Cale liberă pentru flote: Helsinki, fără mașini personale!

Flotele auto primesc o mână de ajutor de la autoritățile finlandeze. Acestea vor pune la punct o strategie care să facă inutilă nevoia de a folosi mașina proprietate personală în oraș. Flotele de ridesharing și taximetrie primesc un ajutor nesperat!
autobuze-floteauto

Acum câteva luni, reputatul futurolog Lars Thomsen spunea că, până în 2025, mașinile proprietate personală vor fi pagini din manualul de istorie. Azi, finlandezii îi dau dreptate, anunțând un plan ambițios: acela de a scăpa de nevoia utilizării mașinilor proprii în oraș, pe parcursul următorilor 9 ani. Și asta nu într-un mod distructiv, prin aplicarea de supra-taxării, ci prin a le oferi proprietarilor alternative mai ieftine și mai comode de deplasare.

O astfel de transformare nu se face peste noapte și implică multe ramuri. Transportul în comun va beneficia de rute dinamice, adaptate cererii în orice moment, renunțând la traseele rigide din zilele noastre. În plus, toată procedura, de la planificarea traseului și până la plata călătoriei se va face via smartphone. Și asta nu numai pentru călătoria cu autobuzul, ci și pentru flotele de rideshare, închiriere de mașini cu tehnologie de rulare autonomă și transport pentru copii.

hibride

În urma dezvoltării acestei rețele personalizate de transport, oficialii din Ministerul Transporturilor finlandez speră să elimine marile probleme cu care se confruntă orașele: poluarea, ambuteiajele, și lipsa parcărilor. Totodată, includerea mașinilor autonome, va scădea consumul de combustibil și va crește nivelul de siguranță.

Sigur, acum totul pare o utopie, însă, dacă ținem cont de faptul că mașina produsă de Google a parcurs deja peste un milion și jumătate de km în mod complet autonom, iar flotele de ridesharing se aliază cu marii producători de mașini, deja totul pare mult mai apropiat de realitate.

Tot ceea ce mai trebuie, este un sistem inteligent, care să adune toate mijloacele de transport și să ofere fiecărui navetist varianta optimă pentru situația în care se află. Iar acest sistem este deja în lucru.

Sursa: FastCoexist

 

Adaugati comentariu