Advertisement

berd-fiscalitatea-coruptia-instabilitatea-politica-obstacole-mediul-afaceri-romania-floteauto
Home Miscellanea Business BERD: Fiscalitatea, corupţia şi instabilitatea politică, obstacole pentru mediul de afaceri din România

BERD: Fiscalitatea, corupţia şi instabilitatea politică, obstacole pentru mediul de afaceri din România

Fiscalitatea, corupţia şi instabilitatea politică sunt principalele obstacolele pentru derularea afacerilor în România, arată rezultatele unui studiu realizat de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Banca Mondială şi BERD au derulat, în 2013-2014, cea de-a cincea ediţie a sondajului privind Mediul de Afaceri şi Performanţa Întreprinderilor (BEEPS) în rândul managerilor de top din 15.500 de companii din cele 29 de ţări în care activează BERD, iar în cazul României, principalul obstacol pentru mediul de afaceri este legat de fiscalitate, informează un comunicat al BERD.

berd-fiscalitatea-coruptia-instabilitatea-politica-obstacole-mediul-afaceri-romania-floteauto
Principalul obstacol pentru mediul de afaceri din România este legat de fiscalitate

Aproximativ 18% din timpul de lucru al managerilor de top a fost ocupat cu rezolvarea chestiunilor ce ţin de reglementările fiscale, cu şase puncte procentuale mai mult decât la precedenta ediţie a sondajului BEEPS şi peste media de 14,3% din Europa de Sud-Est.

Activitatea economică netaxată şi nedeclarată este responsabilă pentru mai mult de 28% din economia României, ceea ce plasează ţara noastră pe locul al doilea în UE, după Bulgaria, în ceea ce priveşte ponderea economiei gri în PIB.

 

Cu toate acestea, studiul precizează că România a făcut unele progrese în ceea ce priveşte reducerea frecvenţei plăţii taxelor, de la o dată pe trimestru la de două ori pe an, şi a introdus un sistem electronic pentru depunerea şi plata taxelor.

O altă problemă serioasă a României este corupţia, chiar dacă au fost realizate progrese semnificative comparativ cu precedenta ediţie a studiului BEEPS realizată în 2008-2009.

Plăţile informale sau cadourile au fost aşteptate sau cerute pentru:

  • 13% din firmele care au depus o cerere pentru autorizaţie de construcţii,
  • 5,4% din firmele care s-au întâlnit cu inspectorii fiscali,
  • 5,8% din firmele care au depus o cerere pentru obţinerea unei autorizaţii de funcţionare.

Procentele se plasează sub media din Europa de Sud-Est, dar peste media din restul statelor membre UE din centrul Europei şi statele baltice.

Stabilitatea politică a crescut după 2012, când PSD a câştigat alegerile locale şi parlamentare, obţinând majoritatea locurilor în Parlament. Cu toate acestea, mediul politic a fost afectat în mod negativ de disputele dintre premier şi fostul preşedinte, care au culminat în 2013 cu încercarea de suspendare a preşedintelui.

Comparativ, în precedenta ediţie a BEEPS, cea de-a patra, realizată în 2008-2009, pregătirea forţei de muncă şi nu corupţia era unul din primele trei obstacole pentru realizarea de afaceri în România. În BEEPS V, pregătirea forţei de muncă nu mai este văzută ca o constrângere, posibil datorită impactului crizei economice în Italia şi Spania, preferate de românii care muncesc în străinătate.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Afacerile din transporturi
BusinessTransporturi

Afacerile din transporturi au scăzut cu 7% în primele 4 luni din 2024

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a...

afacerile
Business

Afacerile din comerțul cu autovehicule în creștere cu 5,5% în primele 4 luni

Afacerile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor...

Volkswagen
BusinessIndustrie auto

Volkswagen redirecționează o treime din investițiile în mașini electrice către modelele diesel și pe benzină

Confruntați cu realitatea unei piețe electrice aflate în dificultate, producătorii își reajustează...

China
Business

Europenizarea mașinilor electrice din China

Creșterea taxelor vamale aplicate vehiculelor electrice din China ar putea redefini peisajul...