Aplicația pentru calcularea tarifelor trimiterii de colete în UE, disponibilă și în limba română

Instrumentul dezvoltat de Comisia Europeană, prin care cei interesați pot să afle costurile trimiterilor de colete în și din orice stat din Uniunea Europeană, este disponibil acum și în limba română, a anunțat Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).colete

Astfel, utilizatorii pot afla din aplicație cât îi costă să trimită un colet intern sau transfrontalier pe teritoriul UE, în funcție de tipul și greutatea acestuia, având acces la tarifele practicate de furnizorii activi pe piața serviciilor poștale la nivel național care au obligația de raporta aceste tarife.

Aplicația de verificare a tarifelor pentru livrarea de colete

Aplicația a fost dezvoltată ca urmare a aplicării Regulamentului privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete, adoptat de Parlamentul și Consiliul European în 2018 pentru a încuraja concurența prin creșterea gradului de transparență a tarifelor acestor servicii.

Regulamentul impune ca furnizorii cu 50 sau mai mulți angajați, precum și furnizorii stabiliți în mai mult de o țară din UE, să ofere autorității naționale de reglementare din țara lor tarifele interne și transfrontaliere pentru până la 15 servicii de bază de livrare a coletelor (în anumite cazuri, este posibil ca autoritățile de reglementare să fi folosit un prag de 25 de angajați pentru a ține cont de anumite condiții din țara lor). În cazul României pragul stabilit impune ca furnizorii cu peste 50 de angajați, precum și cei stabiliți în mai mult de o țară UE, să transmită tarifele pentru serviciile prevăzute de Regulament. Pe baza raportărilor autorităților naționale, Comisia Europeană centralizează și publică tarifele practicate de furnizori în aplicația destinată utilizatorilor de servicii poștale din întreaga Uniune.

Informațiile despre tarifele practicate sunt valabile începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an, nu includ TVA și sunt actualizate în fiecare an la 31 martie, tarifele publicate fiind raportate în moneda locală și în euro. Cursul de schimb aplicat de Banca Centrală Europeană la 31 martie este utilizat pentru conversia în euro.

Atenție! tariful afișat raportat de un furnizor pentru un serviciu de livrare de colete poate include anumite condiții și restricții. În multe cazuri, caracteristicile unui serviciu de livrare de colete pot diferi de la un furnizor la altul.

Regulamentul privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete

Regulamentul adoptat de Parlamentul European și Consiliul, se aplică începând cu 22 mai 2018 și contribuie la mai buna funcționare a piețelor, asigurând o supraveghere mai eficientă și mai coerentă a piețelor de colete. Aplicarea Regulamentului urmărește creșterea transparenței tarifelor, în vederea reducerii diferențelor tarifare nejustificate precum și a tarifelor plătite de persoanele fizice și de întreprinderile mici și mijlocii, în special cele aflate în zonele izolate sau slab populate.

 

 

CITEȘTE ȘI:

O nouă arteră în Capitală: conexiunea Prelungirea Ghencea – Șoseaua Alexandriei

Mai mult de jumătate dintre site-urile brokerilor de închirieri de mașini încalcă legislația UE

 

 

 

Adaugati comentariu