Advertisement

Home Piaţa auto Analize de piață Analiză de piață. Ce sedan de clasă medie achiziționăm?

Analiză de piață. Ce sedan de clasă medie achiziționăm?

Limuzinele de clasă medie reprezintă o uniformă business foarte apreciată în România, iar segmentul în sine a devenit unul foarte competitiv în ultimii ani.

Anul trecut, scăderea generală a pieței nu a ocolit clasa medie, iar deprecierea de 22% a făcut ca orice vânzare să devină una cât se poate de importantă. Tocmai din această cauză, mulți dealeri au ales să ofere reduceri tentante, iar bătălia prețurilor s-a transformat într-o premisă pozitivă pentru firmele care se aflau în căutarea unei limuzine ideale pentru top și middle management.

Ca de obicei, actorul principal a rămas Volkswagen Passat, model care, deși nu se află la prima tinerețe, continuă să reprezinte portretul robot ideal al limuzinei nemțești accesibile. Ecartul în materie de vânzări între Passat și concurenții săi este unul imens, iar această situație spune multe despre modul în care dealerii VW au performat în 2013. Anul 2014 nu a schimbat raportul de forțe, dar, cum vorbim despre statistici elaborate după primele două luni ale anului, e cazul să urmărim cum va decurge competiția.

Skoda Superb ocupă poziția secundă, ajutată în mod evident de apartenența la grupul VAG și de faptul că mulți clienți o consideră un Passat mai accesibil și mai spațios. Ford Mondeo completează podiumul grație unei oferte tentante de final de generație, semn că multe firme nu caută neapărat cel mai nou model, ci pe cel care oferă raportul ideal preț/performane.

analiza 1În zona premium, noua generație Mercedes-Benz Clasa C se află cu o lungime în fața concurenților A4 și Seria 3, cu toate că vorbim despre un nivel de preț peste media segmentului. Actorii premium joacă după un alt set de reguli comparativ cu modelele de volum din segment, iar factorul noutate contează mult, câteodată surclasând inclusiv rațiunile financiare.

După cum era de așteptat, cele mai populare motorizări sunt cele diesel, dar noi am preferat să prezentăm modelele de intrare în gamă, oferite în proporție covârșitoare cu motorizări pe benzină. Unele dintre ele, îndeosebi cele de generație nouă ce beneficiază de tehnologii ca injecția directă și supraalimentarea cu turbină, pot fi alegeri inteligente de buget, dar asta doar în cazul în care vorbim de rulaje anuale sub 20.000 km. Dincolo de această valoare, motoarele diesel au de partea lor avantaje certe, atât în materie de consum, cât și pe termen lung în cazul valorii de revânzare.

Un alt element important în cazul unei limuzine de clasă medie îl reprezintă și performanțele dinamice, zonă unde motorizările diesel ies din nou pozitiv în evidență, cu atât mai mult într-o țara ca a noastră, unde infrastructura modestă ne obligă la depășiri frecvente în mediul extra-urban. Adaugând toți acești factori ce lucrează în favoarea motorizărilor diesel, nici nu este de mirare faptul că, pentru fiecare model din această analiză, cea mai populară motorizare în anul 2013 a fost una diesel din categoria de 2,0 l. Pe viitor există șanse să crească popularitatea motoarelor diesel de 1,6 l, care au apărut deja în ofertele unor producători, dar va trebui să mai treacă timp până când clienții vor accepta ideea unei limuzine cu un motor având cilindreea așa de redusă.

