Advertisement

rovinieta
Home Administrare flote Juridic Amenzi mai mari pentru lipsa rovinietei. Proiectul de lege, adoptat de Parlament

Amenzi mai mari pentru lipsa rovinietei. Proiectul de lege, adoptat de Parlament

Proiectul de lege care prevede actualizarea cuantumului amenzilor contravenţionale pentru lipsa rovinietei valabile a fost adoptat de Camera Deputaților, forul decizional, după ce inițiativa de modificare a Anexei nr.2 la OG 15/2002 primise și votul Senatului.

Potrivit proiectului adoptat, cuantumul amenzii contravenţionale va fi următorul:

  • pentru autoturisme – minim 275 de lei şi maximum 550 de lei,
  • pentru vehicule de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone – minim 950 de lei şi maximum 1.900 de lei,
  • pentru vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare de 3,5 tone şi mai mică sau egală cu 7,5 tone – minim 1.550 de lei şi maximum 3.100 de lei.
  • pentru vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare de 7,5 tone şi mai mică decât 12,0 tone – minim 2.750 de lei şi maximum 5.500 de lei,
  • pentru vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv) – minim 3.550 de lei şi maximum 7.100 de lei,
  • pentru vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv) – minim 5.950 de lei şi maximum 11.900 de lei,
  • pentru vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) – minim 1.550 de lei şi maximum 3.100 de lei,
  • pentru vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) – minimum 2.750 de lei şi maximum 5.500 de lei.

Conform precizărilor Guvernului, inițiatorul proiectului de lege, din anul 2010 și până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la același nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%.

Astfel, valoarea amenzilor contravenționale pentru lipsa rovinietei s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda minimă și de patru ori tariful anual de utilizare, pentru amenda maximă.

Guvernul consideră că propunerea de modificare a cadrului legal actual este justificată de faptul că numărul contravențiilor aplicate pentru circulația fără achitarea rovinietei a crescut foarte mult în ultimii ani (734.143 PVCC aplicate numai în anul 2021 prin intermediul punctelor fixe și mobile de control față de 357.531 aplicate în anul 2015).

”Creșterea exponențială a numărului de contravenții aplicabile a condus la concluzia că valoarea actuală a amenzilor NU este în măsură să descurajeze fenomenul contravențional”, spun reprezentanții Guvernului.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Bani de la stat pentru IMM-uri. Trei programe pentru achiziția vehiculelor

Statele UE au aprobat încetarea vânzărilor de vehicule cu ardere internă până în 2035

 

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Săptămâna de muncă de 4 zile
Juridic

Săptămâna de muncă de 4 zile în România: cum se aplică și ce avantaje are

În domeniul dinamic al forței de muncă, căutarea echilibrului între viața profesională...

permisele de conducere
Juridic

Șoferii sunt anunțați prin SMS și e-mail când le expiră permisele de conducere

Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculari a lansat, în luna iulie...

2035
Flotă verdeJuridic

Comisia Europeană menține 2035 ca termen limită pentru interzicerea vânzărilor de mașini termice noi

După realegerea sa în funcția de președinte al Comisiei Europene, Ursula von...