Advertisement

tarife de referință
Home Finanţare Barometrul Bancar 2016: Politicile de creditare pentru IMM-uri se vor relaxa

Barometrul Bancar 2016: Politicile de creditare pentru IMM-uri se vor relaxa

EY Romania a realizat, în baza unui parteneriat cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB), cea de a treia ediţie a indicelui industriei bancare  din România denumit Barometrul Bancar ARB & EY prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile băncilor membre ale ARB.

La ediţia din acest an a sondajului au participat  bănci totalizând o cotă de piaţă în funcţie de active de aproximativ 90%.

Jumătate dintre băncile chestionate anticipează o consolidare de anvergură medie şi mare a industriei bancare în următoarele 12 luni, similar cu anul 2015, potrivit Barometrului Bancar ARB & EY ediţia 2016. Pe un orizont de trei ani procentul creşte la 90%, iar pentru acelaşi orizont de timp 30% dintre bănci se aşteaptă la o consolidare de mare anvergură, faţă de 40% anul precedent.

Barometrul Bancar este un instrument de informare al bancherilor cu privire la aşteptările şi previziunile conducerilor băncilor din sistem în privinţa mediului economic, legislativ şi de afaceri respectiv implicaţiilor asupra băncilor pe care le conduc.

sergiu-oprescu-arb-floteautoSistemul bancar românesc şi-a demonstrat stabilitatea structurală, activitatea acestuia indicând o adecvare corespunzătoare la riscuri a capitalului. Evoluţiile preconizate prin acest studiu la nivelul sectorului bancar românesc au în vedere menţinerea rezilienţei  acestuia şi atrag atenţia asupra potenţialelor riscuri induse de o legislaţie care se abate de la  abordarea europeană„, a declarat Sergiu Oprescu, Preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor.

Principalele activităţi în care se aşteaptă să se angajeze băncile în următoarele 12 luni sunt creditarea clienţilor şi iniţiativele de a promova creşterea, dar oarecum în mai mică măsură decât în 2015.

Gelu-Gherghescu-EY-floteautoE încurajator că 45% din bănci sunt interesate de achiziţionarea de active faţă de  numai 32% în 2015. În acelaşi timp interesul pentru vânzarea de active a scăzut, doar 40% din bănci mai fiind interesate faţă de 59% în 2015. A crescut de asemenea semnificativ interesul pentru parteneriate şi alte forme de asociere la 45% faţă de sub 15% în anii anteriori”, a menţionat Gelu Gherghescu, Partener şi Leader Financial Services EY Romania.

Aşteptările bancherilor privind evoluţia afacerilor pe segmentul corporate sunt similare cu cele din anul 2015. Băncile se aşteaptă ca politicile lor de creditare pentru companii să devină mai restrictive în următoarele 12 luni pentru sectorul Construcţii, dar să se relaxeze în IT (58% comparativ cu 45% în 2015), Sănătate (56% faţă de 40% în 2015) şi în ce priveşte segmentul IMM-urilor (70% în comparaţie cu 53% anul anterior).

Aşteptările pentru evoluţia afacerilor în retail sunt afectate de legea privind darea în

plată, doar 60% aşteptându-se la o evoluţie bună faţă de peste 80% în 2015. Astfel, băncile prevăd o evoluţie similară cu 2015 a cererii pentru creditele de consum şi economisire, dar sunt pesimiste în privinţa cererii de credite imobiliare şi ipotecare, 40% din bancheri aşteptându-se la o scădere a cererii solvabile pentru creditele imobiliare faţă de 5% în  2015.

O evoluţie similară a avut loc în privinţa politicilor de creditare unde se înregistrează scăderea semnificativă a apetitului pentru creditele imobiliare / ipotecare, 85% dintre bănci adoptând criterii mai restrictive de creditare faţă de 17% anul anterior. Această evoluţie a apetitului băncilor în privinţa creditelor imobiliare/ ipotecare este în linie cu aşteptările băncilor privind evoluţia preţurilor locuinţelor, 95% dintre bănci aşteptându-se ca  legea privind darea în plată să ducă la o scădere a acestora.

Doar 25% dintre bănci iau în considerare emiterea de obligaţiuni ipotecare în următoarele 12 luni.

Aproximativ 70% din bănci estimează să menţină sau să crească uşor numărul de angajaţi faţă de numai 45% în 2015. Cheltuielile totale cu remunerarea personalului vor rămâne la nivelul anului 2015 sau vor creşte uşor, doar 5% din bănci aşteptându-se la o scădere.

Asemănător anului anterior primele aspecte de pe agenda bancherilor sunt gestionarea riscurilor (85% faţă de 86% în 2015) şi riscul reputaţional (85%, cu 6 puncte procentuale mai puţin decât în 2015).

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Protecția Consumatorilor
Finanţare

Flotă de 9 mașini electrice pentru Protecția Consumatorilor, prin programul Rabla Plus

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Vest Timiș intenționează să achiziționeze 9...

abonamentele auto
Finanţare

Abonamentele auto vor depăși, în 5 ani, atât achiziția, cât și leasingul. Studiu PwC

În următorii cinci ani, aproape jumătate (49%) dintre consumatori spun că vor...

RAPPS
Finanţare

Flotă de 10 autoturisme 4×4 pentru dotarea parcului auto al RAPPS

Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) București va achiziționa un...

autoturisme rulate
Finanţare

ANAF își înnoiește parcul auto cu 11 autovehicule prin Rabla Clasic

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) își înnoiește parcul auto cu 11...