bancile-preconizeaza-relaxarea-creditarii-floteauto
Home Finanţare Băncile preconizează relaxarea parţială a creditării. Vezi care sunt sectoarele economice

Băncile preconizează relaxarea parţială a creditării. Vezi care sunt sectoarele economice

Bancherii anticipează intensificarea activităţii de creditare (77%) şi îmbunătăţirea performanţei financiare a principalelor linii de servicii, în speţa Retail (80%) şi în Corporate banking (62%), conform estimărilor pentru anul acesta cuprinse în Barometrul Bancar ARB & EY 2015.

EY România a realizat, în baza unui parteneriat cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB), cea de a doua ediţie a indicelui industriei bancare denumit Barometrul Bancar ARB & EY prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile băncilor membre ale ARB. La ediţia din acest an a sondajului au participat bănci totalizând o cotă de piaţă în funcţie de active de aproximativ 90%.

sergiu-oprescu-arb-floteautoBarometrul Bancar ARB & EY este un instrument valoros de benchmarking care reflectă modul în care conducătorii din sistemul bancar anticipează evoluţia pe următoarele 12 luni a mediului economic, mediului legislativ şi de reglementare, a tendinţelor şi aşteptărilor clienţilor, respectiv implicaţiile acestor evoluţii asupra instituţiilor pe care le conduc”, a declarat Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor.

Aproximativ 77% din bănci anticipează intensificarea activităţii de creditare şi, deşi acesta este ceva mai puţin decât în 2014 (80%), procentul celor care se aşteaptă la o creştere semnificativă a creditării s-a dublat faţă de anul 2014. Aşteptările sunt mai optimiste decât în restul ţărilor europene acoperite de studiu unde doar 51% au astfel de aşteptări. Cadrul legislativ al insolvenţei şi aplicarea lui este în continuare principalul aspect care descurajează creditarea pentru 95% din bănci, cu 10 puncte procentuale mai mult ca în 2014.

radu-ghetea-floteautoBăncile preconizează relaxarea parţială a politicilor de creditare în sectoare precum Industria, Agricultura, Sănătate şi pe segmentul IMM-urilor, dar există în continuare aspecte care descurajează sau cresc costul creditării în condiţiile în care creditarea este la cel mai scăzut nivel din regiune relativ la PIB. Modificările aduse cadrului legislativ al insolvenţei nu sunt suficiente în lipsa unei schimbări semnificative în ceea ce priveşte aplicarea lui. Problemele întâmpinate de bănci în această privinţă reprezintă principalul aspect care descurajează creditarea companiilor”, a afirmat Radu Graţian Gheţea, Preşedintele de onoare al ARB.

Segmentul IMM-urilor şi Sănătatea, Industria şi IT-ul au fost menţionate şi de studiul european ca fiind sectoarele/ segmentul în care politicile de creditare mai degrabă se vor relaxa. Atât în România cât şi în restul ţărilor acoperite de studiu, construcţiile, sectorul imobiliar comercial şi transporturile au fost sectoarele pentru care bancherii se aşteaptă la restricţii suplimentare.

Peste 80% din bancheri se aşteaptă la o îmbunătăţire a performanţei financiare a liniei de servicii Retail banking, procentul fiind mai optimist decât în anul 2014 când 67% anticipau o îmbunătăţire. În privinţa Corporate banking, aproximativ 62% din bănci se aşteaptă la o îmbunătăţire puţin sub nivelul de 67% din 2014, însă având în vedere natura studiului o diferenţă de doar 5% înseamnă mai degrabă că optimismul bancherilor a rămas neschimbat faţă de anul trecut.

Gelu-Gherghescu-EY-floteautoMomentan, nu pentru toate băncile performanţa financiară se măsoară în rentabilitatea capitalurilor. Astfel, pentru multe din bănci aşteptările de îmbunătăţire a performanţei nu înseamnă că vor deveni profitabile în 2015 ci mai degrabă că vor reduce substanţial pierderile, eventual vor avea un mic profit sau pur şi simplu că vor creşte baza de active ca premiză a îmbunătăţirii performanţei financiare. Doar câteva bănci vor avea în 2015 o profitabilitate apropiată de nivelul aşteptărilor acţionarilor”, a spus Gelu Gherghescu, Partener EY Assurance & Advisory Services.

Aproximativ 85% din bănci anticipează o intensificare a iniţiativelor de promovare a creşterii faţă de numai 55% în 2014. Acest procent este semnificativ mai mare decât în restul ţărilor europene acoperite, unde numai 59% au astfel de aşteptări.

bancile-preconizeaza-relaxarea-creditarii-floteautoPe zona de retail peste 90% din bănci anticipează o creştere a cererii de credite imobiliare, dublu faţă de 2014 când doar 41% estimau o creştere. În plus, aproximativ 24% se aşteaptă chiar la o creştere semnificativă a cererii pentru credite imobiliare. Și în cazul creditelor de consum, peste 80% din bancheri se aşteaptă la o creştere a cererii faţă de 65% în sondajul din 2014.

