Castelul din Ciucea al lui Octavian Goga rămâne definitiv în proprietatea statului român

Castelul şi domeniul lui Octavian Goga din localitatea Ciucea au fost câştigate de Consiliul Judeţean Cluj, printr-o sentinţă definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Ansamblul a făcut obiectul unui litigiu cu urmașii soției poetului.
Castelul din Ciucea

“Consiliul Judeţean Cluj a câştigat definitiv procesul privind Castelul de la Ciucea care găzduieşte Muzeul Memorial “Octavian Goga”. Marţi, 8 decembrie a.c., Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat în ceea ce priveşte dreptul de proprietate asupra muzeului, respingând recursul formulat de moştenitorii Veturiei Goga. Instanţa Înaltei Curţi a dispus, astfel, prin hotărâre, anularea certificatului de moştenitor al pretinşilor moştenitori ai Veturiei Goga, a constatat calitatea Judeţului Cluj/Consiliului Judeţean Cluj de moştenitor al ansamblului muzeal “Octavian Goga” şi a dispus înscrierea în Cartea Funciară a dreptului de proprietate al acestuia, acordând forului administrativ judeţean inclusiv cheltuielile de judecată solicitate”, au anunțar reprezentanții Consiliului Județean Cluj.

Potrivit sursei citate, voinţa poetului a fost aceea ca domeniul să rămână în proprietatea statului român, în scopul înfiinţării şi funcţionării la Ciucea a unui muzeu memorial Octavian Goga şi, în acest sens, Veturia Goga a întocmit în favoarea statului român un testament olograf şi o donaţie în formă autentică.

Domeniul de la Ciucea a fost cumpărat de Octavian Goga în 1920 cu 280.000 de coroane. La 28 de ani de la moartea poetului, Veturia Goga a început demersurile pentru transformare sa în muzeu.

“Este o mare victorie nu doar a Consiliului Judeţean Cluj, ci a întregii Românii şi a fiecărui român în parte. Miza procesului pe care l-am câştigat definitiv a reprezentat-o acest domeniu, parte a patrimoniului naţional şi care are o valoare inestimabilă nu doar din punct de vedere material, ci şi prin simbolistica aparte pe care o are. Castelul şi întreg domeniul sunt strâns legate de personalitatea marcantă a celui care a fost “poetul cântării pătimirii românilor”, marele poet şi om politic Octavian Goga, luptător fervent pentru drepturile românilor din Transilvania şi pentru Unire, fost prim-ministru al României”, declară preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.

Ansamblul de la Ciucea a fost înscris pe lista Patrimoniul cultural național al României ca monument istoric de clasa A.

 

CITEȘTE ȘI:

Allianz-Ţiriac Asigurări a preluat compania Gothaer Asigurări Reasigurări

Trenuri spre Aeroportul Henri Coandă, din 13 decembrie. La CFR Călători biletul costă 8,30 lei, dar va scădea la 5 lei

6 diferențe între criza financiară din 2008 și criza Covid din 2020

 

 

Adaugati comentariu