Asocierea SA&PE Construct – Spedition UMB – Tehnostrade a câştigat contractul pentru construcţia lotului 2 al autostrăzii Bacău – Paşcani, cu o ofertă de peste 1,27 miliarde de lei, fără TVA, a anunţat vineri Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
”După finalizarea procesului de evaluare a ofertelor, pentru Lotul 2, Trifeşti (judeţul Neamţ) – Gherăeşti (judeţul Neamţ) din autostrada Bacău – Paşcani, parte a A7 (Autostrada Moldovei), CNAIR a comunicat rezultatul procedurii de atribuire. Ofertantul desemnat câştigător este Asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL, cu preţul de 1.277.947.884,17 fără TVA”, a transmis instituția.
Durata de execuţie a contractului este de 30 de luni, iar perioada de garanţie a lucrărilor este de 10 ani. Finanţarea acestor obiective este asigurată prin PNRR. Lungimea acestui lot este de 18,99 km.
Potrivit CNAIR, semnarea contractului de achiziţie publică va fi posibilă după expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestaţii şi respectiv după soluţionarea contestaţilor/ plângerilor formulate în cadrul procedurii de atribuire.
Tot Asocierea SA&PE Construct – Spedition UMB – Tehnostrade a fost desemnatî câștigătoare și la licitația pentru construcția Lotului 1 Săuceşti – Trifeşti.
Construcția tronsonului Bacău – Paşcani, parte din Autostrada Moldovei A7, este împărțită în trei loturi:
- Lotul 1 (30,3 km) – Săuceşti (judeţul Bacău) – Trifeşti (judeţul Neamţ);
- Lotul 2 (18,99 km) – Trifeşti (judeţul Neamţ)- Gherăeşti (judeţul Neamţ);
- Lotul 3 (28,09 km) – Mirceşti (judeţul Iaşi) – Paşcani (judeţul Iaşi).
Toate loturile au fost lansate în licitație în luna iulie 2022.
Conform studiului de fezabilitate, pe traseul autostrăzii Bacău – Paşcani se vor construi: 112 poduri, pasaje, viaducte, structuri casetate; 9 noduri rutiere; 4 parcări securizate dotate cu sisteme de supraveghere video, conexiune la internet, iluminat, utilităţi etc. şi au fost prevăzute spaţii disponibile pentru concesionare în vederea realizării dotărilor comerciale precum magazin, restaurant, benzinărie, service auto, hotel etc.; 4 parcări de scurtă durată; un centru de întreţinere şi coordonare; 50 de spaţii de încărcare pentru autoturisme electrice; 140 de hectare de perdele forestiere cu rol de protecţie.
CITEȘTE ȘI:
Cât costă deținerea unei mașini de companie în România. Studiul ”Car Cost Index”
Câștigător desemnat pentru Lotul 1 de pe Autostrada Bacău – Paşcani
Comentați?