Advertisement

Home Administrare flote Fiscalitate Cât costă taxele de drum din Europa

Cât costă taxele de drum din Europa

Circulaţia pe drumurile europene este diferită de la ţară la ţară, unele impunând taxe numai la intrările pe autostrazi, poduri sau tunele, iar altele, pentru întreaga reţea rutieră. Singura excepţie notabilă este încă Germania.

Austria

Vigneta (“Autobahn-Vignette”) este obligatorie pentru a circula pe autostrăzile şi drumurile rapide din Austria, atât pentru autoturisme, cât şi pentru motorete/motociclete şi autoutilitarele de până la 3,5 tone şi poate fi achiziţionată de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinării sau de la magazinele de difuzare a presei. Amenda pentru lipsa vignetei este de cel puţin 120 euro. Începând cu 1 decembrie 2017, a fost introdusă, pe lângă vigneta adezivă clasică, vigneta electronică, care poate fi achiziţionată on-line de pe website-ul www.asfinag.at sau prin aplicaţia pentru telefoane tip smartphone «Unterwegs App».

Tarife pentru vignete:

  1. Autoturisme şi autovehicule până la 3,5 tone:
  • pentru 10 zile – 9,00 euro
  • pentru 2 luni – 26,20 euro
  • pentru 1 an – 87,30 euro.
  1. Motorete/motociclete:
  • pentru 10 zile – 5,20 euro
  • pentru 2 luni – 13,10 euro
  • pentru 1 an – 34,70 euro

Vigneta adezivă se lipeşte, în mod obligatoriu, pe parbrizul maşinii într-un loc vizibil. Dacă nu respectaţi această prevedere, riscaţi aceeaşi amendă de 120 euro, care trebuie achitată pe loc, chiar dacă aţi achiziţionat vigneta. Spre deosebire de vigneta adezivă, cea electronică se emite pe baza numărului de înmatriculare, fără a se mai lipi pe parbriz.

Totodată, în Austria se plăteşte şi circulaţia prin anumite tunele. Taxa de tunel este de la 1 euro până la 9,5 euro pentru o trecere

Informaţii suplimentare despre circulaţia rutieră puteţi obţine accesând site-ul Asfinag, www.asfinag.at şi Clubului automobilistic austriac (http://www.oeamtc.at/).

Bulgaria

Accesul şi circulaţia pe drumurile publice din Bulgaria se face tot în baza unei vignetei. Taxa de drum se plăteşte de către proprietarul sau utilizatorul autoturismului după declararea numărului de înmatriculare şi menţionarea acestuia în documentul de plată.

Conducătorul auto este obligat să lipească stickerul valabil al vignetei pe parbrizul autoturismului, în partea din dreapta jos, iar chitanţa şi folia cu codul de bare să le păstreze asupra sa pe toată perioada de valabilitate.

Conducătorul auto este obligat să prezinte autorităţilor de control bulgare, la solicitarea acestora, un document valabil care să probeze efectuarea plăţii taxei de drum corespondente tipului de mijloc de transport, duratei de valabilitate a vignetei şi a tarifului de plată în conformitate cu legislaţia bulgară în vigoare.

La data de 31 ianuarie 2017, au intrat în vigoare anumite modificări legislative referitoare la modalitatea de plată a taxei pentru utilizarea infrastructurii în Bulgaria. Astfel, vehiculele care ajungeau într-un punct de trecere de frontieră pe sensul de intrare în ţară, îşi puteau continua călătoria numai după plata taxei de drum la ghişeul Agenţiei Vămilor bulgare situat în punctul de trecere respectiv. În punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse, pe sensul de mers dinspre România către Bulgaria, taxa de drum se plăteşte la ghişeele Agenţiei Vămilor bulgare, situate la aproximativ 100 de metri după locul unde se efectuează controlul paşapoartelor. Faptul că Agenţia Vămilor din Bulgaria a dat în funcţiune un singur ghişeu pentru autoturisme şi două ghişee pentru automarfare a generat creşterea timpilor de aşteptare.

În prezent, obligaţia ca taxa de drum să fie plătită la intrarea în Bulgaria, la ghişeul Agenţiei Vămilor, este în vigoare doar pentru automarfare. În cazul autoturismelor, autorităţile bulgare au înţeles să amâne aplicarea cu stricteţe a modificărilor legislative până la apariţia normelor metodologice de aplicare a acestora, astfel că utilizatorii unor astfel de vehicule îşi pot procura vigneta fie în punctul de trecere a frontierei, fie de la benzinării sau de la oficiile poştale.

În schimb, în conformitate cu aceleaşi noi reglementări intrate în vigoare la 31 ianuarie 2017, un vehicul care soseşte la punctul de trecere a frontierei cu scopul de a părăsi teritoriul bulgar şi care nu deţine un document valabil privind plata taxei de drum pentru perioada relevantă şi categoria vehiculului, va putea ieşi din Bulgaria numai după plata unei taxe compensatorii, la ghişeele Agenţiei Vămilor deschise în punctul de trecere a frontierei.

