Aproape 800.000 de contracte individuale de muncă au fost suspendate

La data de 1 aprilie 2020, erau înregistrare 795.291 de contracte individuale de muncă suspendate şi 155.675 contracte încetate.
Ţiriac Leasing

Potrivit Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), cele mai multe contracte de muncă suspendate –
207.688 – se înregistrează în industria prelucrătoare, 56.361 în comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 110.667 au fost consemnate în domeniul hoteluri şi restaurante.

Pe de altă parte, din cele 155.675 de contracte individuale de muncă încetate, 30.873 au fost înregistrate în sectorul comerţ cu ridicata şi amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 27.174 în industria prelucrătoare şi 19.254 în construcţii.

„Guvernul României a decis să sprijine salariaţii angajatorilor aflaţi în şomaj tehnic prin acoperirea integrală a fondurilor aferente. Astfel, angajatorii care au salariaţi prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) şi pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în şomaj tehnic, se vor adresa Agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din judeţul în care angajatorul are sediul social. Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială din judeţul în care au înregistrat activitatea”, au precizat reprezentanţii MMPS.

Citeşte şi:

Iată modelele documentelor necesare pentru şomajul tehnic

Întreaga comunicare între solicitanţi şi instituţiile vizate, respectiv solicitările şi depunerea documentelor, se face prin poşta electronică.

Suspendarea contractului de muncă se face în conformitate cu Codul Muncii, articolul 52, litera C. Din acel moment se notifică în Revisal suspendarea contractului, iar perioada pentru care se calculează plata şomajului tehnic este de la data suspendării contractului la data încheierii stării de urgenţă.

Condiţia necesară este ca suspendarea contractului individual de muncă să se facă pe toată perioada stării de urgenţă.

Autorităţile au făcut un scenariu conform căruia 1 milion de persoane ar urma să fie trimise în şomaj tehnic, în perioada stării de urgenţă, situaţie în care efortul bugetar pentru acoperirea indemnizaţiilor acestora va fi de 4 miliarde de lei.

 

Adaugati comentariu