Drumul Expres Buzău-Brăila-Galaţi, programat pentru 2024

Autorităţile au în plan construirea unei şosele rapide între Buzău şi Galaţi, via Brăila, până în 2024. Pentru ca proiectul să fie, însă, complet mai sunt necesare şi variantele de ocolire ale municipiilor Galaţi şi Braila, precum şi legătura cu podul suspendat care va traversa Dunărea spre Tulcea.



DN 76

Potrivit Masterplanului General de Transport, Drumul Expres (DX) Buzău-Brăila-Galaţi este compus din două sectoare Buzău-Brăila şi sectorul Brăila-Galaţi.

Pentru primul, anul de începere al realizării studiului de fezabilitate este 2021, execuţia lucrărilor urmând să se desfăşoare în perioada 2022 – 2024.

Cel de-al doilea sector este, cel puţin la nivel de planşetă, ceva mai concret, în sensul că are deja traseul stabilit. Tronsonul în sine face parte din aliniamentul altui Drum Expres Focşani-Galaţi-Giurgiuleşti, cu perioada de implementare estimată între anii 2021 – 2023.

“Sectorul Brăila-Galaţi este un proiect matur din punct de vedere tehnic, având la această dată un studiu de fezabilitate elaborat în anul 2008 avizat în cadrul CTE-CNAIR, CTE-MT şi Consiliul Interministerial, cu indicatorii tehnico-economici aprobaţi prin HG nr. 1145/2008, existând de asemenea şi Acord de mediu”, subliniază secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ion Iordăchescu.

În ceea ce priveşte sursa de finanţare, aceasta este asigurată din fonduri europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), perioada de finanţare fiind prevăzută pentru anii 2021 – 2030.

Oficialul din Ministerul Transporturilor mai arată că „prin intermediul acestui drum expres se va asigura o conexiune directă cu Podul de la Brăila”.

Centura Galaţi

Proiectul lărgirii la patru benzi a Variantei de Ocolire (VO) a municipiului Galaţi va fi finanţat din fonduri SUERD – Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, costul total fiind de 40 de milioane de euro, din care 10 mil. vor fi suportaţi de Consiliul Judeţean. Deşi se cunoaşte traseul, până la semnarea contractului de finanţare, expropierile pentru construcţia propriu-zisă nu pot începe.

Şoseaua de Centura va începe de la intrarea în Galaţi dinspre Tecuci, cu ieşirea în bulevardul Coşbuc, de unde, după parcurgerea a 250 de metri, urmează străzile Al. Măcelaru, apoi Traian, sensul giratoriu, Macului, Tunelului şi reintrarea în DN 2B, ieşirea spre Giurgiuleşti.

Centura Brăila

Varianta de ocolire a municipiului Brăila nu are nicio propunere de modernizare până în acest moment.

Podul suspendat Brăila-Tulcea

Lucrările în teren la podul suspendat peste Dunăre, în lungime de aproape doi kilometri, care va fi finanţat din fonduri europene, se vor derula în perioada martie 2019 – martie 2022, au anunţat reprezentanţii constructorului, Asocierea IHI Infrastructure – Astaldi.

Podul suspendat va face legătura între Brăila şi Tulcea, scurtând distanţa dintre cele două localităţi, care astăzi se face pe la Giurgeni-Vadul Oii sau Feteşti.

În afară de podul suspendat, proiectul cuprinde şi 17 km de drum nou, la nivel de patru benzi pe circa 4 km, urmând ca de la sensul giratoriu spre Smârdan, respectiv Jijila, să rămână la o singură bandă pe sens.

 

Adaugati comentariu