Tarife pentru vignete:

  1. Autovehicule sub 3,5 tone:
  • 7 zile – 8 euro
  • 1 lună – 15 euro
  • 1 an – 50 euro.
  1. Motocicletele sunt scutite de plată

Este important de ştiut că pentru mijloacele de transport din categoria a 3-a, în care sunt incluse şi autoturismele, nu se eliberează vigneta pentru o singură zi. Constatarea lipsei acesteia la bordul autoturismului, în cazul tranzitării teritoriului bulgar, duce la aplicarea unei amenzi cuprinse între 300 de leva (aproximativ 150 de euro) şi 3.000 de leva (aproximativ 1.500 de euro), în funcţie de categoria mijlocului de transport. Într-un astfel de caz, pentru un autoturism, amenda este de 300 de leva.

Cehia

La intrarea în Republica Cehă este obligatorie cumpărarea vignietei. Aceasta trebuie să fie aplicată pe parbriz, pentru a fi vizibilă cu uşurinţă, în caz contrar existând riscul de a fi amendat.

Tarife pentru vignete:

  1. Autovehicule cu masa sub 3.5 tone:
  • 10 zile – 310 CZK (aproximativ 12,4 euro)
  • 1 lună – 440 CZK (aproximativ 17,6 euro)
  • 1 an – 1.500 CZK (aproximativ 60 euro).
  1. Motocicletele sunt scutite de plată.

Taxele pentru autostrăzi se plătesc sub forma tichetelor de autostradă, care se pot cumpăra de la staţiile de benzină pentru o perioada minimă de 10 zile.

Elveţia

Vigneta costă 40 de franci elveţieni (CHF), se cumpără de la punctele de trecere a frontierei şi se lipeşte în mod obligatoriu pe parbrizul maşinii. Este valabilă pentru un termen de 14 luni, de la 1 decembrie a anului precedent până la 31 ianuarie a anului următor.

Taxa de tunel:

  • Într-o singură direcţie: 12 – 43,4 CHF
  • Dus-întors în decurs de 30 de zile: 22,20 – 69,40 CHF
  • Pentru 10 călătorii: 112 – 261 CHF.

Franţa

Toate autostrăzile din Franţa sunt supuse unei taxe, a cărei valoare este variabilă în funcţie de distanţă şi de regiune.

De exemplu, pentru autoturisme şi utilitare sub 3,5 tone, deplasarea între Paris şi Strasbourg costă 33 euro, cea dintre Lyon şi Marseille, 24,5 euro, iar cea dintre Paris şi Bordeaux, 54,4 euro.

Totodată, mai sunt impuse taxe şi pentru trecerea unor poduri sau tunele. Prin tunelul Mont Blanc, de exemplu, deplasarea costă 33,2 euro dus şi 41,4 euro dus-întors.

Grecia

Taxele pentru autostrăzi pentru autoturisme variază în funcţie de lungimea tronsonului utilizat. Între oraşele Salonic şi Atena, pe o distanţă de aproximativ 520-570 de km, taxele de autostradă sunt cuprinse între 30 şi 58 de euro.

Taxa de tunel Aktio-Preveza:

  1. Autovehicule cu înălţimea sub 1,30 m, cu 2 axe – 3 euro
  2. Autovehicule cu înălţimea peste 1,3 m, cu 2 axe – 5 euro
  3. Motociclete – 0,70 euro.

Italia

Accesul pe autostrăzi este permis pe baza achitării taxelor specifice. Plata acestora se face la punctele special amenajate, plasate la intrarea sau la ieşirea de pe autostradă.

Costul acestora variază în funcţie de kilometraj şi de categoria mijlocului de transport, fiind cuprins între 2 euro – 56,30 euro.

Totodată, în Italia se percep şi taxe pentru circulaţia pe anumite tunele, taxele variind între 12 – 261 euro.

Polonia

Vigneta nu este necesară pentru autovehicule sub 3,5 tone, iar pentru celelalte categorii a fost înlocuită cu sistemul electronic  viaTOLL.

Slovacia

Taxele pentru autostrăzi se plătesc sub forma vignetelor. Acestea se pot cumpăra de la fiecare punct de frontieră, de la oficii poştale (mai ales în oraşe, mai greu în mediul rural) şi de la fiecare staţie de benzină.

De menţionat că vigneta pentru circulaţia pe autostradă nu se poate achiziţiona de la punctul de trecere a frontierei ungaro-slovace (autostrada E 75), întrucât în acest loc nu există niciun punct de comercializare de produse şi servicii.

