Bogdan Chirițoiu: Plafonarea tarifelor RCA nu este suficientă pentru a rezolva criza de pe piaţă

Plafonarea tarifelor RCA nu este suficientă pentru a rezolva criza de pe piaţa aisgurărilor auto obligatorii, fiind nevoie de măsuri suplimentare pentru a fi siguri că, după şase luni, nu vor mai exista aceleaşi probleme, a arătat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, citat de Agerpres.Chiritoiu

„Pe piaţa RCA există probleme, dar nu de ieri de azi. Există un proiect de lege în Parlament şi un proiect de ordonanţă la Ministerul de Finanţe, deci problemele le ştim. Toate variantele sunt pe masă, dar trebuie să găsim o formulă prin care să ne asigurăm că peste şase luni lucrurile se vor îmbunătăţi şi nu cred că avem o singură soluţie, ci trebuie să adoptăm mai multe soluţii, să avem un plan format din mai multe măsuri ca să însănătoşim piaţa de RCA”, a precizat Bogdan Chirițoiu.

Acesta a precizat că instituţia pe care o reprezintă va analiza proiectul de plafonare a tarifelor RCA și că totodată va analiza un ansamblu de măsuri pentru ca, după şase luni, situația de pe piață să fie mai bună.

”Când vom primi de la Guvern proiectul de act normativ îl vom analiza şi aviza cu celeritate, dar vrem să ne asigurăm că avem un plan care rezolvă problemele din piaţă. Nu cred că o singură măsură, plafonarea sau alta, este suficientă”, a explicat Bogdan Chiriţoiu.

Tarifele la RCA au mai fost plafonate în urmă cu cinci ani, dar ca parte a unui plan mai amplu de măsuri, a amintit el.

„Plafonarea a fost însoţită de modificarea legislaţiei, ceea ce a avut efecte pozitive, dar, din păcate, nu tot ce s-a decis privind acea lege a fost complet aplicat, erau lucruri prevăzute în ordonanţa din 2017 care nici până astăzi nu au fost implementate. Şi, de asemenea, a fost cel puţin o eroare în momentul în care a fost aprobată ordonanţa în Parlament. Undeva modul de aprobare a ordonanţei a creat mai multe probleme decât a rezolvat, ceea ce a contribuit la criza actuală”, a mai spus Chiriţoiu, citat de Agerpres.

El a adăugat că, dacă există voinţă politică, se poate lua rapid un pachet de măsuri care să pună punct crizei de pe piaţa RCA.

„Dacă în 2017 a fost dată o ordonanţă, acum intenţia este de a folosi o Hotărâre de Guvern în baza Legii concurenţei, ceea ce este o premieră, această prevedere din Legea concurenţei nu a mai fost aplicată, cel puţin în perioada recentă. Atunci, fiind un lucru complet nou, va trebui să fim siguri că îl facem bine. Va trebui să ne asigurăm că avem o analiză temeinică, un studiu de impact şi, repet, că ansamblul de măsuri pe care îl luăm va duce la rezultate pozitive în piaţă”, a conchis preşedintele Consiliului Concurenţei.

 

CITEȘTE ȘI:

Prețurile RCA ar putea fi limitate pentru o perioadă de 6 luni

Majoritatea şoferilor implicaţi în accidente au încheiat constatări amiabile

 

 

Adaugati comentariu