10. Toyota Avensis (16.250 euro / 20.150 euro, TVA inclus)

toyota avensisMotorizare: 2.0 D-4D/124 CP – manuală 6;
Consum de carburant (u/ex/mixt – emisii CO2): 9/5,3/6,6-119 g/km;
Cea mai vândută versiune: 2.0 D-4D/124 CP;
Garanție oferită de producător: 5 ani;
Calificativ EuroNCAP: 5 stele/90% protecție ocupanți;
Raport de fiabilitate DEKRA: cele mai bune rezultate din segment;

Echipare standard (selecție): Oglinzi exterioare cu semnalizator inclus, reglabile electric & incalzite; aer condiționat cu reglare manuală; Radio CD & MP3 + 6 boxe; comenzi audio pe volan, volan reglabil manual în înălțime și adâncime; scaun șofer reglabil manual pe 6 direcții; geamuri portiere față acționate electric; indicatoare de bord tip OPTITRON; computer de bord; indicator pentru schimbarea treptelor de viteze; port USB; airbag-uri frontale șofer & pasager + airbag-uri laterale față; airbag-uri tip cortină; airbag pentru genunchii șoferului; închidere centralizată & telecomanda; frână de parcare electrică.

Verdict: Toyota Avensis se numără printre puținele modele de clasă medie a cărui preț minim de intrare în gamă vine la pachet cu o motorizare diesel. Pe lângă acest bonus evident ce se traduce prin costuri sensibil mai mici cu combustibilul, Avensis are și un preț tentant, fiind surclasat doar de Peugeot 508 la acest capitol. Alte avantaje țin de echiparea standard foarte generoasă și de calificativul de top obținut în cadrul studiului de fiabilitate Dekra, ce îl plasează pe prima poziție în segmentul său.

9. BMW Seria 3 (24.050 euro / 29.822 euro, TVA inclus)

bmw seria 3Motorizare: 316i/136 CP – manuală 6;
Consum de carburant (u/ex/mixt – emisii CO2): 7,6/4,7/5,8-134 g/km;
Cea mai vândută versiune: 320d/184 CP (36.642 euro TVA inclus);
Garanție oferită de producător: 2 ani;
Calificativ EuroNCAP: 5 stele/95% protecție ocupanți;
Raport de fiabilitate DEKRA: cele mai bune rezultate din segmentul premium;

Echipare standard (selecție): Airbag-uri pentru conducătorul auto şi pasagerul faţă; airbag-uri pentru cap faţă şi spate; airbag-uri laterale pentru conducătorul auto şi pasagerul faţă; funcţie Auto Start / Stop motor; Driving experience control cu modul ECO PRO; faruri ceaţă; volan îmbrăcat în piele; volan multifuncţional; coloană de direcţie reglabilă; aer condiţionat automat cu 2 zone; sistem de închidere centralizată; geamuri electrice; Radio BMW Professional.

Verdict: Primul reprezentant al segmentului premiu se remarcă prin accentul pus pe sportivitate, un deziderat pe care mulți clienți l-au găsit tentant. Propulsorul de intrare în gamă nu se poate lăuda cu performanțe dinamice de excepție, așa că va recomandăm versiunea 320d, ce oferă un raport ideal performanțe/consum. O altă opțiune tehnică demnă de luat în seamă este excelenta transmisie automata cu 8 trepte. Atenție la versiunea de echiparea aleasă, deoarece bavarezii nu sunt foarte generoși cu dotările standard.

8. Audi A4 (24.081 euro / 29.860 euro, TVA inclus)

audi a4Motorizare: 1.8 TFSI/120 CP – manuală 6;
Consum de carburant (u/ex/mixt – emisii CO2): 8,6/5,3/6,5-151 g/km;
Cea mai vândută versiune:: 2.0 TDI/150 CP (33.780 euro TVA inclus);
Garanție oferită de producător: 2 ani;
Calificativ EuroNCAP: 5 stele/93% protecție ocupanți;
Raport de fiabilitate DEKRA: Rezultate peste media segmentului;

Echipare standard (selecție): Proiectoare de ceață; închidere centralizată; geamuri acționate electric față/spate; oglinzi exterioare încălzite, acționate electric; scaune față cu reglaj manual pe înălțime, adâncime, înclinare; cotieră centrală pentru locurile din față; cotieră centrală spate; volan design 4 spițe, îmbrăcat în piele; instalație de climatizare automată (3 zone); Radio CD Concert MP3, 8 incinte acustice 80W, ecran 6,5″ monocrom; computer de bord cu ecran color și funcție de eficiență; airbag șofer și pasager; airbag-uri laterale față; airbag-uri pentru cap; frână de parcare electromecanică.

