BNR. Măsuri pentru reducerea „semnificativă” a ROBOR

Într-o şedinţă de politică monetară de urgenţă, Consiliul de Administraţie al BNR a decis, vineri, reducerea dobânzii cheie la 2% şi a ratelor dobânzilor facilităţilor permanente, pentru ca "principalele cotaţii ROBOR să cunoască o ajustare descendentă semnificativă".dobânda de politică monetară

Potrivit comunicatului transmis la finalul şedinţei, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât următoarele:

  • reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5 la sută, la 2,0 la sută începând cu data de 23 martie 2020;
  • îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la 0,5 puncte procentuale de la 1 punct procentual.

„Astfel, începând cu 23 martie 2020, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menţine la 1,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se reduce la 2,50 la sută, de la 3,50 la sută. Pe acest fond, este de aşteptat ca principalele cotaţii ROBOR să cunoască o ajustare descendentă semnificativă”, se precizează în comunicatull BNR.

Totodată, CA al BNR a hotărât furnizarea de lichiditate instituţiilor de credit prin intermediul operaţiunilor repo (operaţiuni reversibile cu titluri de stat) în vederea asigurării funcţionării fluente a pieţei monetare şi a altor segmente ale pieţei financiare.

O altă decizie vizează cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piaţa secundară în vederea consolidării lichidităţii structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanţarea în bune condiţii a economiei reale şi a sectorului public.

Pe de altă parte, în document se precizează că banca centrală ar putea reduce rata rezervelor minime obligatorii, dacă situaţia o impune. De asemenea, în şedinţa de vineri a CA al BNR s-a mai decis suspendarea calendarului anunţat al şedinţelor de politică monetară cu precizarea că acestea vor avea loc de câte ori va fi necesar.

„În funcţie de evoluţia situaţiei, Consiliul de administraţie este pregătit să decidă şi reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi a celei aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit. Având în vedere gradul ridicat de incertitudine al evoluţiilor economice şi financiare, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât, totodată, suspendarea calendarului şedinţelor de politică monetară anunţat anterior, urmând ca şedinţele pe probleme de politică monetară să aibă loc ori de câte ori va fi necesar.
Consiliul de Administraţie al BNR urmăreşte cu atenţie evoluţia situaţiei, deciziile sale având ca obiectiv asigurarea stabilităţii macroeconomice şi buna funcţionare a sistemului bancar, a pieţelor financiare în folosul populaţiei şi companiilor româneşti”, menţionează sursa citată.

Dobânda de politică monetară nu a mai fost modificată din luna mai a anului 2018.

 

CITEŞTE ŞI:

Lucian Bode: Sistemul de transport va fi menţinut obligatoriu în funcţiune

CORONAVIRUS. Deja 200.000 de români au contracte de muncă suspendate

Adaugati comentariu