Tarife pentru vignete:

  1. Autoturisme cu masa sub 3.5 t, precum şi remorci:
  • 10 zile – 10 euro
  • 1 lună – 14 euro
  • 1 an – 50 euro.
  1. Pentru mijloacele de transport cu masa peste 3.5 tone sunt necesare 2 vignete, iar pentru motociclete nu se plăteşte.

Important de ştiut este că poliţia monitorizează şi amendează toate autovehiculele care nu au vignetă.

Slovenia

Vignetele pot fi achiziţionate de la staţiile de carburanţi din Ungaria, Croaţia, Austria, Italia – înainte de intrarea pe teritoriul Republicii Slovenia, sau de la prima staţie de carburanţi de pe teritoriul ţării.

Vigneta se lipeşte obligatoriu pe parbriz, în loc vizibil, precum este indicat pe autocolant.

Tarife vignete:

  1. Autovehiculele de până la 3,5 t:
  • 1 săptămână – 15 euro
  • 1 lună – 30 de euro
  • 1 an – 110 euro.
  1. Motociclete:
  • 1 săptămână – 7,50 euro
  • 6 luni – 30 euro
  • 1 an – 55 euro.

Pentru autovehiculele cu masa de peste 3,5 t,  taxa se plătește în numerar la staţia  de taxare.

Vignetele pot fi achiziţionate de la staţiile de carburanţi din Ungaria, Croaţia, Austria, Italia – înainte de intrarea pe teritoriul Republicii Slovenia, sau de la prima staţie de carburanţi de pe teritoriul ţării. Vinieta se lipeşte obligatoriu pe parbriz, în loc vizibil, precum este indicat pe autocolant.

În Slovenia se mai percepe şi o taxă de tunel pentru autovehicule, de 7,20 euro.

Spania

Există autostrăzi cu plată (inscripţionate cu textul PEAJE) şi autostrăzi deschise liberei circulaţii. Accesul pe autostrăzile cu plată este permis în baza achitării taxelor specifice la punctele special amenajate, plasate la intrarea sau la ieşirea de pe autostradă. Valoarea lor este cuprinsă între 1,40 euro – 36,35 euro, în funcţie de categoria mijlocului de transport, de sezon şi chiar de ora de vârf.

Taxa de tunel este cuprinsă între 2,88 euro – 30,28 euro

Ungaria

Accesul pe autostradă se face în baza unei vignete care poate fi achiziţionată de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinăriile din Ungaria, benzinăriile Mol din România sau on-line.

Pentru transportatori există reglementări speciale (taxare la numărul de kilometri parcurşi).

Tarife pentru vignete:

Autoturisme:

  • 1 săptămână: 2.975 forinţi (aproximativ 10 euro)
  • 1 lună: 4.780 forinţi (aproximativ 16 euro)
  • 1 an: 42.980 forinţi (aproximativ 145 euro).

Informaţii suplimentare despre taxele de autostradă se pot obţine consultând site-ul http://eautopalyamatrica.hu/ro, iar despre circulaţia rutieră de pe site-ul www.utinform.hu.

Germania

În acest moment, Germania percepe doar o taxă de tunel, cuprinsă între 1,35 euro – 5 euro, şi o taxă de drum panoramic, de la 4,50 euro până la 55 euro.

În schimb, din 2019, ar putea introduce, pentru autoturisme, o taxă de circulaţie pe autostrăzi şi drumuri federale. Nivelul acesteia va fi stabilit în funcţie de criteriul de mediu, astfel că maşinile care poluează mai puţin vor plăti o taxă mai mică. Nivelul maxim al taxei pentru un vehicul înmatriculat va fi de 130 de euro pe an. Vehiculele înregistrate în Germania vor putea deduce această taxă din impozitul auto anual, astfel că şoferii străini vor fi, efectiv, singurii care vor plăti viitoarea taxă.

De altfel, acesta este şi motivul pentru care Germania a fost reclamată la Curtea Europeană de Justiţie de către Austria şi Olanda, care o consideră discriminatorie în raport cu proprii cetăţenii.

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, februarie 2018)

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

biodiesel
CarburanţiFiscalitate

După mașinile electrice, Comisia Europeană va taxa și biodieselul importat din China

După ce a introdus taxe vamale suplimentare pentru vehiculele electrice chinezești, Comisia...

companie
Fiscalitate

Germania va acorda, până în 2028, noi facilități pentru mașinile electrice de companie

Angajații germani care conduc o mașină de companie complet electrică beneficiază deja...

acciza
CarburanţiFiscalitate

Ministerul Finanțelor propune creșterea subvenției la acciza pentru combustibil pentru transportatori și distribuitori

Ministerul Finanțelor a publicat în transparență un proiect de act normativ prin...

Mini
Fiscalitate

Mini, în centrul negocierilor dintre BMW și Comisia Europeană privind suprataxele vamale

Mini, marca britanică BMW își prezintă argumentele în fața Comisiei Europene pentru...