Verdict: Audi știe că modelul său A4 are deja o vârstă, așa că, pentru a compensa factorul de noutate de care se bucură concurenții săi, oferă un nivel de echipare standard foarte generos pentru segmentul premium. Din punct de vedere tehnic, A4 are avantajul tracțiunii standard pe puntea față, mai ușor de folosit pentru șoferii care nu au experiență cu tracțiunea pe puntea spate folosită de concurenții săi Clasa C și Seria 3. Motorizarea standard are performanțe modeste, așa că vă recomandăm versiunea 2.0 TDI.

7. Mercedes-Benz Clasa C (34.472 euro TVA inclus)

mercedes cMotorizare: C180/156 CP – manuală 6;
Consum de carburant (u/ex/mixt – emisii CO2): 6,4/4,2/5-116 g/km;
Cea mai vândută versiune: nu există date;
Garanție oferită de producător: 2 ani;
Calificativ EuroNCAP: nu a fost testat;
Raport de fiabilitate DEKRA: nu există date statistice;

Echipare standard (selecție): Volan sport multifuncțional în 3 spițe îmbrăcat în piele Nappa; închidere centralizată cu comutator interior și senzor de impact; Windowbag; airbag-uri frontale pentru locurile din față; airbag-uri laterale pentru locurile din față; airbag genunchi pentru șofer; sistem de monitorizare a presiunii în roți; Attention Assist; funcția ECO start-stop; frână de parcare electrică; geamuri acționate electric cu funcție confort și senzor de obstrucție; computer de bord cu afișaj multifuncțional; scaun ajustabil parțial electric pe 4 sensuri; oglinzi exterioare încălzite și reglabile electric.

Verdict: Lansată recent în România, noua generație a limuzinei de clasă medie de la Mercedes-Benz se remarcă prin atenția acordată confortului, eficienței și a calității în general. Prețul mare de achiziție raportat la Audi A4 și Seria 3 este dat în principal de inovațiile tehnice introduse de Clasa C, de lista generoasă de echipamente oferite standard, dar și de factorul de noutate a modelului. Motorul turbo pe benzină de intrare în gamă este mai performant comparativ cu oferta BMW și Audi și poate reprezenta o alegere inteligentă.

6. Peugeot 508 (18.098 euro TVA inclus)

peugeot 508Motorizare: 1.6VTI/120 CP- automată/pilotată 6;
Consum de carburant (u/ex/mixt – emisii CO2): 9/4,6/6,2-144 g/km;
Cea mai vândută versiune: 2.0 HDi/163 CP (21.606 euro TVA inclus);
Garanție oferită de producător: 2 ani;
Calificativ EuroNCAP: 5 stele/90% protecție ocupanți;
Raport de fiabilitate DEKRA: nu există date statistice;

Echipare standard (selecție): Aer condiționat manual; airbag frontal pentru șofer + pasager; airbag-uri laterale față + airbag-uri cortină, banchetă spate rabatabilă 1/3-2/3; comenzi audio pe volan; computer de bord; cotieră centrală față; ecran multifuncțional; geamuri electrice față + spate (secvențiale); închidere centralizată cu telecomandă; oglinzi retrovizoare exterioare reglabil electric și încălzite, proiectoare ceață direcționale; radio CD + MP3 cu 6 boxe; USB + mufă auxiliară JACK; scaun șofer reglabil pe înălțime; volan reglabil pe înălțime și adâncime

Verdict: Cel mai accesibil model din top 10 se remarcă în principal prin oferta generoasă de spațiu interior, suspensia confortabilă și
echiparea standard cu transmisie automată. Chiar dacă nu vorbim despre o soluție foarte avansată la acest capitol, prezența transmisiei automate aduce un plus binevenit de confort în mediul urban. Din păcate, motorizarea standard este modestă ca performanțe generale comparativ cu soluțiile supraalimentate promovate de majoritatea concurenților săi, așa că vă recomandăm oferta HDi.

