Bani de la stat pentru amplasarea staţiilor de încărcare pe autostrăzi

Aproximativ 600 de de agenţi economici vor putea accesa, din toamnă, o schemă de ajutor de stat pentru amplasarea staţiilor de încărcare a maşinilor electrice pe autostrăzi, drumuri naţionale şi europene.statie

La propunerea Ministerului Mediului, Guvernul a adoptat un memorandum pentru aprobării schemei de ajutor de stat destinată dezvoltării infrastructurii de alimentare a maşinilor cu energie electrică pentru reducerea la minimum a dependenţei de combustibilii.

”Iată că România face încă un pas important către eco-mobilitate. Această schemă de ajutor de stat vine în completarea măsurilor pe care deja le-am luat în acest scop: cel mai consistent stimulent financiar din Europa pentru maşini electrice – 10.000 euro şi programul de finanţare pentru staţii de încărcare în reşedinţele de judeţ. Prin această nouă linie de finanţare, transportul electric pe distanţe lungi va deveni o realitate şi în România. Estimăm că în toamnă vom lansa sesiunea de finanţare pentru acest nou program”, a explicat Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

Bugetul alocat schemei de ajutor de stat, pe parcursul celor 6 ani de valabilitate, este de 250 milioane lei, iar bugetul aferent anului 2019 este de 92 milioane lei.

Schema pentru amplasarea staţiilor de încărcare se adresează unui număr de 600 de potenţiali beneficiari, ceea ce înseamnă, în medie, 86 pe an.

Beneficiarii măsurii de finanţare sunt operatorii economici, ce activează în toate sectoarele/domeniile de activitate.

În ceea ce priveşte durata schemei de ajutor de stat, aceasta va fi aplicată până la 31 decembrie 2025, perioadă în care pot fi selectaţi beneficiarii şi în care se pot semna contractele de finanţare nerambursabilă, plăţile în cadrul contractelor semnate urmând a fi efectuate până la 31 decembrie 2027.

Fiecare instalaţie a staţiilor de încărcare va avea 2 puncte de încărcare, cu o putere de peste 50 kw/punct. Infrastructura de alimentare a autovehiculelor cu energie electrică se va amplasa pe autostrăzi, drumuri naţionale şi europene, la o distanţă de aproximatuv 100 km una de cealaltă.

Schema de ajutor de stat va fi administrată de Administraţia Fondului pentru Mediu, iar aprobarea Ghidului de finanţare a programului se face prin Ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

 

CITEŞTE ŞI:

Vinieta germană pentru utilizarea drumurilor este discriminatorie

Flotă de 20 de autoturisme pentru Ministerul Dezvoltării Regionale

Primăria Constanţa preferă din nou flotele în leasing operaţional

 

Adaugati comentariu