În cazul în care compensarea nu reduce preţul carburanţilor, Guvernul ar putea adopta o altă masură


”Urmează ca, după cele trei luni sau în cursul celor trei luni, să vedem dacă este o măsură bună sau ar urma să venim cu o măsură, să zicem, care să ducă efectiv la scăderea preţurilor la pompă”, a declarat ministrul Economie, într-un interviu acordat Agerpres.
Acesta a menționat că reducerea taxelor încasate de stat nu va duce la ieftinirea carburanţilor, amintind că PSD a propus plafonarea tarifelor de la pompă.
”Din analiza pe care am făcut-o, realizată şi la nivelul celorlalte ţări din Uniunea Europeană, reducerea taxelor nu a dus la o scădere efectivă a preţului la pompă. Mai mult decât atât, accizele care sunt aplicate în acest moment în România sunt la nivel minimal şi atunci scăderea accizei ar fi dus România într-o situaţie de infringement. De aceea decizia partidelor din coaliţie a fost să nu ne ducem către reducerea taxelor”, a explicat Florin Spătaru.
Acesta a mai menționat că PSD a susţinut varianta plafonării în ceea ce privește preţul carburanţilor, iar decizia luată în coaliţie, de compensare, este una temporară. ”Se va vedea dacă a fost o decizie bună sau nu”, a mai arătat ministrul Economiei.
De la 1 iulie, timp de 3 luni, preţul carburanților la pompă va fi compensat cu 50 de bani/litru, jumătate din această reducere urmând să fie decontată de stat. Potrivit premierului Nicolae Ciucă, o astfel de măsură a fost aplicată și de alte state europene, precum Spania și Franța.
CITEȘTE ȘI:
XTB: Scumpirea carburanților îngrijorează atât guvernele lumii, cât și investitorii