Care este diferența dintre remorcă și semiremorcă? Dacă faci primii pași în lumea transportului rutier de mărfuri, este probabil să mai rămână niște termeni care îți scapă sau te pot deruta. Aceasta este tema tratată în articolul de față.
Remorcile și semiremorcile sunt vehicule de marfă care nu sunt monitorizate și care au unele caracteristici: ambele au roți, șasiu, zonă de încărcare și, în funcție de model, chiar și frâne proprii. Dar dacă au atâtea caracteristici în comun… care este diferența dintre o remorcă și o semiremorcă? Dacă vrei să descoperi care sunt diferențele dintre acestea două, continuă să citești!
Mai întâi se pune întrebarea: Ce este o remorcă? Înainte de a începe să vedeți diferențele în mod direct, este important să cunoașteți definiția fiecăruia dintre aceste vehicule separat.
Ce este o remorcă?
Așadar, remorca este un vehicul independent, nemotorizat, care oferă spațiu suplimentar pentru depozitarea încărcăturii. Acesta trebuie să fie tractat sau tras de vehiculul de tractare. Este bine cunoscută și ca remorcă cu cuplare, iar utilizarea sa este larg răspândită în rândul autoturismelor.
O altă întrebare este: Ce este o semiremorcă? La rândul său, ceea ce se numește semiremorcă este un vehicul fără motor, dar care nu este independent, ci mai degrabă este cuplat la a cincea roată a unui tractor. Pe ea se sprijină o parte din greutatea sa. Este, pe scurt, ceea ce se cunoaște în mod obișnuit sub numele de remorcă.
Evident trebuie răspuns și la întrebarea: Ce este a cincea roată? Poate fi greu de înțeles definiția unei semiremorci, diferența acesteia față de o remorcă, dacă nu se cunoaște care este a cincea roată a camionului sau care este utilizarea acesteia. Nimic mai simplu. Se numește a cincea roată mecanismul camionului care servește la menținerea semiremorcii cuplată. Capul tractorului are, de regulă, patru roți și două axe. Acest disc se numește a cincea roată pentru că merge în mijloc.
A sosit și momentul să vedeți care este diferența dintre remorcă și semiremorcă.
Acum că s-au definit în linii mari fiecare dintre aceste vehicule, se poate continua analiza diferențelor dintre o remorcă și o semiremorcă. Și mai mult decât atât, și câteva dintre punctele de care trebuie să țineți cont pentru a nu ignora niciuna dintre regulile de circulație pe drum, timpul de a transporta o încărcătură. Pe de o parte, prima diferență este clară. În timp ce prima, remorca, este târâtă de vehiculul tractor, a doua, semiremorca, este cuplată direct pe acesta. Un alt punct în care se deosebesc este la înregistrare. Remorca trebuie să aibă întotdeauna același număr de înmatriculare ca și vehiculul tractor. În ceea ce privește înmatricularea semiremorcii este unică și independentă. Acesta este un avantaj pentru acesta din urmă, deoarece poate fi tras de diferite camioane.
La rândul său, remorca este mult mai flexibilă atunci când vine vorba de utilizare. Și asta deoarece poate fi folosită chiar și, așa cum am menționat anterior, pentru turism. Poate că aceasta este și una dintre cele mai comune utilizări ale sale.
O altă diferență între remorcă și semiremorcă este în axă. Remorca se caracterizează prin faptul că are două sau mai multe osii, pe lângă o axă de direcție. În cazul semiremorcilor, acestea nu au axă față, ci trebuie să fie cuplate direct la vehiculul tractor.
În ceea ce privește utilizarea care i se dă fiecăreia dintre cele două, remorcă și semiremorca, de obicei există o deosebire. Utilizarea remorcii tinde să abunde în transportul pe distanțe scurte, în timp ce semiremorcile sunt folosite pentru călătorii mai lungi.
Comentați?