Advertisement

Otto Broker
Home Finanţare Fonduri publice Bani de la stat pentru IMM-uri. Trei programe pentru achiziția vehiculelor

Bani de la stat pentru IMM-uri. Trei programe pentru achiziția vehiculelor

Deşi nu există programe exclusive pentru achiziția vehiculelor necesare derulării unei afaceri, trei linii de finanţare ce urmează a fi lansate în curând au inclusă, printre cheltuielile eligibile, şi dotarea cu diverse tipuri de mașini, inclusiv utilitare și autoturisme, dar și modele electrice.

Start-up Nation, Microindustrializare și Comerț sunt iniţiativele guvernamentale care cumulează, în 2022, un buget de 620 de milioane de lei pentru susţinerea sectorului IMM. Cu o parte din aceşti bani pot fi reînnoite şi flotele auto ale firmelor.

Programul Start-up Nation

Beneficiarii programului Start-up Nation, prin care IMM-urile înființate de persoane fizice după data de 1 ianuarie 2020 (inclusiv) pot obţine fonduri nerambursabile de maxim 200.000 de lei/firmă, vor putea achiziţiona şi în acest an o serie de mijloace de transport. Şi asta, pentru că în cadrul cheltuielilor eligibile au fost incluse autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, kart-uri, ATV-uri, rulote cu sau fără motor, elevatoare, încărcătoare, remorci şi semiremorci, platforme, izoterme şi frigorifice, autoutilitare şi autovehicule cu destinaţie specială, cu excepţia tuturor vehiculelor simbol G. Autoturismele 100% electrice vor fi asimilate echipamentelor tehnologice, a căror achiziție se numără printre cheltuielile eligibile incluse în program.

Posibilitatea de a cumpăra cu fonduri nerambursabile aceste mijloace de transport este însă diferenţiată de domeniul de activitate al firmei. Astfel, pentru activităţile de rent a car, şcoli de şoferi şi pilotaj şi transporturi cu taxiuri valoarea maximă şi numărul de mijloace de transport achiziţionate nu sunt limitate în interiorul ajutorului nerambursabil obţinut de maximum 200.000 de lei. Pentru celelalte activităţi din cadrul programului, vehiculele sunt eligibile doar cu justificarea necesităţii achiziţionării acestora în planul de afaceri şi cel mult o maşină/beneficiar, valoarea finanţată fiind de maximum 50.000 de lei și maxim 1 autoturism/beneficiar.

De precizat că ajutorul de stat nu se acordă şi pentru achiziţionarea vehiculelor de transport rutier de marfă acordate agenţilor economici care au ca obiect de activitate prestarea de servicii de transport rutier de marfă în contul terţilor sau contra cost. Potrivit schemei de finanţare, în cazul în care întreprinderea beneficiară de ajutor de minimis, pe lângă activitatea eligibilă pentru care solicită finanţare în cadrul schemei de minimis, desfăşoară şi activităţi de transport de mărfuri în contul terţilor sau contra cost, nu poate utiliza ajutorul de minimis pentru achiziţionarea de mijloace de transport marfă, decât dacă se asigură, prin separarea activităţilor sau o distincţie clară între costuri, că activitatea exclusă din domeniul de aplicare al schemei nu beneficiază de ajutoare de minimis.

Mijloacele de transport achiziţionate trebuie să fie noi, iar pentru acestea nu se aplică amortizarea accelerată prevăzută în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Totodată, nu se acordă ajutor financiar pentru activele achiziţionate în sistem de leasing, second-hand şi cele care au constituit obiectul unei subvenţionări/finanţări nerambursabile din alte surse.

Alocaţia Financiară Nerambursabilă va avea următorul nivel:
– pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea unui singur loc de muncă prin intermediul programului – maxim 100.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maxim 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului;
– pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea a două locuri de muncă prin intermediul programului – maxim 200.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maxim 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului.

De finanţarea nerambursabilă obţinută în cadrul programului Start-up Nation se beneficiază doar o singură dată.

Schema, cu un buget pentru 2022 de 520 de milioane de lei, este valabilă până la 31 decembrie 2027, iar plățile vor fi efectuate până la 31 decembrie 2028. Se estimează că, în acest an, lansarea programului Start-up Nation va avea loc în luna mai.

Programul „Microindustrializare”

Bani pentru achiziția vehiculelor pot fi obținuți și prin Progranul naţional multianual de microindustrializare (Microindustrializare). Ministerul Antreprenoriatului estimează că, imediat după Start-up Nation, va urma lansarea acestuia, care ar putea avea, în 2022, un buget de 50 milioane de lei. Astfel, în perioada 2022-2027 se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de 1.000 de beneficiari, din care aproximativ 100 de beneficiari în anul 2022.

Prin acest program, dedicat IMM-urilor înființate până la 31 decembrie 2019 (inclusiv), este finanţată achiziţia autoturisme, elevatoare, încărcătoare, remorci și semiremorci, platforme, izoterme și frigorifice, autoutilitare și autovehicule cu destinație specială, cu excepţia tuturor vehiculelor simbol G. Autoturismele 100% electrice vor fi asimilate echipamentelor tehnologice, a căror achiziție este eligibilă în acest program.

Pentru activitățile eligibile în cadrul programului, autoturismele sunt eligibile în valoare eligibilă de maxim 50.000 lei, exceptând autoturismele 100% electrice și maxim 1 autoturism / beneficiar.

În cazul în care întreprinderea beneficiară de ajutor de minimis, pe lângă activitatea eligibilă pentru care solicită ajutor în cadrul schemei de minimis, desfăşoară şi activităţi de transport de mărfuri în contul terţilor sau contra cost, nu poate utiliza ajutorul de minimis pentru achiziţionarea de mijloace de transport marfă, decât dacă se asigură, prin separarea activităţilor sau o distincţie clară între costuri, că activitatea exclusă din domeniul de aplicare al schemei nu beneficiază de ajutoare de minimis.

În plus, mijloacele de transport eligibile în cadrul programului „Microindustrializare” trebuie să fie noi, iar pentru toate activele achiziționate pe program nu se aplică amortizarea accelerată prevăzută în Codul fiscal. Nu se acordă ajutor financiar pentru activele achiziţionate în sistem de leasing, second-hand şi care au constituit obiectul unei subvenţionări/finanţări nerambursabile din alte surse.

Alocaţia Financiară Nerambursabilă (AFN) este de maxim 85% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, iar valoarea maximă a finanţării nerambursabile nu poate depăşi 500.000 de lei/beneficiar. Drept urmare, contribuţia proprie a beneficiarului este de minim 15% din valoarea cheltuielilor eligibile.
Schema este valabilă de la data publicării în Monitorul Oficial al României până la 31 decembrie 2027, iar plățile vor fi efectuate până la 31 decembrie 2028.

Programul „Comerţ”

La începutul lunii iunie este preconizată și lansarea Programului de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă (“Comerţ”), și această schemă de finanţare facilitând achiziția vehiculelor, precum autoturisme, elevatoare, încărcătoare, remorci și semiremorci, platforme, izoterme și frigorifice, autoutilitare și autovehicule cu destinație specială, cu excepţia tuturor vehiculelor simbol G. Asimilate echipamentelor tehnologice, mașini electrice se numără printre activele eleigibile în program. Nu se finanțează, însă, vehiculele de transport rutier de mărfuri în contul terţilor sau contra cost, solicitate de întreprinderile care efectuează transport rutier de mărfuri.

Pentru activitățile eligibile în cadrul programului, autoturismele sunt eligibile la valoarea de maxim 50.000 lei, exceptând autoturismele 100% electrice și maxim 1 autoturism/beneficiar.

În cazul în care întreprinderea beneficiară de ajutor de minimis, pe lângă activitatea eligibilă pentru care solicită ajutor în cadrul schemei de minimis, desfăşoară şi activităţi de transport de mărfuri în contul terţilor sau contra cost, nu poate utiliza ajutorul de minimis pentru achiziţionarea de mijloace de transport marfă, decât dacă se asigură, prin separarea activităţilor sau o distincţie clară între costuri, că activitatea exclusă din domeniul de aplicare al schemei nu beneficiază de ajutoare de minimis.

Bugetul alocat schemei de minimis pentru 2022 este de 50 de milioane de lei, iar prin implementarea programului în perioada 2022-2027 se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de 1.000 de beneficiari, din care aproximativ 170 de beneficiari în acest an.

Alocaţia Financiară Nerambursabilă (AFN) este de maxim 85% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, iar valoarea maximă a finanţării nerambursabile nu poate depăşi 300.000 de lei/beneficiar.

Pentru a obține finanțare, firmele trebuie să fie înființate pînă la data de 31 decembrie 2019 (inclusiv). Schema este valabilă de la data publicării în Monitorul Oficial până la 31 decembrie 2027, iar plățile vor fi efectuate până la 31 decembrie 2028.

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, mai 2022)

 

 

CITEȘTE ȘI:

Obligația de a utiliza sistemul național RO e-Factura în contractele de achiziție publică

În cazul în care compensarea nu reduce preţul carburanţilor, Guvernul ar putea adopta o altă masură

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Electric Up 2
Flotă verdeFonduri publice

Programul Electric UP 2. Bani de la stat pentru instalarea stațiilor de reîncărcare

IMM-urile și operatorilor economici care activează în domeniul HoReCa pot accesa finanțări...

Mehedinți
Fonduri publice

Flotă de 10 mașini electrice pentru Consiliul Județean Mehedinți

Consiliul Județean Mehedinți își reînnoiește flota cu 10 mașini electrice, prin programul...

Călărași
Flotă verdeFonduri publice

Flotă de 20 de autovehicule ”verzi” pentru Primăria Călărași

Primăria Călărași intenționează să achiziționeze, prin licitație, un număr de 20 de...

Electric UP
Fonduri publice

Programul Electric Up 2 va avea un buget de minimum 450 milioane lei

Noul program Electric UP a intrat, oficial, în linie dreaptă, bugetul alocat...