Advertisement

Castelul din Ciucea
Home Administrare flote Juridic Castelul din Ciucea al lui Octavian Goga rămâne definitiv în proprietatea statului român

Castelul din Ciucea al lui Octavian Goga rămâne definitiv în proprietatea statului român

Castelul şi domeniul lui Octavian Goga din localitatea Ciucea au fost câştigate de Consiliul Judeţean Cluj, printr-o sentinţă definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Ansamblul a făcut obiectul unui litigiu cu urmașii soției poetului.

“Consiliul Judeţean Cluj a câştigat definitiv procesul privind Castelul de la Ciucea care găzduieşte Muzeul Memorial “Octavian Goga”. Marţi, 8 decembrie a.c., Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat în ceea ce priveşte dreptul de proprietate asupra muzeului, respingând recursul formulat de moştenitorii Veturiei Goga. Instanţa Înaltei Curţi a dispus, astfel, prin hotărâre, anularea certificatului de moştenitor al pretinşilor moştenitori ai Veturiei Goga, a constatat calitatea Judeţului Cluj/Consiliului Judeţean Cluj de moştenitor al ansamblului muzeal “Octavian Goga” şi a dispus înscrierea în Cartea Funciară a dreptului de proprietate al acestuia, acordând forului administrativ judeţean inclusiv cheltuielile de judecată solicitate”, au anunțar reprezentanții Consiliului Județean Cluj.

Potrivit sursei citate, voinţa poetului a fost aceea ca domeniul să rămână în proprietatea statului român, în scopul înfiinţării şi funcţionării la Ciucea a unui muzeu memorial Octavian Goga şi, în acest sens, Veturia Goga a întocmit în favoarea statului român un testament olograf şi o donaţie în formă autentică.

Domeniul de la Ciucea a fost cumpărat de Octavian Goga în 1920 cu 280.000 de coroane. La 28 de ani de la moartea poetului, Veturia Goga a început demersurile pentru transformare sa în muzeu.

“Este o mare victorie nu doar a Consiliului Judeţean Cluj, ci a întregii Românii şi a fiecărui român în parte. Miza procesului pe care l-am câştigat definitiv a reprezentat-o acest domeniu, parte a patrimoniului naţional şi care are o valoare inestimabilă nu doar din punct de vedere material, ci şi prin simbolistica aparte pe care o are. Castelul şi întreg domeniul sunt strâns legate de personalitatea marcantă a celui care a fost “poetul cântării pătimirii românilor”, marele poet şi om politic Octavian Goga, luptător fervent pentru drepturile românilor din Transilvania şi pentru Unire, fost prim-ministru al României”, declară preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.

Ansamblul de la Ciucea a fost înscris pe lista Patrimoniul cultural național al României ca monument istoric de clasa A.

 

CITEȘTE ȘI:

Allianz-Ţiriac Asigurări a preluat compania Gothaer Asigurări Reasigurări

Trenuri spre Aeroportul Henri Coandă, din 13 decembrie. La CFR Călători biletul costă 8,30 lei, dar va scădea la 5 lei

6 diferențe între criza financiară din 2008 și criza Covid din 2020

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Înverzirea flotelor corporative
Flotă verdeJuridic

Înverzirea flotelor corporative. Consultarea europeană se apropie de final

Deschisă în februarie 2023, consultarea publică a Comisiei Europene privind ecologizarea flotelor...

permisul de conducere
Juridic

Emiterea duplicatului permisului de conducere este disponibilă și online

Începând cu luna iunie, șoferii care și-au pierdut permisul de conducere sau...

permis auto
Juridic

Când poate conduce un minor cu permis auto categoriile B şi BE. Proiect

Un minor în vârstă de 17 ani care deţine permis auto categoriile...

drogați
Juridic

Șoferii prinși băuți sau drogați la volan rămân fără carnet 10 ani

Șoferii prinşi la volan cu o alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau...