Avans de 11,8% pentru afacerile din comerţul auto

Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au continuat să crească şi în primele zece luni din 2017, faţă de perioada similară din anul precedent avansul fiind de 11,8% ca serie brută şi de 12,7% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.comerţul

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că majorarea volumului cifrei de afaceri ca serie brută în perioada ianuarie-octombrie 2017 a fost determinată de creşterile înregistrate la vânzarea de motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor (+47,4%), întreţinerea şi repararea autovehiculelor (+25,6%), comerţul cu autovehicule (+10,5%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+8,2%).

În primele 9 luni, afacerile din comerţul cu auto crescuseră, faţă de perioada similară din 2016, cu 11% ca serie brută şi cu 12,9% ca serie ajustată.

Afacerile cu maşini au fost stimulate la începutul acestui an de eliminarea timbrului de mediu pentru vehiculele second-hand, de la 1 februarie, ceea ce a adus la creşterea masivă a înmatriculărilor.

Potrivit INS, în octombrie 2017, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete a avansat, faţă de luna precedentă, ca serie bruta cu 5,5%, iar ca serie ajustata, cu 0,6%. Creşterile ca serie brută s-au datorat creşterii înregistrate la activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (+6,8%), comerţul cu autovehicule (+5,9%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+4,5%). Comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor a scăzut cu 6,3%.

Afacerile din comerţul auto, serie brută, în luna octombrie 2017, comparativ cu luna octombrie 2016, a înregistrat un avans de 12,5% datorat creşterilor înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+95,2%), activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (+24,7%), comerţul cu autovehicule (+15,6%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+2,5%).

Ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, a înregistrat în luna octombrie 2017o creştere cu 10,8% faţă de luna octombrie 2016.

 

Adaugati comentariu