Cum se actualizează lista datornicilor la bugetul statului?

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) publică informaţii cu privire la datoriile restante înregistrate de o persoană juridică faţă de bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, bugetul asigurărilor pentru şomaj şi bugetul asigurărilor de sănătate pe pagina de internet: www.anaf.ro/obligatii.
cand-se-actualizeaza-lista-datornicilor-la-bugetul-statului-floteauto

„Prin acest demers este încurajată transparenţa în rândul agenţilor economici, fiind astfel la îndemâna oricui să verifice informaţii referitoare la obligaţiile bugetare restate”, au explicat consultanţii Accace.

Aplicaţia răspunde solicitării în funcţie de două criterii la alegere: fie după denumirea entităţii, fie după codul unic de înregistrare.

cand-se-actualizeaza-lista-datornicilor-la-bugetul-statului-floteautoPână la sfârşitul primei luni din trimestrul următor celui la care se face referire, sunt publicate de către Ministerul Finanţelor Publice obligaţiile bugetare restante ale tuturor agenţilor economici, în conformitate cu legea nr. 161/2003. În acest moment pe website-ul menţionat sunt afişate obligaţiile de plată restante până la jumătatea anului, urmând ca în luna octombrie să fie actualizat cu situaţia rău platnicilor la finalul celui de-al treilea trimestru.

„În prealabil, contribuabilii datornici sunt notificaţi de către organele teritoriale ale statului despre situaţia debitelor restante. În cazul contribuabililor cu puncte de lucru sau sucursale, înştiintarea se face contribuabililor persoane juridice atât pentru activitatea proprie, cât şi pentru cea a sucursalelor şi a punctelor de lucru, adaugă specialiştii companiei de consultanţă.

Până la finalul acestei luni, contribuabilii cu debitele restante la bugetul de stat trebuie să le achite integral pentru a evita astfel publicarea pe „lista datornicilor” care se va afişa după data de 30 septembrie 2015, dar nu mai târziu de 30 de zile de la această dată. Termenul stabilit de lege pentru actualizarea informaţiilor despre debitor, în cazul în care acesta achită debitele restante se vor actualiza în termen de 15 zile de la plata obligaţiilor.

Ca exceptie, programul nu afişează informaţii în legătură cu persoanele juridice pentru care a fost declarată procedura reorganizării judiciare sau a falimentului.

 

Adaugati comentariu