Într-o proporţie de 70% băncile anticipează creştere şi în privinţa cererii de creditare pentru clienţi persoane juridice, dar ceva mai puţin decât în 2014 când 80% aveau astfel de aşteptări. Totusi, în ce priveşte produsele de hedging, procentul celor care se aşteaptă la creşteri este de 61%, mai mare decât în 2014 când era de 44%.

Peste 80% din bănci se aşteaptă ca cheltuielile cu provizioanele de risc de credit să nu crească, iar dintre acestea 40% preconizează chiar o scădere. Procentul este similar cu 2014, dar ponderea celor care se aşteaptă la o scădere semnificativă a crescut la 27% (faţă de 5% în 2014).

“Trendul european este diferit, ceva mai multe bănci decât în 2014 aşteptându-se la o creştere a cheltuielilor cu provizioanele. Dat fiind recentul exerciţiu de evaluare a calităţii activelor (AQR), această aşteptare este explicată în principal de pregătirea tranziţiei la noul standard de raportare financiară IFRS 9. Pentru marea majoritate a portofoliilor şi a băncilor implementarea noilor cerinţe va duce la creşterea provizioanelor”, a precizat Gelu Gherghescu.

Deşi se aşteaptă ca veniturile nete din dobânzi şi veniturile nete din comisioane să nu crească, un procent mare de bănci (peste 90%) anticipează că rezultatele financiare să vor îmbunătăţi. Această previziune, mai optimistă decât cea privind evoluţia cheltuielilor cu provizioanele, se explică prin faptul ca, deşi îmbunătăţirea vine în principal din reducerea costului riscului, în multe din cazuri aceasta va însemna trecerea de pe pierdere pe un uşor profit.

„Este foarte important ca rezultatele băncilor să se îmbunătăţească contribuind astfel la capitalizarea acestora şi implicit la creşterea apetitului de creditare. În absenţa unor perspective de profitabilitate similare cu cele ale sectoarelor bancare performante din regiune capitalul nu are nicio motivaţie să rămână şi cu atât mai puţin să vină în sectorul bancar românesc”, a subliniat Gelu Gherghescu.

Gestionarea riscurilor, în special Riscul reputaţional, respectiv Conformarea cu reglementările pe zona consumatorilor ocupă primele 3 locuri pe agenda bancherilor, chiar cu procente în creştere faţă de 2014. Simplificarea proceselor şi automatizarea rămâne importantă dar coboară câteva poziţii pe agenda bancherilor faţă de 2014.

Se intensifică aşteptările privind consolidarea sectorului bancar atât pe termen scurt cât şi pe termen mediu. Aproximativ 50% din bancheri se aşteaptă la o consolidare de anvergură medie în următoarele 12 luni (faţă de numai 24% în 2014) în timp ce la orizontul următorilor 3 ani, 41% din banci estimează o consolidare de mare anvergură cu mult peste procentul de 14% din 2014.

Băncile sunt mai interesate decât în 2014 de vânzarea de active, procentul celor care iau în considerare acest aspect ajungând la 59%, dublu faţă de anul trecut, însa în majoritatea cazurilor este vorba de credite neperformante. A crescut totuşi la 14% procentul băncilor care sunt interesante de Parteneriate şi Joint ventures, dar se plasează cu mult sub nivelul indicat de studiul european (34%).

Aproximativ 55% din bănci se aşteaptă să reducă uşor numărul de angajaţi, mai mult decât în 2014 când doar 29% din bănci făceau astfel de previziuni. Totuşi se estimează că cheltuielile cu remunerarea angajaţilor nu vor scădea în peste 80% din bănci şi chiar vor creşte în 32% din acestea.

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

delgaz grid
Finanţare

Flota Delgaz Grid crește cu 33 de autovehicule cu tracțiune integrală

Compania Delgaz Grid din Târgu Mureș, specializată în producerea, transportul și distribuția...

Finanţare

Renault a livrat o flotă de 122 de ambulanțe tip A2 către IGSU

122 de vehicule Renault Master Furgon prevăzute cu dotările specifice şi echipamentele...

Finanţare

Renault a livrat o flotă de 110 vehicule Master destinate transportului elevilor din mediul rural

110 vehicule Renault Master au fost livrate ieri către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor...

Compania Municipală Parking
Finanţare

Compania Municipală Parking se dotează cu autospeciale pentru ridicări auto şi transport

Compania Municipală Parking București a lansat licitaţia pentru achiziţionarea a cinci autospeciale...