ASSAI: Asirom a fost amendată cu numai 5 euro/dosar neachitat

Amenda aplicată de către ASF companiei Asirom este de 5 euro/dosar de daună neachitat în termen legal, în timp ce, în situaţii similare, autoritatea de supraveghere italiană aplică firmelor de asigurări amenzi în valoare de 60.000 euro, spun reprezentanţii Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI).
Spania

„În data de 17 ianuarie 2017, ASF confirmă aceste nereguli şi sancţionează societatea Asirom pentru problemele identificate în cazul a peste 40% dintre dosarele de dauna verificate ale acestei societăţi de asigurări, cu o amenda de 200.000 lei aplicată firmei de asigurări şi câteva zeci de mii de lei aplicate unor persoane din conducerea companiei de asigurări”, precizează ASSAI.

Reprezentanţii asociaţiei susţin că amenda aplicată de ASF pare mare în comparaţie cu veniturile cetăţenilor români, dar la o analiză mai atentă, „observăm că societatea de asigurări a avut o cifră de afaceri de peste un miliard de lei în anul 2016, iar amenda aplicată de către ASF societăţii de asigurări reprezintă echivalentul încasărilor acestei societăţi de asigurări într-o oră şi patruzeci şi cinci de minute”.

euro-bani„Dacă raportăm cuantumul amenzii la numărul de aproximativ 9.000 de dosare de daună verificate de către ASF şi neachitate de către Asirom conform legii, constatăm că ASF a sancţionat societatea Asirom cu aproximativ 22 lei/dosar de daună întârziat la plată sau echivalentul a 1,5 tichete de masă/dosar de daună întârziat la plată. În timp ce autoritatea de supraveghere italiană aplica firmelor de asigurări amenzi în valoare de 60.000 de euro/fiecare dosar de daună neachitat în termen legal, ASF aplica amenzi de 5 euro/dosar de dauna neachitat în termen legal”, arată ASSAI.

De asemenea, asociaţia precizează că amenzile aplicate persoanelor din conducerea Asirom, reprezintă aproximativ 15% — 35% din veniturile lunare ale persoanelor amendate şi de regulă, dar acestea nu rămân în paguba, pentru ca societatea de asigurări îşi recompensează în luna următoare aceşti angajaţi cu nişte prime de performanţă, care le acoperă cuantumul amenzilor.

Transmit un mesaj întregului consiliu al ASF care este responsabil de pieţele financiare aşa-zis supravegheate: Treziţi-vă la realitate! Faceţi în continuare jocul companiilor de asigurări în loc să protejaţi consumatorul! Cuantumul amenzilor aplicate de către ASF sunt în mod deliberat simbolice şi nu determina schimbarea comportamentului abuziv al societăţilor de asigurări! Asirom nu achită în continuare daunele şi nici nu răspunde la solicitările adresate”, a declarat Cristian Muntean, preşedinte ASSAI.

Asociaţia reaminteşte faptul că în anul 2013, unei societăţi de asigurări care la acea vreme avea acelaşi comportament abuziv cu cel al firmei Asirom, i-a fost suspendată licenţa timp de 30 de zile, de către autoritatea de supraveghere din România, pentru clasa de asigurări RCA. În consecinţă, acea societate de asigurări a pierdut câte un milion de dolari/zi, dar sancţiunea drastică a condus la corectarea conduitei societăţii de asigurări.

În ultimii doi ani, două societăţi de asigurări cu capital românesc au fost introduse în faliment de către ASF, având exact acelaşi practici ilegale şi abuzive, dar care aveau şi probleme de solvabilitate.

„Dacă societatea de asigurări austriacă — Asirom ar fi avut acest comportament în Austria, ar fi avut licenţa suspendată de către autoritatea de supraveghere din acea ţară”, conchide Cristian Muntean.

 

Adaugati comentariu