Băncile au lichidităţi suficiente, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu

Băncile au lichidităţi suficiente pentru a efectua plăţi şi pentru a alimenta în mod fluent ATM-urile, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
facilităţile

Potrivit acestuia, vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar şi financiar a fost depăşit.

„Dacă în perioada 11-20 martie 2020 retragerile de numerar, de la BNR, ale instituţiilor de credit, pentru a acoperi cererea populaţiei şi a întreprinderilor, au atins nivelul record de 4,4 miliarde lei (de două ori mai mult decât în decembrie 2019, perioada sărbătorilor de iarnă), în ultimele zile acestea s-au redus substanţial”, a anunţat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Valoarea numerarului din casele de circulaţie ale instituţiilor de credit a crescut, ceea ce înseamnă că acum acestea îşi pot acoperi din interior necesarul de numerar pentru efectuarea plăţilor şi alimentarea fluentă a ATM-urilor”, a subliniat şeful băncii centrale.

Fondul de rezervă de numerar al BNR a rămas în limitele de prudenţă şi a crescut uşor în ultimele zile. În prezent nu se manifestă blocaje în asigurarea cererii de numerar în lei.

BNR recomandă, totuşi, ca în această perioadă întreprinderile şi populaţia să folosească în cea mai mare măsură posibilă instrumentele de plată fără numerar. În ceea ce priveşte asigurarea necesarului de numerar în valută, discontinuităţile au fost determinate atât de cererea mare, cât şi de suspendarea unor transporturi aeriene externe; situaţia este în curs de normalizare. „Sistemul bancar românesc este solid şi funcţionează cu parametri de lichiditate şi solvabilitate peste mediile europene, iar sistemul de plăţi a lucrat fără eroare”, adaugă Mugur Isărescu.

Chiar dacă la nivelul întregului sistem financiar-bancar a existat un excedent de lichiditate, preferinţa pentru lichiditate specifică perioadelor de criză a cauzat, în zilele imediat următoare declarării stării de urgenţă, blocaje temporare şi punctuale în finanţarea cheltuielilor bugetare şi a economiei reale, precum şi unele majorări de rate de dobândă, în special pe piaţa monetară.

După anunţarea măsurilor de politică monetară hotărâte de către CA al BNR, fluxurile de lichiditate s-au fluidizat semnificativ, inclusiv datorită operaţiunilor pe baze bilaterale efectuate de BNR, finanţarea cheltuielilor statului s-a derulat fără sincope, iar ratele de dobândă s-au redus considerabil. Cursul de schimb al leului s-a stabilizat într-un interval de 1 (unu) la sută, cu uşoară tendinţă de apreciere în ultimele zile, ceea ce a prevenit creşterea cheltuielilor statului cu finanţarea datoriei publice în valută şi a importurilor necesare în această perioadă, iar, pe de altă parte, a calmat anticipaţiile de deteriorare a situaţiei macroeconomice.

Personalul BNR lucrează de la începutul lunii martie a.c. în condiţii de urgenţă, conform planului de continuitate specific băncilor centrale din sistemul european al băncilor centrale.

„Acum obiectivul nostru principal este să păstrăm stabilitatea recâştigată şi în acelaşi timp să asigurăm lichidităţile necesare finanţării fluente a cheltuielilor bugetare, economiei reale şi populaţiei”, a conchis guvernatorul BNR.

 

CITEŞTE ŞI:

Parlamentarii, preşedintele şi miniştrii, plătiţi cu salariul minim. Unde se întâmplă asta

Idei de activități în casă – Coronavirus

Euroins România, cea mai reclamată societate de asigurări. Peste 12.000 de petiţii

Adaugati comentariu