Bani europeni pentru Pasajul rutier suprateran de la Drajna, pe DN 21


Pasajul suprateran, cu o lungime totala de 2,739 km, va fi realizat pentru eliminarea blocajelor in traficul rutier din zona Drajna (jud. Calarasi), unde DN 21 intersecteaza, la nivel, linia ferata Bucuresti – Constanta, precum si DN 3A.
Va avea profil de drum national 2×2 benzi de circulatie şi va fi conectat la reteaua existenta prin intermediul a 2 sensuri giratorii.
Finanţarea va fi alocată prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, în cadrul Axei Prioritare 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil şi eficient, Obiectiv Specific 2.2.Apel de proiecte pentru Dezvoltarea Infrastructurii Rutiere – sprijin pregătire proiecte de investiţii, Operaţiunea – Creşterea mobilităţii pe reţeaua rutieră a TEN-T.
Potrivit CNAIR, investiţia va reduce costurile de transport – soferii vor economisi timp si energie si isi vor reduce cheltuielile cu combustibilul si intretinerea autovehiculelor; va creşte gradul de siguranta al traficului – prin fluidizarea traficului in zona traversarii la nivel a caii ferate si a intersectiei cu DN 3A; va diminua duratele de deplasare pe DN 21 pe sectorul cuprins intre A2 si Slobozia.
Valoarea totală a proiectului este de 542.493,30 lei, din care 85% contribuţia Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională – 389.739,90 lei, 15% contribuţia CNAIR – 68.777,63 lei, restul de 83.975,77 lei reprezentând cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.
Durata proiectului este estimată la 16 luni.
DN 21 (130 km), incadrat ca drum european E 584, asigura legatura rutiera intre Braila si Calarasi, realizand conectivitatea zonei Braila – Galati si a municipiilor Slobozia si Calarasi cu reteaua rutiera europeana centrala TEN-T.
Pe tronsonul cuprins intre Slobozia si nodul autostrazii A2 cu DN 2, la km 105+500, DN 21 traverseaza la nivel magistrala de cale ferata Bucuresti – Constanta (linie dubla electrificata, cu viteza maxima 120 km/h – 160 km/h), iar la km 105+550 intersecteaza DN 3A, fiind necesare multiple stationari la bariera.
„Oportunitatea amenajarii pasajului rutier in lungul DN 21, peste CF Bucuresti – Constanta si peste intersectia cu DN 3A consta in imbunatatirea conditiilor socio-economice si de circulatie, fluidizarea traficului, reducerea timpilor de parcurs, eliminarea multiplelor stationarii la bariera si sporirea sigurantei circulatiei in zona traversarii la nivel a caii ferate si a intersectiei cu DN 3A, pentru traficul de tranzit al marfurilor si al calatorilor, pe relatia cu municipiul Slobozia, zona Braila – Galati, zona Tulcea, spre Ucraina si Republica Moldova, respectiv cu autostrada A2 (zona nodului Drajna)”, arata reprezentantii Ministerului Transporturilor.
CITEȘTE ȘI:
CNAIR va realiza 2 pasaje pietonale și 4 rutiere pe Valea Prahovei
Propunerile BAAR pentru modificarea Legii RCA. „Reparaţia”, înlocuită cu „despăgubirea”