Advertisement
FGA
Home Administrare flote Asigurări Când va fi aprobat proiectul privind înghețarea tarifelor RCA

Când va fi aprobat proiectul privind înghețarea tarifelor RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras proiectul privind înghețarea tarifelor RCA pentru a realiza o analiză a observaţiilor apărute și, drept urmare, Guvernul a amânat aprobarea acestuia în ședința de vineri de la Palatul Victoria.

„Ca urmare a observaţiilor pronunţate pe proiectul iniţial pus în dezbatere publică, proiectul a fost retras tocmai pentru a se realiza o analiză a acestor observaţii”, a anunțat Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF.

Astfel, în cadrul ședinței de Guvern, premierul a declarat că proiectul de HG va fi aprobat săptămâna viitoare, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară va armoniza prevederile acestuia cu observaţiile primite în urma punerii în transparenţă publică de către Ministerul de Finanțe.

„Va fi aprobat săptămâna viitoare, după ce ASF-ul îl va readuce la nivelul Guvernului”, a precizat Nicolae Ciucă.

Brokerii de asigurări au anunţat vineri că se opun proiectului de HG privind stabilirea tarifelor de primă maxime pentru poliţele RCA, considerând că viitorul act normativ va determina un blocaj cvasi-total în piaţa de asigurări auto obligatorii.

„Varianta actuală a proiectului de act normativ riscă să determine un blocaj cvasi-total în piaţa de asigurări RCA, fie prin limitarea vânzării de poliţe RCA de către societăţile de asigurare, fie prin retragerea unor jucători de pe piaţa RCA (aşa cum s-a întâmplat cu Uniqa Asigurări după falimentul City Insurance), fie printr-o combinaţie a celor două ipoteze”, menţionează Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR) şi Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare – Reasigurare (PRBAR).

Astfel, UNSICAR şi PRBAR solicită retragerea acestui proiect şi iniţierea unui dialog cu toţi actorii pieţei (consumatori, asigurători, distribuitori de asigurări, prestatori de servicii), în cadrul căruia să fie expuse punctele de vedere de către toate părţile implicate şi, împreună, să fie identificate soluţii constructive, în beneficiul şi pe termen mediu şi lung al consumatorilor de asigurări şi al păgubiţilor, precum şi al tuturor participanţilor la această piaţă.

Şi asociaţiile asigurătorilor au anunţat că nu sunt de acord cu proiectul de hotărâre de guvern privind îngheţarea tarifelor RCA, pe motiv că încalcă legislaţia europeană, este lipsit de fundament economic, ambiguu şi poate destabiliza şi mai mult piaţa.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Brokerii de asigurări se opun tarifelor de primă maxime pentru poliţele RCA

Construcţia Variantei Ocolitoare Timişoara Sud a fost relansată în licitație

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

ASF
Asigurări

Pentru sectorul de asigurări, ASF a primit peste 2.800 de reclamații în semestrul II 2023

Numărul total al petițiilor unice înregistrate, în semestrul al II-lea al anului...

tarifele RCA
Asigurări

UNSAR: Prima medie RCA a crescut cu 5% în primele 9 luni din 2023

În primele 9 luni ale anului trecut, prima medie RCA a crescut...

Otto Broker
Asigurări

Parteneriat tbi bank – Otto Broker pentru achiziția de asigurări, inclusiv RCA, în rate fără dobândă

În ultimul an, industria asigurărilor a întâmpinat o creștere a nevoilor consumatorilor,...

taxa pe lux
Asigurări

Guvernul vrea să elimine plafonul maxim de 500.000 de lei pentru păgubiții RCA

Guvernul a adoptat un proiect de lege pentru pentru modificarea şi completarea...