5. Mazda 6 (17.492 euro / 21.690 euro, TVA inclus)

mazda6Motorizare: 2.0i/145 CP – manuală 6;
Consum de carburant (u/ex/mixt – emisii CO2): 7,1/4,6/5,5-129 g/km;
Cea mai vândută versiune: 2.2 D/150 CP (23.690 euro TVA inclus);
Garanție oferită de producător: 5 ani;
Calificativ EuroNCAP: 5 stele/92% protecție pasageri;
Raport de fiabilitate DEKRA: nu există date statistice;

Echipare standard (selecție): Închidere centralizată; buton de pornire motor; tehnologie i-STOP; geamuri electrice față-spate; aer condiționat; jante aliaj 17″; oglinzi electrice și încălzite; scaun șofer reglaj lombar; banchetă spate rabatabilă 60:40; cotiere centrale fațăspate; volan reglabil pe două direcții; computer de bord; radio CD / MP3, USB, AUX cu 4 difuzoare; comenzi audio pe volan; airbag-uri frontale, laterale față, cortină față-spate.

Verdict: Mazda 6 reprezintă pata de culoare a clasei medii, atât prin abordarea plină de imaginație a exteriorul cât și prin orientarea dinamică a producătorului nipon. Ca și Peugeot 508, Mazda propune o motorizare aspirată, dar una cât se poate de competentă și performantă comparativ cu alternativele supraalimentate. Deși motorul de 2 l are o cilindree relativ mare, consumul este unul foarte bun, iar șoferii entuziaști vor aprecia caracterul dinamic al mărcii. Singurul minus? Vizibilitatea.

4. Opel Insignia (16.563 euro / 20.505 euro, TVA inclus)

opel insigniaMotorizare: 1.8 Ecotec 140 CP – manuală 6;
Consum de carburant (u/ex/mixt – emisii CO2): 9,8/5,4/7,0-n.c.;
Cea mai vândută versiune: 2.0 CDTI/160 CP (25.170 euro TVA inclus);
Garanție oferită de producător: 2 ani;
Calificativ EuroNCAP: 5 stele/94% protecție ocupanți;
Raport de fiabilitate DEKRA: rezultate foarte bune;

Echipare standard (selecție): Oglinzi exterioare reglabile electric cu încălzire; scaun șofer reglabil electric pe înălțime; aer condiţionat; geamuri faţă acţionate electric; coloană de direcţie reglabilă pe înălţime şi adâncime; închidere centralizată cu telecomandă; Radio 300 Color Base MP3; Airbag-uri frontale şofer şi pasager, laterale şi cortină.

Verdict: Trecut recent printr-un proces de facelift, Insingia se laudă cu un interior mai bine organizat și o gamă optimizată de motorizări. Din păcate, pentru a beneficia de noile propulsoare trebuie să eviți motorul de intrare în gamă 1.8/140 CP, care nu este o alegere bună pe termen lung din cauza consumului destul de mare. O altă problemă pentru Insignia o reprezintă echiparea standard limitată. Neamțul stă însă bine la capitolul fiabilitate, unde a primit numeroase distincții din partea Dekra în ultimii ani.

