BNR: Băncile au înăsprit standardele de creditare pentru IMM

În primul trimestru din 2017, băncile au înăsprit moderat standardele de creditare pe termen scurt pentru companiilor mici şi mijlocii.
Rabla

Potrivit sondajului realizat periodic de BNR privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei, băncile au înăsprit şi standardele  pentru creditîmprumuturile de consum acordate persoanelor fizice, cât şi pentru cele destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri (credite ipotecare).

în cazul împrumuturilor acordate companiilor nefinanciare, condiţiile de creditare s-au menţinut la un nivel constant raportat la perioada anterioara, excepţie făcând creditele acordate pe termen scurt companiilor mici şi mijlocii, pentru care condiţiile s-au înăsprit moderat.

Pentru următoarele 3 luni, băncile anticipează o înăsprire semnificativă a standardelor de creditare pentru creditele de consum şi, respectiv, marginală pentru împrumuturile ipotecare.

În ceea ce priveşte companiile nefinanciare, standardele de creditare sunt aşteptate să se menţină şi în T2/2017 la un nivel similar celui curent.

Raportul BNR mai arată că în primul trimestru din 2017, cererea de credite s-a majorat semnificativ atât în cazul împrumuturilor de consum acordate populaţiei, cât şi pentru creditele destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri. Cererea pentru credite destinate companiilor nefinanciare a înregistrat un avans marginal.

Adaugati comentariu