Autostrada Sibiu-Piteşti rămâne în continuare fără Acord de Mediu

Deşi a trecut aproape un an de la licitaţia privind proiectarea şi execuţia a două secţiuni din autostrada Sibiu - Piteşti, nici câştigătorii nu au fost anunţaţi, nici avizul de Mediu nu a fost obţinut. Mai mult, pentru celelalte secţiuni, documentaţia este în continuare incompletă.Cornetu – Tigveni

Compania Naţională de Administrare a infrastructurii Rutiere (CNAIR) a demarat anul trecut procedurile de achizitie publică pentru proiectarea şi execuţia secţiunii 5 şi a unei părţi a sectiunii 1 (doar lotul I) din autostrada Sibiu – Piteşti. Termenele limită au fost 26 octombrie, respectiv 27 octombrie 2017.

Pentru Secţiunea 1 Sibiu – Boiţa lotul I (13,7 km) au depus oferte nouă companii. Durata contractului este de 108 luni şi cuprinde 12 luni perioada de proiectare, 36 luni perioada de execuţie a lucrărilor şi 60 de luni perioada de garanţie a lucrărilor.

Pentru Secţiunea 5 Curtea de Argeş – Piteşti (30,35 km) au depus oferte opt companii. Durata contractutui este de 120 luni şi cuprinde: 12 luni perioada de proiectare, 48 luni perioada de execuţie a lucrăritor şi 60 de luni perioada de garanţie a lucrărilor

Câştigătorii ar fi trebuit anunţaţi la finalul lunii iulie 2018 , dar CNAIR a amânat momentul cu încă două luni, adică până spre sfârşitul lunii septembrie. Cu toate acestea, contractele tot nu pot fi semnate imediat.

Şi asta nu numai pentru că se aşteată soluţionarea tuturor litigiilor (este de la sine înţeles), ci pentru că în documentaţia de atribuire există 3 condiţionalităţi care în acest moment nu sunt îndeplinite:

  • Condiţia 1: incheierea contractului de achiziţie publică este condiţionată de obţinerea aprobarea finanţării lucrărilor din fonduri de la bugetul de stat şi sau fonduri europene nerambursabile.
  • Condiţia 2: Autoritatea Contractantă nu va putea atribui contractui decât în situaţia în care Hotărarea de Guvern privind indicatorii tehnico-economici ai acestui obiectiv de investiţie va fi actualizată.
  • Condiţia 3: Autoritatea Contractantă nu va putea atribui contractul decât după obţinerea Acordului de Mediu.

În ceea ce priveşte secţiunile 2 Boiţa-Cornetu şi 3 Cornetu-Tigveni, inclusiv lotul II de pe secţiunea 1, deşi au fost publicate în SICAP anunţurile de intenţie privind lansarea licitaţiei pentru proiectare şi execuţie, documentaţiile tehnice sunt încă incomplete. La fel se întîmplă şi în cazul secţiunii 4 Tigveni-Curtea de Argeş.

„În prezent se intreprind demersuri la nivelul CNAIR pentru obţinerea Acordului de Mediu pentru Autostrada dar şi pentru completarea documentaţiilor tehnice aferente Lotului 2 din Secţiunea 1, dar şi a Sectiunilor 2, 3 si 4 ale Autostrăzii Sibiu-Piteşti”, afirmă secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ion Iordăchescu.

Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a coridorului 4 Pan-European, care traversează România de la Vest la Est. Valoarea totală a investiţiei va fi de 15 miliarde de lei (aproximativ 3,3 miliarde de euro).

 

Adaugati comentariu