Autostrada Tg. Neamţ – Iaşi intră în linie dreaptă?

Guvernul a aprobat astăzi Studiul de fundamentare al proiectului de investiţii în parteneriat public-privat Autostrada Tg. Neamţ - Iaşi.
proiecte prioritare

Valoarea totală a investiţiei este estimată la 1,2 miliarde euro, iar perioada de proiectare şi realizare a autostrăzii este preconizată să dureze 48 luni.

„Proiectul are în vedere realizarea a 68 de kilometri de autostradă, iar efectele economice de atragere a investiţiilor în această regiune, dar şi sociale, sunt evidente, mai ales că autostrada se racordează la drumul de mare viteză Bucureşti – Suceava, aflat în pregătire la Ministerul Transporturilor”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Potrivit acesteia, la începutul lunii aprilie proiectul va fi prezentat investitorilor care doresc să-şi asume proiectarea şi construcţia acestei autostrăzi.

Tronsonul Tg. Neamţ – Iaşi, a cărei realizare a fost transferată Comisiei Naţionale de Prognoză, face parte din Autostrada Târgu Mureş – Tg. Neamţ – Iaşi – Ungheni.

Potrivit Studiului de Fundamentare publicat la finalul anului trecut, pentru utilizarea autostrăzii se va plăti o taxă de:

  • 6,3 euro (fără TVA)/km pentru autoturisme,
  • 8,8 euro (fără TVA)/km pentru utilitare uşoare,
  • 12,6 euro (fără TVA)/km pentru utilitare grele şi autobuze.

Nivelul taxei poate fi supus indexării, la data de 1 martie a fiecărui an, proporţional cu rata de creştere a salariului mediu net din anul anterior.

Se preconizează că vor fi amplasate sisteme de taxare la Târgu Neamţ, Paşcani, Tîrgu Frumos, Iaşi.

Contractul de PPP este structurat în două etape principale:
– perioada de închidere financiară, proiectare şi execuţie cu durata de maxim 48 luni de la data semnării contractului;
– perioada de operare cu durata de 26 ani de la data finalizării perioadei de construcţie.

În situaţia devansării lucrărilor perioadei de 48 luni aferentă lucrărilor de proiectare şi execuţie, partenerul privat va primi din partea partenerului public o primă de succes echivalentă cu ponderea într-un an a perioadei de devansare, valoarea totală a primei de succes fiind de 80 milioane euro/an.

 

CITEŞTE ŞI:

Şosele fantomă pentru cea mai săracă regiune a României

Adaugati comentariu