Avalanşă de scumpiri de la 1 octombrie

Preţul carburanţilor la pompă şi facturile la energie electrică şi gaze vor creşte de la 1 octombrie, ceea ce va antrena scumpiri în lanţ pentru celelalte produse şi servicii, în special pentru alimente. Totodată, dacă băncile vor transfera creşterea ROBOR în costul creditelor în lei, şi ratele la bănci vor fi mai mari de la începutul lunii următoare.restituirea taxelor auto

După cum se ştie, Guvernul a decis majorarea accizei la carburanţi cu 0,16 lei pe litru de la 15 septembrie, urmând ca o creştere echivalentă să aibă loc şi de la 1 octombrie. Ca atare, de duminică sunt posibile noi scumpiri la pompă cu 9 bani pe litru, după cele similare înregistrate cu două săptămâni în urmă.

În acest moment, cele mai ieftine sortimente de carburanţi au ajuns aproape de 5 lei pe litru, iar cele premium, au depăşit deja acest prag.

În ceea ce priveşte preţul energiei electrice, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis că, de la 1 octombrie, va exista o majorare pentru consumatorii casnici de 0,03 lei/kWh, ceea ce înseamnă o scumpire cu 3,45 lei pe lună pentru un consum mediu de 100 kWh.

Totodată, reprezentanţii ANRE a mai anunţat că şi preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte, în medie, cu 6% în al patrulea trimestru al anului, care începe tot de la 1 octombrie.

Vestea bună este că decizia nu a fost aprobată încă de Comitetul de reglementare, dar hotărârea va fi luată săptămâna viitoare.

Vestea rea este însă că majorarile de tarife şi preţuri la energie, gaze şi carburanşi produc scumpiri în lanţ pentru toate celelalte produse şi servicii.

Potrivit federaţiilor sindicale din industria alimentară este de aşteptat ca alimentele – în special carnea, produsele din carne, laptele, produsele lactate şi pâinea – să se scumpească, în final, cu 5-6%,

Pe de altă parte, este foarte posibil ca şi ratele la creditele în lei să crească. Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile variabile la majoritatea împrumuturilor în moneda naţională, a urcat vineri până la 1,58% pe an, un nivel dublu faţă de cel de la începutul anului, de 0,87%.

 

 

Adaugati comentariu