, trebuie să finalizăm uniunea economică şi monetară prin intermediul unei veritabile uniuni financiare, bugetare şi politice. Astfel, Europa îşi va putea proteja mai bine cetăţenii de posibile crize viitoare”, a spus Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European

„Crearea monedei euro acum 20 de ani, alături de eliberarea Europei Centrale şi de Est şi de reunificarea Germaniei, a reprezentat un moment decisiv în istoria Europei. De atunci, moneda noastră comună a devenit un simbol marcant al Uniunii Europene ca putere politică şi economică în lume. În ciuda crizelor, moneda euro s-a dovedit a fi rezilientă, iar cele opt state care s-au alăturat celor 11 membri iniţiali s-au bucurat de avantajele sale. Într-o lume în continuă schimbare, noi vom continua să modernizăm şi să consolidăm uniunea noastră economică şi monetară”, a subliniat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

„Moneda euro a fost o consecinţă logică şi necesară a pieţei unice. Datorită euro, călătoriile, schimburile comerciale şi tranzacţiile în interiorul zonei euro şi în afara acesteia au devenit mai simple. După 20 de ani, avem o generaţie care nu cunoaşte o altă monedă naţională. Pe parcursul acestei perioade, BCE şi-a îndeplinit sarcina principală, menţinerea stabilităţii preţurilor, În acelaşi timp, contribuim la bunăstarea cetăţenilor din zona euro şi prin dezvoltarea unor bancnote inovatoare şi sigure, prin promovarea unor sisteme de plăţi sigure, prin supravegherea băncilor pentru a asigura rezilienţa acestora şi prin monitorizarea stabilităţii financiare a zonei euro”, a menţionat Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene.

„Moneda unică este una dintre cele mai frumoase poveşti de succes ale Europei; iar importanţa şi impactul acesteia în primele două decenii ale existenţei sale nu pot fi puse la îndoială. Totuşi, viitorul său este încă pe cale de a fi scris, iar nouă ne revine o responsabilitate istorică. Moneda euro şi cooperarea economică strânsă pe care o implică au evoluat în timp, depăşind numeroase dificultăţi. Euro a evoluat considerabil de la începuturile sale şi până în prezent şi a cunoscut schimbări importante ca urmare a crizei, ajutându-ne să depăşim dificultăţile. Misiunea sa nu este însă finalizată; este nevoie de eforturi continue de reformă atât în perioadele de conjunctură favorabilă, cât şi în cele nefavorabile. Nu poate exista nicio îndoială cu privire la voinţa noastră politică de a consolida uniunea economică şi monetară. Trebuie să fim pregătiţi pentru ce ne poate pregăti viitorul – este datoria noastră faţă de cetăţenii noştri”, a conchis Mário Centeno, preşedintele Eurogrupului.

Comisia Delors

Lansarea monedei unice a marcat punctul culminant al unui proces de durată, care începuse cu mult timp înainte. Ca urmare a tulburărilor monetare mondiale din anii ´70 şi ´80, anumite ţări europene au devenit vulnerabile şi s-a simţit necesitatea unor soluţii la nivel european. În plus, odată cu crearea unei pieţe unice, utilizarea unei monede unice în Europa ar fi facilitat desfăşurarea activităţilor economice şi comerciale. După decenii de discuţii cu privire la modul în care se putea realiza uniunea economică şi monetară, în 1988 a fost înfiinţată Comisia Delors.

Sub preşedinţia lui Jacques Delors, preşedintele Comisiei Europene din acea perioadă, Comisia Delors a examinat măsurile specifice, progresive care urmau să ducă la crearea unei astfel de monede unice. Moneda unică a fost adusă la viaţă prin acordul pe care l-au semnat liderii politici în 1992 la Maastricht, pe baza raportului Comisiei Delors şi a negocierilor care au urmat. Astfel, semnarea Tratatului de la Maastricht a reprezentat un moment simbolic în trecerea la moneda euro. În 1994, Institutul Monetar European (IME), cu sediul la Frankfurt, şi-a demarat activităţile pregătitoare care urmau să permită Băncii Centrale Europene (BCE) să îşi asume responsabilitatea desfăşurării politicii monetare în zona euro. În consecinţă, la 1 iunie 1998, BCE a devenit operaţională.

Moneda oficială în 19 state

La 1 ianuarie 1999, a fost lansată moneda euro, devenind moneda oficială a 11 state membre, iar responsabilitatea pentru politica monetară a fost încredinţată Băncii Centrale Europene şi Eurosistemului. După trei ani în care euro a apărut în extrasele de cont ale cetăţenilor alături de monedele naţionale, bancnotele şi monedele euro şi-au făcut apariţia în 12 ţări care au luat parte, astfel, la cel mai mare schimb de monede din istorie. Primele ţări membre ale zonei euro au fost Austria, Belgia, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Ţările de Jos, Spania şi Portugalia. Grecia a aderat în 2001. De atunci, alte şapte state membre au introdus moneda euro: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia şi Slovenia).

A doua monedă ca utilizare în lume

Moneda euro a parcurs un drum lung de la primele discuţii de la sfârşitul anilor ´60 până la a deveni moneda a 340 de milioane de europeni, utilizată de alte 175 de milioane de persoane din întreaga lume. Este a doua monedă ca importanţă în lume, aproximativ 60 de ţări din lume utilizând moneda euro sau legându-şi propria monedă de euro. Euro reprezintă o rezervă de valoare sigură pentru băncile centrale internaţionale, utilizat pentru emiterea titlurilor de creanţă în întreaga lume şi acceptat la scară largă pentru plăţi internaţionale.

La zece ani de la criza financiară care a afectat puternic întreaga lume, arhitectura uniunii economice şi monetare a Europei a fost consolidată în mod semnificativ, însă mai sunt încă multe de făcut. Pornind de la viziunea prezentată în Raportul celor cinci preşedinţi din iunie 2015 şi în documentele de reflecţie privind aprofundarea uniunii economice şi monetare şi viitorul finanţelor UE din primăvara anului 2017, Comisia Europeană a stabilit o foaie de parcurs pentru aprofundarea uniunii economice şi monetare. În luna decembrie, liderii UE au convenit, de asemenea, să depună eforturi în vederea consolidării rolului internaţional al euro ca parte a acestui parcurs.

Simbol al Uniunii Europene

Sprijinul public în favoarea monedei euro a fost în mod constant ridicat în UE, în special în ţările care o utilizează deja. O majoritate de 74 % de respondenţi din zona euro au declarat că, în opinia lor, moneda euro este benefică pentru UE. Această cifră corespunde scorului istoric stabilit în 2017 şi confirmă faptul că sprijinul public în favoarea monedei euro este la nivelul cel mai ridicat de la începutul realizării sondajelor, în 2002.

O majoritate de 64 % de respondenţi din zona euro au declarat, de asemenea, că moneda euro este benefică pentru ţara lor. 36 % dintre europeni consideră moneda euro ca fiind unul dintre principalele simboluri ale Uniunii Europene, plasând-o pe locul doi ca simbol, după „libertate”.

În opinia Comisiei Europene, moneda unică a adus beneficii vizibile şi foarte practice atât gospodăriilor, cât şi întreprinderilor şi guvernelor europene: preţuri stabile, costuri ale tranzacţiilor mai mici, pieţe mai transparente şi mai competitive şi intensificarea comerţului. Euro facilitează călătoriile şi viaţa în străinătate şi protejează economiile.

 

Adaugati comentariu