3. Ford Mondeo (19.919 euro / 24.700 euro, TVA inclus)

ford mondeoMotorizare: 2.0 TDCi 140 CP – manuală 6;
Consum de carburant (u/ex/mixt – emisii CO2): 6,4/4,6/5,3-139 g/km;
Cea mai vândută versiune: 2.0 TDCI/140 CP;
Garanție oferită de producător: 4 ani;
Calificativ EuroNCAP: 5 stele;
Raport de fiabilitate DEKRA: rezultate peste media segmentului;

Echipare standard (selecție): Airbag-uri tip cortină față și spate; airbaguri frontale șofer și pasager; airbag-uri laterale șofer și pasager; airbaguri genunchi șofer; închidere centralizată cu telecomandă; scaune față cu reglaj lombar; scaun șofer reglabil electric pe înălțime; computer de bord; geamuri față acționate electric; geamuri spate acționate electric; aer condiționat automat cu reglare separată stânga/dreapta; pilot automat; senzor de ploaie; parbriz încălzit și sistem de spălare parbriz cu apă încălzită; Radio CD SONY cu MP3, 9 difuzoare, comenzi audio pe volan; scaune față tip sport; jante aliaj 16”.

Verdict: Cel mai experimentat model din aceasta analiză, ca să nu spunem cel mai vârstnic, se prezintă cu o ofertă cât se poate de generoasă, pentru a marca finalul de carieră a unui model care s-a remarcat la capitolul achiziții de flote. Ford oferă un singur motor, 20 TDCI/140 CP și o echipare standard exhaustivă, toate la un preț ceva mai mare decât concurența, dar complet justificat. Acestă ofertă este poate cel mai bun exemplu că un model poate fi competitiv pe final de viață, dacă este promovat inteligent.

2. Skoda Superb (15.757 euro / 19.539 euro, TVA inclus)

skoda superbMotorizare: 1.4 TSI 125 CP – manuală 6;
Consum de carburant (u/ex/mixt – emisii CO2): 7,8/4,9/5,9-138 g/km;
Cea mai vândută versiune: 2.0 TDI/170 CP (21.990 euro TVA inclus);
Garanție oferită de producător: 4 ani;
Calificativ EuroNCAP: 5 stele/90% protecție pasageri;
Raport de fiabilitate DEKRA: rezultate foarte bune;

Echipare standard (selecție): Airbag șofer și airbag pasager; airbag-uri laterale față; airbag-uri pentru cap față/spate; concept dual deschidere trapă portbagaj “Twindoor”; funcție Start-Stop; Climatic – instalație de aer condiționat; proiectoare de ceață; geamuri electrice față/spate cu funcție confort; oglinzi laterale reglabile și încălzite electric; Radio-CD & MP3-player Swing cu 8 difuzoare; închidere centralizată cu telecomandă pliabilă; cotieră centrală spate cu posibilitate de acces la compartiment portbagaj; scaune față reglabile manual pe înălțime; torpedou iluminat, cu climatizare.

Verdict: Primul lucru pe care îl remarci la Superb este oferta imensă de spațiu interior și portbagajul demn de un veritabil break. Pe locul doi, imediat după spațiu, se remarcă setarea optimă a suspensiei pentru drumurile autohtone și ergonomia ideală a comenzilor. Strict pragmatic, nu îi poți reproșa nimic limuzinei produse de cehi. Luând în calcul gabaritul mașinii, motorul 1.4 TSI/125 CP poate fi considerat ușor anemic, așa că vă recomandăm să plătiți în plus pentru un propulsor mai potent.

