Advertisement

brokeri de asigurare
Home Administrare flote Asigurări ASF a retras autorizația de funcționare a societății de asigurări Euroins România, liderul pieței RCA

ASF a retras autorizația de funcționare a societății de asigurări Euroins România, liderul pieței RCA

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății de asigurări Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei.

Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

Potrivit ASF, la data de 30 iunie 2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care s-a menținut și la data de 30 septembrie 2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. ”Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție”, mai arată ASF.

Instituția precizează că decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situației Euroins România. ”În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.

Pentru o documentare cu privire la rezultatele procesului de supraveghere și control, ASF a pus la dispoziție o Sinteză a deciziilor luate în legătură cu societatea Euroins România.

Euroins a ocupat prima poziție în topul vânzărilor de RCA în 2022, cu o cotă de piață de 32,7%, în scădere cu aproximativ 4 puncte procentuale comparativ cu 2021.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete, în creștere cu 20%

Încep lucrările la prima secțiune de autostradă montană, Tigveni – Curtea de Argeș. Cine este constructorul

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

RCA
Asigurări

Piața RCA, în scădere cu 11% în trimestrul I din 2024, la 2,15 miliarde de lei

Volumul primelor brute subscrise pe segmentul RCA de societățile autorizate și reglementate...

auto
Asigurări

Piaţa poliţelor auto a crescut, anul trecut, la 13 miliarde de lei

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto, RCA şi Casco, s-a situat...

tarifele RCA
Asigurări

Tarifele RCA rămân plafonate până la 30 septembrie 2024

Guvernul a decis prelungirea cu trei luni, până la 30 septembrie 2024,...

casco
Asigurări

Aproximativ 2.000 de notificări de daune în baza polițelor CASCO ca urmare a furtunii de săptămâna trecută

Ca urmare a furtunii de săptămâna trecută, companiile de asigurare membre ale...