Bateriile solide sunt mai ecologice decât cele lichide. Studiu Transport & Environment

Bateriile solide au o amprentă de carbon cu până la 39% mai mică decât bateriile lichide, arată un studiu comandat de organizația neguvernamentală Transport & Environment. Prin urmare, vehiculele electrice echipate cu astfel de baterii ar deveni și mai ecologice.bateriile solide

Studiul a fost realizat de compania britanică Minviro, specializată în analiza ciclului de viață al materiilor prime, care a comparat o baterie solidă cu una ce conține electrolitul lichid NMC-811 (80% nichel, 10% mangan și 10% cobalt). Rezultatele testelor au arătat că amprenta de carbon a bateriilor solide este cu 24% mai mică decât cea a bateriilor lichide, inclusiv a celor LFP (litiu-ion fosfat de fier) și poate scădea chiar cu 39% dacă acestea ”ar fi fabricate cu materiale din cele mai durabile surse”.

În plus, studiul mai arată că noile metode de extragere a materialelor, „în special cea a litiului din puțurile geotermale”, ar fi mai puțin poluante decât tehnicile mai tradiționale, precum extracția litiului din roci în Australia și rafinarea acestuia, ulterior, în China.

Cu toate acestea, chiar dacă bateriile solide sunt mai prietenoase cu mediul înconjurător, consumând mult mai puțin grafit și cobalt, necesită „cu până la 35% mai mult litiu decât tehnologia actuală litiu-ion” și, prin urmare, sunt de așteptat mai multe extracții.

La începutul lunii martie 2022, Parlamentul European a cerut obiective mai stricte privind colectarea și reciclarea bateriilor din mijloacele de transpor, acestea fiind de 75% până în 2025 și de 85% până în 2030. Reciclarea accelerată ar putea fi astfel suficientă pentru a furniza baterii solide cu litiu, fără a crește operațiunile de extracție a minereurilor. Organizația neguvernamentală Transport & Environment a solicitat Comisiei Europene majorarea țintei la 90% în 2030.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Peste 60% dintre francezi sunt în favoarea reducerii vitezei maxime pe autostrăzi la 110 km/h

Poliția de Frontieră va fi dotată cu 40 de autospeciale pentru patrulare și transport

 

 

 

Adaugati comentariu