BMW mai face un pas firesc în dezvoltarea sănătoasă a gamei prin introducerea unui MPV cu o soluţie constructivă atipică pentru bavarezi: punte motoare faţă. Adică un model BMW 100% raţional, care vrea să atragă clienţi noi.
Deşi este un MPV, o spun cu toată deschiderea că este o prezenţă atrăgătoare: designul este echilibrat, foarte bine proporţionat şi prezintă multe elemente definitorii BMW, ba chiar şi o semnătura de sportivitate.
La interior s-a dat încă un examen de măiestrie inginerească germană. Şi mă refer la organizare, excelentă, ba chiar capabilă să pună la respect modele mai mari din curtea bavarezilor. Materialele folosite sunt de foarte bună calitate şi nu doar la vedere, iar finisările impecabile, chiar dacă vorbim, pâna la urmă, de un model oarecum de buget.
Primul BMW în care poţi depozita fără probleme o sticlă de 1,5 l în portiere, un BMW prevăzut cu multe spaţii de depozitare utile, cu patru prize de curent în habitaclu, un BMW cu portbagaj încăpător, dotat opţional cu un sistem automat de deschidere din exterior prin intermediul mişcării oscilante a piciorului pe sub spoiler, un BMW cu o banchetă inteligentă şi care se poate rabata electric, de la butoane uşor accesibile din portbagaj. În faţa scaunele sunt poziţionate un pic mai sus, tipic pentru un MPV. Una peste alta, atmosfera interioară este elegantă, cu o planşă de bord organizată şi care denotă încă o data caracterul premium al vehiculului.
Revoluţie cu ADN păstrat
Oficialii BMW au recunoscut ca cea mai mare problema a lui Seria 2 Active Tourer va fi sa fie perceput ca un bavarez pur-sânge, în ciuda faptului ca vine cu doua caracteristici revoluţionare: este un MPV, primul, şi ofera o varianta atipica de saşiu. Dupa cele doua zile de test din Innsbruck pot spune fara teama ca reţeta este perfecta, foarte apropiata de tot ceea ce înţelege un şofer normal prin BMW, iar ca sa spui ca eşti dezamagit ar trebui sa fii un pilot bun, nu doar un şofer oarecare.
Seria 2 Active Tourer mi s-a parut foarte apropiat de o compacta, ca şi comportament, iar, cu exagerarea maxima de rigoare, cred ca ar putea înlocui oricând Seria 1 în gama. Daca ar fi sa-l descrii într-un singur cuvânt, cel mai potrivit ar fi: echilibrat. Trenul de rulare este bine setat, ofera un confort excelent pentru un automobil de familie, fara a-ţi da emoţii pe viraje, nici macar atunci când ai avea tendinţa sa te arunci mai hotarât pe o succesiune stânga-dreapta.
Ruliul nu este absent, dar vine la cote mai mult decât decente. Opţional, automobilul poate fi dotat cu un sistem de suspensie sport, încercat şi de noi, dar nici macar atunci nu te-ai putea teme de lipsa de confort pentru membrii familiei tale, pentru ca şi acela este foarte civilizat.
Direcţia a fost o alta piatra de încercare pentru ingineri. Tocmai pentru ca sistemele de direcţie au fost mereu foarte apreciate la BMW, iar acum, odata cu adoptarea soluţiei cu totul faţa, a fost nevoie de o atenţie sporita acordata în proiectare. Iar eforturile se vad, pentru ca de la volan nu vei simţi nicio clipa ca eşti încurcat de doua planetare. Precisa, destul de tare, comunicativa exact atât cât ai nevoie, este un argument în plus ca istoria şi tradiţia pot fi combatute prin performanţa pura.
Sub capota am avut la dispoziţie doua dintre cele trei motorizari disponibile momentan pentru Active Tourer: un 2 litri turbo, benzina, de 231 CP (225i) şi un diesel, tot de doi litri, dar de 150 CP (218d). Ar parea ca pentru un fan BMW alegerea ar fi simpla, dar, ţin sa precizez ca diferenţa este mai mica decât cei 81 CP, spre exemplu, primul oferind un cuplu motor maxim de 350 Nm, iar al doilea 330 Nm.
Motorului pe benzina i-a fost asociata, în testul nostru, laudata transmisie automata cu opt trepte, pachetul fiind extrem de placut la condus, cu rezerve mari de putere pentru depaşiri şi cu un rafinament aparte.
Dieselul este potent, pare exact companionul de cursa lunga, alaturi de care sa pleci în concedii sau drumeţii. În cazul lui am condus folosindu-ne de o transmisie manuala, fapt din ce în ce mai inedit la BMW-urile moderne. Sincer, aş fi preferat o permutare între transmisiile celor doua variante testate, asta pentru ca, dupa doua zile de încercari, am concluzionat ca cel mai dezirabil
Active Tourer ar fi 218d cu transmisie automata. Aşa s-ar întregi un pachet cu care BMW trebuie doar sa învinga mentalitaţi, caci produsului finit chiar nu i se pot face reproşuri pertinente, care sa stea în picioare. Suntem în 2014, iar BMW o demonstreaza înca o data. În România, 225i porneşte de la 37.324 euro (cu taxe incluse), în timp ce pentru 218d trebuie sa pregatiţi de la 30.628 euro.
(Articol publicat în revista AutoExpert Flote, luna octombrie)
Comentați?