Administraţia Fondului de Mediu poate utiliza 749 mil. lei pentru finanţarea a cinci programe pentru transport ecologic, fondurile fiind alocate, începând cu anul 2018, din vânzarea certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (GES).
Potrivit OUG 115/2011, 71% din suma brută obţinută în urma scoaterii la licitaţie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României se face venit la Fondul pentru Mediu.
Din aceşti bani, AFM finanţează următoarele programe pentru transport ecologic:
– Rabla Plus, în cadrul căruia a fost alocată suma de 95,35 milioane de lei pentru sesiunile lansate, fiind cheltuită deja suma de 33.820.454 lei pentru finanţarea unui număr de 270 de autovehicule electrice noi achiziţionate de către persoane fizice şi juridice;
– Infrastructură de alimentare verde în municipii (staţii de reîncărcare pentru autovehicule electrice), beneficiari eligibili fiind unităţi administrativ teritoriale reşedinţă de judeţ. În cadrul programului a fost angajată suma de 92
milioane de lei şi lansată sesiunea de depunere a cereritor de finanţare în anul 2018. În urma prelungirii succesive a sesiunii de finanţare, astfet încât să fie acordată o perioadă de timp mai mare pentru întocmirea documentaţiilor de către autorităţile tocate, în anul 2019 acestea au început să depună cereri de finanţare, fiind încheiate pînă acum contracte în valoare de 9.359.892,36 lei.
– Transport public nepoluant (autobuze şi troleibuze electrice/GNC), beneficiari eligibili fiind unităţi administrativ-teritoriale reşedinţă de judeţ, în cadrul căruia a fost angajată suma de 449,6 milioane de lei. În urma evaluării dosarelor depuse au fost încheiate 2 contracte de finanţare, a căror implementare a început în anul 2019;
– Programul privind instalarea staţiilor de reîncărcare pentru vehiculele electrice şi electrice hibrid plug-in la nivelut autostrăzilor, drumurilor europene şi drumurilor naţionale, beneficiari eligibili fiind operatorii economici, care are o alocare de 92 milioane de lei. Schema de ajutor de stat necesară finanţării acestui program este notificată Comisiei Europene pentru aprobare.
– Transporturile tip RO-LA, beneficiari eligibili fiind operatorii economici care asigură astfel de servicii de transport pe calea ferată. În cadrul programului a fost alocată suma de 20 milioane de lei şi angajată suma de 14 milioane de lei, aferentă unicului contract încheiat cu CFR Marfă, în urma sesiunii de depunere a cererilor de finanţare.
CITEŞTE ŞI:
Cum ar putea fi concepută noua taxă auto
Legea pentru ride-sharing a fost promulgată
Interviu cu Laurens van den Acker, designer-șef Renault
Comentați?