1. Volkswagen Passat (17.398 euro / 21.574 euro, TVA inclus)

vw passatMotorizare: 1.4 TSI 122 CP – manuală 6;
Consum de carburant (u/ex/mixt – emisii CO2): 8,1/5,1/6,3-145 g/km;
Cea mai vândută versiune: 2.0 TDI/140 CP (24.292 euro TVA inclus);
Garanție oferită de producător: 4 ani;
Calificativ EuroNCAP: 5 stele/91% protecție pasageri;
Raport de fiabilitate DEKRA: rezultate in media segmentului;

Echipare standard (selecție): volan cu 3 spiţe, reglabil pe înălțime și adâncime; cotieră centrală faţă reglabilă pe înălțime; scaun şofer şi pasager reglabile pe verticală; cotieră centrală spate; airbag frontal pentru șofer și pasager; airbag-uri laterale față; airbag-uri cortină faţă/spate; aer condiţionat; computer de bord „Plus”; radio CD RCD 310 4x20W cu funcţie redare MP3, 8 incinte acustice; oglinzi exterioare reglabile electric, încălzite; geamuri acţionate electric faţă/spate; închidere centralizată cu telecomandă; frână de staţionare electronică, cu funcție Auto Hold; funcție confort de pornire ”Press & Drive”.

Verdict: Volkswagen Passat poate fi considerat o veritabilă definiție a sedanului business, așa că popularitatea lui nu necesită prea multe explicații. Imaginea, calitatea generală și modul echilibrat în care abordează toate capitolele de testare îl menține pe primul loc în topul preferințelor clienților. Motorul pe benzină este o soluție de buget meritorie, dar recomandarea noastră ar fi să vizitați și jumătatea diesel a ofertei, mai ales dacă vorbim despre rulaje anuale peste 20.000 de km.

Alternative

honda accordHonda Accord (20.448 euro, TVA inclus)

Motorizare: 2.0 i-VTEC/156 CP; Consum de carburant (urban/extra-urban/ mixt): 6,9/4,9/5,6; Garanție oferită de producător: 3 ani; Calificativ EuroNCAP: 5 stele/86% protecție pasageri; Raport de fiabilitate DEKRA: rezultate în media segmentului.

Verdict: Punctele forte ale modelului Accord țin de performanțele motorului pe benzină, echiparea standard generoasă și valorile bune de revânzare.

renault latitudeRenault Latitude (23.500 euro, TVA inclus)

Motorizare: 2.0 dCi/150 CP; Consum de carburant (urban/extra-urban/ mixt): 6,3/4,2/5; Garanție oferită de producător: 3 ani; Calificativ EuroNCAP: nu a fost testat; Raport de fiabilitate DEKRA: nu există date statistice.

Verdict: Renault Latitude poate fi achiziționat doar cu opțiunea diesel, ce se remarcă printr-un raport optim performanțe/consum, dar valorile de revânzare sunt scăzute.

kia optimaKia Optima (21.024 euro, TVA inclus)

Motorizare: 1.7 DSL/136 CP; Consum de carburant (urban/extra-urban/ mixt): 7/4,7/5,5; Garanție oferită de producător: 7 ani; Calificativ EuroNCAP: 5 stele/92% protecție pasageri; Raport de fiabilitate DEKRA: nu există date statistice.

Verdict: Ca orice model KIA, Optima mizează pe raportul preț/performanțe, așa că oferă o motorizare diesel performantă și o echipare standard corectă la un preț atrăgător.

 

(Articol apărut în revista AutoExpert Flote, luna aprilie 2014)

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Vânzările
Analize de piațăFlotă verde

Vânzările globale de vehicule electrice au crescut cu 50% în februarie 2025

Vânzările globale de vehicule electrice, în februarie 2025, au fost de 1,2...

tesla
Analize de piațăFlotă verde

Rho Motion: Performanțele Tesla în 2025 rămân neclare, cu unele semnale negative

Cuvântul Tesla a fost sinonim cu vehiculele electrice în ultimii 15 ani,...

vehicule electrice
Analize de piațăFlotă verde

Peste 50 de milioane de vehicule electrice vor circula pe șoselele din Europa, până în 2030

Peste 50 de milioane de vehicule electrice vor circula pe șoselele din...

tesla
Analize de piață

Tesla scade în Europa, dar rezistă în Marea Britanie

În timp ce în restul lumii, înmatriculările Tesla au scăzut brusc în...