Advertisement
rabla local
Home Finanţare Fonduri publice AFM a transmis către primării lista persoanelor fizice înscrise în programul Rabla Local

AFM a transmis către primării lista persoanelor fizice înscrise în programul Rabla Local

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a transmis către primării lista persoanelor fizice înscrise în Programul privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local, a anunțat instituția.

Astfel, începând din data de 3 octombrie 2023, persoanele fizice care se regăsesc în lista transmisă de Administrația Fondului pentru Mediu vor lua la cunoștință și vor pune în aplicare procedura internă a primăriei de domiciliu, publicată pe pagina de internet a acesteia.

„Prin intermediul Programului privind casarea autovehiculelor uzate (Rabla Local) vom elimina din circulație peste 30.000 de mașini care poluează și totodată, cetățenii beneficiează de 3.000 de lei oferiți în schimbul renunțării la aceste autovehicule mai vechi de 15 ani cu o normă de poluare Euro 3 şi/sau inferioară”, a precizat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculăescu.

Doar după semnarea contractului de finanțare cu primăria, persoana fizică va casa și va radia din circulație și din evidența fiscală autovehiculul uzat, pentru a beneficia de stimulentul pentru casare de 3.000 de lei.

Beneficiarul stimulentului de casare se angajează conform ghidului de finanțare că nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 şi/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare.

Recent, minsitrul Mediului, Mircea Fechet a anunțat că, până la finalul anului, va fi lansată o nouă ediție a programului Rabla Local, iar voucherul de casare rămâne la valoarea de 3.000 de lei.

Demarat pe 31 iulie și prelungit cu o lună, până pe 29 septembrie, programul a asigurat fonduri pentru casarea a 100.000 de mașini vechi și fără obligația șoferilor să cumpere un autovehicul nou, însă nu au existat decît 30.000 de solicitări.

„Eu cred că o nouă prelungire a programului actual ar fi la fel de ineficientă ca prima prelungire. Am hotărât să dispun colegilor de la AFM să deschidă din nou acest program și să se adreseze acelor primării care și-au epuizat numărul de vouchere solicitat inițial. Să sperăm că în program (ediția II) se vor înscrie și acele primării care în prima fază nu au fost interesate. Din 3.000 de UAT-uri, doar 500 de primării s-au înscris. Nu voi redirecționa acele sume până când nu mă voi asigura că toate cele 3.000 de UAT-uri ar putea să beneficieze de program. Aproximativ 30.000 de dosare sunt depuse, sub o treime. În această toamnă cred că vom avea o a doua ediție. Valoarea voucherului trebuie să rămână la 3.000 de lei pentru a nu bulversa nici cetățenii, nici primarii și nici AFM-ul”, a precizat ministrul Mediului.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Rovinieta și taxa de pod vor fi achitate și pentru vehicule istorice

Marea Britanie: Creștere semnificativă a numărului de persoane care nu vor cumpăra niciodată o mașină electrică

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

rabla plus
Fonduri publice

AFM deschide o nouă sesiune ”Rabla Plus”, destinată persoanelor fizice

Persoanele fizice se pot adresa, începând de joi, 23 noiembrie, producătorilor sau...

Primăria Sectorului 6
Fonduri publice

Primăria Sectorului 6 achiziționează 16 mașini electrice prin Rabla Plus

Primăria Sectorului 6 va achiziționa prin licitație un număr de 16 autovehicule...

autoutilitare
Fonduri publice

Fonduri nerambursabile pentru achiziția de autoutilitare prin programul Comerţ&Servicii

Ministerul Economiei, prin intermediul Agenţiilor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, va acorda...

mașini hibride plug-in
Fonduri publice

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest își înverzește flota cu 6 hibride

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest a lansat licitația pentru achiziționarea unui număr...